SelmaFilmen Selma borde vara obligatorisk i varje skola. Den påminner om en tid som inte är alltför avlägsen. Den var välgjord och väldigt intressant att se. Betyget 9 (10) är filmen väl värd.

Martin Luther King Jr (1929-1968) var en pastor, aktivist och framstående ledare inom afroamerikanska medborgarrättsrörelsen och filmen handlar om året 1965 och marschen mellan Selma och Montgomery.

Hudfärgen var då avgörande för amerikanarnas rättigheter och vi får genom filmen komma riktigt nära den smärta och det helvete som många kände under den här tiden. Många fick plikta med sina liv, för rättigheter som vi idag tar för givna.

Lyndon B Johnson var president och spelet bakom kulisserna med de som ville bevara den rådande ordningen och kampen där Luther King Jr med sina ickevåldshandlingar gick i bräschen för den förändringen som kom i USA, handlar filmen om.

Det är så viktigt att påminna sig om hur det såg ut, för inte alls så länge sedan i landet i väster.

David Oyelowo är mycket skicklig i huvudrollen som Martin Luther King Jr. Gillar också Oprah Winfrey i rollen som Annie Lee Cooper som jag tycker är en av hennes bästa skådespelarinsatser på den vita duken.

Gå och se filmen!

Uppdaterat: Obama varnade för att rösträttslagarna urholkas (SvD 150308)

Mer information
Selma hemsida