Denna lilla historia låg på min kontorsstol:

En bonde står och vaktar en stor flock med får som betar på kullarna. Då kommer det plötsligt en splitter ny BMW på vägen nedanför.

En kille i Broni-kostym, Gucci-skor, med Ray Ban-solglasögon och en YSL-slips sticker ut huvudet ur bilen och ropar till bonden:

– Om jag kan räkna ut hur många får du har på betet, kan jag ta med mig ett av fåren då? Bonden tittar på killen och på den spridda flocken med får och svarar:

– Det är okej för mig! Killen kör fram sin BMW till bonden, tar fram en Dell Notebook som han öppnar på motorhuven.

Med hjälp av Apples senaste iPhone-telefon så kopplar han upp sig mot en NASA-sida på internet. Med GPS hämtar han den exakta positionen och matar in den i en satellit som skannar betesområdet med högupplösta bilder. Efter en stund öppnar killen den digitala bild han fått mejlad till sig, importerar bilden till Adobe Photoshop, fixar till den lite och skickar den till Image Processing Facility i Hamburg. Inom några sekunder får han ett nytt svar via mejl där det står: Picture processed and data stored.

Så loggar han in på en MS-SQL-databas via ODBC och laddar ner ett Exceldokument med flera hundra avancerade formler. När detta är gjort mejlar han all data till en Xircom och på ett ögonblick får han svar.

Avslutningsvis gör han en 150 sidors fyrfärgsutskrift på sin minimala HP Colour LaserJet och kastar ett öga på den sista sidan:

– Du har exakt 1586 djur, säger han.

– Det stämmer, säger bonden, så du får ta ett av fåren. Bonden tittar på när killen går runt för att välja ut ett av fåren som han sen jobbar hårt med att fa ner i bagageutrymmet på BMW:n. Bonden frågar: -Du, om jag kan säga exakt vad du jobbar med, får jag tillbaka fåret då? Killen tänker en stund på detta och säger att det är OK.

-Du är konsult, säger bonden.

– Det stämmer! svarar killen Hur kunde du veta det?

– Det var lätt, säger bonden. Du kom hit utan att någon bett dig, Du tar betalt för ett svar som jag redan visste, på en fråga jag inte ställt.

Dessutom har du ingen aning om hur den här branschen fungerar! Så var nu snäll och öppna bagageluckan och ge mig tillbaka min bordercollie…