Tiggeriet ökar

Tiggeriet i Sverige har exploderat. I Uppsala är det romska familjer som sedan flera år sitter på centrala platser i centrum. Snälla och tack har i dagarna bytts ut med god jul och många av dem har fotografier och en liten text där de sitter. Många sitter hela dagar i kylan.

Foto: TT

De kommer i de allra flesta fall från Rumänien och Bulgaren och är EU-medborgare. Just detta gör att det inte går att skicka hem dem om de inte gör något kriminellt. Givetvis så ska inte barnfamiljer och människor behöva bo i bilar (som nu förekommer på flera platser i vårt land). Barnen är oskyldiga till vad deras föräldrar blandar in dem i helt enkelt, men frågan är svår och jag anser ju att ett större tryck från våra egna politiker måste sättas på deras hemländer att agera.

För frågan jag ställer mig är hur deras hemländer agerar? Eller inte agerar? Är de stolta över att deras medborgare tvingas iväg till andra länder för att tigga? För att det, hur sjaskigt det än må vara, är bättre än att leva kvar i sitt hemland? Jag vet ju vilka det är som i dessa sammanhang bör skämmas och inte är det tiggarna!

I Stockholm har det skapats kåkstäder och i dagsläget så finns det ett trettiotal platser där människor bor där det enda syftet för dem är att samla ihop så mycket pengar de kan genom tiggeri. Det alternativet är alltså bättre än att leva i sitt hemland. Någonting är ju väldigt snett när det har blivit på det här viset. Ett kraftigare agerande på EU-nivå just mot de länder som idag lämnar vissa av sina medborgare vind för våg vore på sin plats.


Orden är Viorica Vaduvas. Se hela intervjun.

Professorn i statsvetenskap Bo Rothstein vill gå en tuffare väg fram och helt enkelt förbjuda tiggeri i Sverige. Det skulle tvinga fram de omfattande strukturella åtgärder som krävs för att hjälpa den utsatta gruppen enligt professorn. För att klargöra så vill han alltså förbjuda människor att ge pengar till tiggare men inte själva tiggeriet i sig. Det blir ju samma resultat i och för sig eftersom tiggaren då inte kan leva på sitt tiggeri. Men rätt ska vara rätt. [Tillagt efter en kommentar nedan]

Inkomster från tiggeriet håller dem flytande vilket gör att den långsiktiga hjälpen aldrig tvingas fram. Den som ger pengar till tiggare på gatan bidrar till deras fortsatta sociala förnedring säger Rothstein.

Den som tror sig göra en social insats genom att skänka pengar till en tiggare förlänger alltså just tiggarens ovärdiga liv enligt Rothsteins resonemang:

Den enda rimliga åtgärden för att långsiktigt hjälpa tiggarna till ett värdigt liv är att ta bort så stora delar som möjligt av deras inkomster från tiggeriet.

Givetvis så får han mothugg av de som anser att det är fel väg att gå. Socialchefen på Stadsmissionen är emot, men symptomatiskt så saknar hon egna förslag på vilken väg man ska gå för att få bort tiggeriet från våra gator.

För ingen kan väl tycka att det är bra som det är, att man ingenting ska göra?

Annonser

5 thoughts on “Tiggeriet ökar

 1. Ping: Tiggeri Stockholm | Det är dags nu!

 2. Jerry Inläggets författare

  Effie, tack för ett tänkvärt och viktigt inlägg. Har inte så mycket att tillägga utan hoppas att många läser din kommentar.

 3. Jerry Inläggets författare

  Benjamin, jag har läst artikeln och har ändrat lite i min text så att det helt klart framgår vad Rothstein vill. Övrigt resonemang i min post har inte med professorns förslag att göra vill jag bara klargöra eftersom det handlar mer i generella termer om människor som kommmer hit från andra länder och tigger.

 4. Effie

  Jag delar Rothsteins ide om att vi måste förbjuda verksamhet som försätter andra i misär eller bidrar till att behålla människor i misär. Jämförelsen med sexköpslagen är lysande. Själv anser jag att sexköpslagen är felaktig eftersom den mest kan ses som en politisk manifestation av de som misslyckas med att lösa de verkliga problemen. Det vi behöver är en slavköpslag. En lag som straffar alla som utnyttjar människor i misär eller som bidrar till att människor försätts i misär. I dagens Sverige finns det mängder av verksamheter som utnyttjar människor i misär. Varför skall vi enbart bestraffa de som köper sex? Vi borde istället se över utsatta branscher såsom städföretag, byggföretag, åkerier och restauranger. Detta är bara en liten del, listan kan göras lång. I många av företagen som verkar i dessa branscher finns papperslösa, jobbsökare, invandrare från Långtbortistan och andra som hamnat utanför våra sociala skyddsnät. Varför straffar vi bara sexköpare när så många andra bidrar till utsattas misär? Det är inte så länge sedan vi kunde läsa att svartjobbare städade på regeringskansliet och hos McDonalds. Vi vet att många åkerier anlitar tvivelaktiga underentreprenörer. På många restauranger finns det folk med usla villkor. Byggföretag har i många fall utnyttjat underentreprenörer från låglöneländer som gett sina anställda skitlöner. Varför bestaffas inte de som benyttjar sig av detta på samma sätt som sexköpare?
  Låt hjälpen till behövande i första hand gå genom våra kommuner och i andra hand genom seriösa hjälporganisationer såsom stadmissionen och frälsningsarmen. Tanken på det gamla
  folkpartistförslaget om statliga eller statligt kontrollerade bordeller ligger inte långt borta. Vi borde kanske se skillnaden på att köpa sex av en hittvingad tonårstjej som vi inte kan tala med och en trettio årig svensktalande kontorsråtta som vill utöka shoppingkassan och ber om lite mer än taxipengar. Men sådant ger kanske inte politiker positiva rubriker.
  När det sedan gäller förbud mot tiggeri så undrar jag om inte detta kan jämföras med förbud mot gatuprostitution. Här borde vi i första hand, före förbud, tvinga de sociala myndigheterna att agera. Men det vore kanske på sin plats att lokalt kunna förbjuda sådana verksamheter inom vissa områden, exempelvis i omedelbar närhet (2-300 m) till skolor, dagis, fritids och ungdomsgårdar.
  Slutligen måste jag påpeka att misären kan inte lagstiftas bort, däremot kan vi lagstifta om åtgärder mot de som bidrar till att människor lever i misär.

Kommentarer inaktiverade.