Krampande vader

Natten var fylld av kramp. I båda benen. Drömmer sådana drömmar att jag spänner mig och sen krampar vaderna. Första gången var det vänstervaden och då var det inte så farligt. Mitt i natten och vaknar av att det krampar. Rör lite på benet och snurrar och tillslut så släpper det.

Somnar om som tur var. Ett par timmar i alla fall.

Andra gången var det hemsk och då var det högervaden som fick spel. Minns att jag drömde någonting fartfyllt där jag bromsade och i drömmen så spände jag vaden, vilket resulterade i en kramp som vägrade att släppa. Jag vaknade givetvis och hörde mig själv gny som jag vet inte vad. Försökte resa mig upp, men det blev bara värre. Slängde med benet åt en det ena och en det andra hållet, men krampen vägrade att ge med sig. Ett tag kändes det som om hela benet skulle sprängas i bitar. Fruktansvärt obehagligt.

Vet inte hur länge jag höll på. Smärtan var obeskrivlig och jag bönade och bad om att slippa detta. Tårarna kom och rörde jag mig på fel sätt, så blev det bara värre.

Tillslut och efter, som det kändes, en evig kamp för att hitta en ställning för benet att mildra smärtan så började det släppa. Försökte resa mig upp, men haltade som värsta Lotta. Kunde inte stödja på benet under lång tid. Hade återigen tendenser till att benet skulle krampa och jag kände hur det vibrerade och levde ett eget liv. Ytterst obehaglig var denna upplevelse. När jag nu tar på vaden så gör det ont och jag är öm som sjuttsingen.

Det har hänt tidigare att jag vaknat till av att någon vad krampat och att jag liksom gjort saken än värre genom att försöka häva krampen. Vad beror sådant här på egentligen? Vilda drömmar enbart, eller är det någonting som inte är som det ska?

Du läkare eller sjukvårdskunnig som läser här, kan du lugna mig? Eller tillhör kramper livet och då speciellt ju högre siffror man har? För jag tycker inte att det var på detta sättet när jag var ung och nyter?

10 svar till “Krampande vader”

 1. Jag vaknar ibland av kramp i ena vaden. Det är någonting som har kommit med åren. Kramperna började ungefär samtidigt som Feministiskt initiativ bildades men det kanske bara är en tillfällighet. Jag vet inte vad kramperna beror på men jag har också läst att kramper är vanligt vid olika typer av näringsbrist.
  Det bästa sättet att häva kramperna tycker jag är att slappna av och tänka på någonting helt annat vilket såklart är lättare sagt än gjort när det enda man tänker på är vaden som krampar för fullt.

 2. Jag tänkte också tipsa om magnesium. Särskilt om du kör lhcf, för av nån anledning får man lätt kramp i vaderna då, särskilt i början. Det fick jag, men det gick över när jag började äta CalMag från hälsokosten.

 3. Tofflan: Min tå håls i schack med Diklofenaken, så den känner jag inte av så mycket. Men jag är inte så aktiv fysiskt just nu. Koncentrerar mig på kosten just nu.

 4. Som Irene säger kan det vara magnesiumbrist också. Men testa att drick mer vatten under dagen!
  Naturligtvis kan du få kramp i ben och fötter om du har överansträngt dem också, fast jag gissade att så inte riktigt var fallet med tanke på att din tå bråkar just nu..?

 5. Tofflan: Jo, jag har ju läst om det ibland hos dig. Detta med vatten har jag förstått är viktigt. Får dra i mig ett par glas dårå innan, fast då blir det andra problem för mig under natten. Ja, det gjorde väldigt ont andra gången. Väldigt obehagligt var det.

 6. Hej! Jag har haft liknande problem. Men sedan jag började äta magnesium-tillkost har kramperna så gott som försvunnit. De finns att köpa på apoteket eller hälsokost affärer.
  Vad kramperna beror på vet jag inte riktigt, men tror att det har något med syretillförseln till musklerna att göra.
  Med vänlig hälsning Irene Sjöberg i Västra Götaland

 7. Ja du, jag lider av samma problem, periodvis. Det kan nog bero på olika saker. Vanligen handlar det om någon brist i kroppen, typ zink. Men jag kan också få kramp om jag har druckit för dåligt med vatten under dagen. Det är ingen farligt, men det gör djävulusiskt ont! 👿
  //DRULrika

Kommentarsfunktionen är stängd.