Den här bilden är så bra:

gikthelvetet
Serieteckning från 1700-talet.

För det är precis så det känns. Som om någon liten djävul sitter med sina klor i foten samtidigt som den tuggar frenetiskt. Smärtan är obeskrivlig när det är som värst.

I natt så vaknade jag av att stortåfotleden gjorde djävulskt ont. Kunde inte stödja på foten. Tog ytterligare en diklofenak och låg och vred mig. Tyvärr så verkar det som om jag nu fått en riktigt giktanfall. Det är ju inte första gången och jag vet precis hur det känns, tyvärr.

Trots detta så var det den plikttrogna delen i mig som ändå gjorde sig i ordning för att jobba. Duschade och klädde på mig. Men det gick bara inte. När jag skulle sätta på mig ytterskorna så gick det inte. Fick helt enkelt inte på skon på grund av smärtan. Då var det liksom bara att ge upp.

Första gången jag fick gikt var i mars 2009. Från början så fattade jag ingenting, men efter flera anfall under åren, så är det bara att acceptera att jag lider av kronisk gikt. En tröst är också att jag inte har drabbats av detta på andra ställen än i mina fötter. En del har ju enorma problem, där de sätter sig i helt andra leder på kroppen.

Tyvärr så tror jag att det är mitt leverne genom åren som har gjort att jag har drabbats av detta. För mycket av det goda, både vad det gäller mat och dryck utlöste detta första gången 2009. Det är jag ganska övertygad om idag.

Att jag nu får en attack kan bero på den kost jag nu ägnar mig åt. För när jag läser på vårdguidens sida om varför så står det bland annat:

Man kan minska risken för giktattacker genom att vara måttlig med alkohol, särskilt när man äter mycket. Är man överviktig är det viktigt att gå ned i vikt, men hastig bantning kan utlösa gikt.

Alkohol har jag slutat med helt. Kosten är LCHF sedan snart 40 dagar och vikten rasar. Kanske beror det på detta att jag nu går ner i vikt och äter för mycket fett samtidigt?

Det känns ju lite kymigt att när jag äntligen kommit på ett sätt att gå ner i vikt så straffas jag på det här viset. Så känns det i alla fall. Jag har ju tidigare inte klarat av att ge sjuttsingen i att småäta på kvällarna. Men nu, med denna LCHF-kost så har det fungerat bra. Då åker jag på det här istället. Inte kul.

Mitt stora mål får inte rubbas av detta. Jag måste fortsätta med LCHF. Alternativen skrämmer mig än mer och nu måste jag helt enkelt försöka förändra min kost inom LCHF. Mera grönsaker, fisk och skaldjur. Inga ostar eller uppenbart fet mat.

Relaterat
Tidigare om gikt