Felix kamp för livet

Är på väg hem från jobbet när telefonen ringer. Det är ena grannen ringer och berättar att min katt Felix ligger hos henne och är mycket illa däran. Jag blir alldeles kall. Bussen är precis vid järnvägsbommarna (som fastnat för hundrade gången) och nu känner jag bara att jag vill hem så fort det går.

Hon berättar att Felix hade lagt sig under deras altan. Han jamade svagt och hon tvingades att dra ut honom. Hon sa att det kändes som om han hade lagt sig där för att dö. Jag ser ju på Felix att läget är mycket allvarligt. Han reagerar knappt och grannen sa att han både hade kräkts och bajsat på sig. En del kramper hade han också.


Vi väntar på Tofflan. Här mår Felix riktigt dåligt.

Den enda person jag känner som har bil just nu är Tofflan. Hon kommer så fort det bara går och jag ringer det jobbiga samtalet till Frida under tiden. Felix är ju den katt som Frida valde själv för nästan sju år sedan. Det är liksom blivit som hennes katt. Hon blir ju uppriven och vill absolut följa med till veterinären.

Jag lägger Felix i en stor kartong med ett par filtar. Han är i ett annat medvetande allt som oftast och han känns väldigt kall. Hade inte Tofflan kommit och Felix fått vård så fort trots allt som han nu fick, så hade han inte klarat detta. Du är guld värd, Tofflan! Tack av hela mitt hjärta för att du kunde.

djursjukhuset så konstaterar det att Felix svävar mellan liv och död. Han är så dålig och veterinären säger att han är döende. Vi är chockade och ser på hur de sätter till dropp, ger han ett par sprutor för att få igång cirkulationen igen. Felix hade 35 grader i temperatur när vi kom in. En katt ska ha mellan 38-39 berättade veterinären.

Han andades svagt och frågan var om detta skulle gå vägen. Att han ens skulle vända och bli piggare. Sakta men säkert så blev han bättre. Tempen steg och han började reagera lite när sköterskorna tog i honom.

Personalen på sjukhuset gjorde ett fantastiskt jobb. De tog blodprov, de röntgade honom och de gjort verkligen allt för vår fina katt. Men de hittade inte felet!

De höll på länge och ingenting stämde. Han hade inte diabetes, han hade ingen inre blödning och han hade inga tumörer. Det enda som de hittade var att blodvärdena var katastrofalt låga. De analyserade blodet länge och väl och kom tillslut fram till att det kan vara en parasit/bakterie Mycoplasma haemofelis  Symptomen stämmer in väldigt bra på detta. Han har nu fått Ronaxan och Prednisolon Pfizer mot detta.

Vid halv 12 så hade kurvorna gått åt rätt håll och Felix hade vänt. Han var piggare och reagerade på ljud. Han tittade upp ibland och frågan var om vi skulle få ta med honom hem. Veterinären sa då att är det den bakterie som hon trodde så har Felix 50% att överleva. Det handlar om hur han svarar på antibiotikan och cortisonet.


Hemma från djursjukhuset. Felix ligger i Fridas säng.

Väl hemma igen så la vi honom i Fridas säng. Både Frida och Linn ville sova hemma hos mig i natt i fall att det var så att det skulle bli sämre igen.

I morse så började jag gråta. Allt släppte väl, men jag såg att Felix var piggare. Frida låg och klappade honom och han spann för första gången sedan allt detta startade. Jag testade då att ge honom räkor och hann åt 2 st… då kunde jag inte sluta gråta. Det var så fantastiskt att se detta, från att vara nästan död till att vända så pass fort.


Felix nu på morgonen. Han spinner när Frida klappar honom och han har ätit två räkor.

Nu vet vi ju inte riktigt hur detta kommer att sluta. Jag ska försöka få i honom tre tabletter varje dag nu under 14 dagar. Han får givetvis inte gå ut under tiden. Frida är hemma hos mig idag medans jag jobbar. Sen är det ju midsommar och då tar jag hand om honom själv.

Tack för alla positiva tankar och alla fina Felixord ni givit oss. Han mår bättre och det känns som om det går åt rätt håll.

13 svar till “Felix kamp för livet”

 1. Tack alla fina människor för era kommentarer och er omtanke om Felix. Jag har varken haft tid eller ork att höra av mig till någon före alla andra (Anna) utan detta har gått i ett.

  Vi vet fortfarande inte hur detta slutar och man ska inte tro att det är över. Felix går åt rätt håll men det kan vända. De katter som får just den här parasiter reagerar väldigt olika, en del dör och en del kämpar på och klarar av pärsen. Jag tror att vi först efter midsommarhelgen kan avgöra hur det går för Felix.

  Men återigen, tack för att ni bryr er och tack för era vänliga ord.

 2. oooh.. neeeeej.. och jag läser inte detta förrans nu.. neeeej.. varför har du inte sagt något Jerry?? Min favorit kisse.. jag e såå ledsen just nu. Och jag förstår dig Jerry totalt 110%.. jag förstår dina tårar.. din känsla och din rädsla. Nu vill jag bara skicka massa kärlek både till dig och Felix.

  Många varma kramar.. ♥

 3. Åh vad jag känner med dig/er! Jag hoppas hoppas att han fortsätter piggna till. Det låter så underbart att han ätit två räkor! Kram till er.

 4. Hoppas, hoppas att allt går bra. Djuren är ju lika älskade som våra barn, och tyvärr kan de inte prata. (Även om blickar duger mer än bra att använda som språk)

 5. Men oj, så hemskt! Jag håller verkligen alla tummar och tår för att han ska ta sig igenom detta. Katter är ju oftast kämpar. Ge honom en kram och en räka från mig.
  Stor kram till er tvåbeningar också, förstås.
  Carra

  PS. Han är så lik Aramis att det gör ont i mitt hjärta.. DS

 6. Jag sitter här och gråter när jag läser dina ord. Jag håller verkligen alla tummar och tår för att han ska klara sig och bli frisk igen, men det känns ju som att han har överlevet krisen. Jag är ju själv kattägd så jag vet hur ni har det.

  Kramar

 7. Hej Jerry !

  Åh, Felix har gjort mig så orolig ,man är så väldigt maktlös när ens älskade katter är dåliga .
  Så jag förstår mycket väl dina tårar & låt dem rinna även om det är av glädje !

  Är så glad att han är på bättringsvägen igen & all gos & mys i världen till honom & en stor kram t dig vännen 😉

Kommentarsfunktionen är stängd.