Fatou skriver om “Hur länge ska anhöriga skuldbeläggas” utifrån en bloggpost som hennes mamma Britta skrivit När har man sonat färdigt. De har olika utgångspunkter men grundfrågan är ju samma oavsett om man själv gjort brottsliga handlingar eller om man är anhörig. När blir man fri och när har man sonat?

Tyvärr så är det så att det alltid kommer att finnas människor som aldrig glömmer, aldrig vill glömma. Människor som ur sitt eget misslyckande försöker hålla kvar i gamla handlingar för att själva framstå i bättre dager. Exemplen är många och förundrad står man bredvid och kan inte förstå hur dålig självinsikt en del människor faktiskt har. Men det är ok, vi är olika.

Det handlar om att kunna gå vidare oavsett vad omgivningen säger om en. För ska man hela tiden lyssna av och ta hänsyn till människor så blir det så mycket tuffare att ens ta ett litet steg. För som jag sa, det kommer alltid att finnas illvilja och de som alltid förknippar en med det förflutna. Man kan bara ändra på sig själv och har man inte den förmågan så får man ju ett liv med mörker och energi som bara försvinner i det tomma intet och dessutom så får ens belackare vatten på sina smutsiga kvarnar.

Jag kan bara gå till mig själv. Vissa händelser i mitt liv har jag haft svårt att släppa och försonas med. I perioder så har jag varit hatisk och till och med haft hämndtankar gentemot vissa människor. Inget jag är stolt över, men så har det varit. För mig handlar det om att det bara är tankar och låta det stanna där. Jag kämpar på hela tiden med mina komplex och det som är destruktivt för mig. Försöker verkligen att gå vidare och inse att jag är värd så mycket bättre och så vidare.

Brittas självinsikt och livsvandring mot modet att se sig själv med alla nyanser är ett föredöme att ta del av. Blir uppriktigt varm i hjärtat av hennes ord och jag önskar henne allt gott på vägen framåt.

De som ältar det gamla och försöker misskreditera livsförändringar till det bättre det slår bara tillbaka på dem själva. Att tycka om sig själv och acceptera den man är gör att sådana ord studsar bort med allt mindre smärta och grubblerier.