Mitt 2019

Nyårsafton 2019

Ett år fyllt av omvälvande insikter över varför jag är här på jorden. Insikten att förstå, processa och acceptera vissa saker har präglat stora delar av året.

Har gått i psykosyntes fram till i slutet på oktober. En nyttig form som skapat mycket tankar inom mig. Vara på inre platser dit jag inte ens velat eller orkat tittat åt, det har tagit en del på mig. Det är lager på lager som skalats bort och lik förbannat så finns där ytterligare ett. Vet inte ens om jag orkar mer gräv inom den närmaste framtiden. Är det en flykt som förr eller bara jag som lärt mig att var snäll emot mig själv? Skillnaden är hårfin och i det är mina tankar idag på nyårsafton 2019.

Älskade Felix. Kommer alltid att finnas nära mig.

Den 22 juli dog Felix av exakt samma sjukdom (akut njursvikt) som tog Maxis liv i april 2018. Det har varit väldigt tungt och jag har fortfarande svårt att se bilder och film av denna fina katt. Det gör fortfarande väldigt ont att tänka på Felix som nästan blev 15 år gammal.

Den 4 april gjorde jag en film om Felix, vilket idag är svårt att titta på. Då visste jag ingenting om framtiden och att slutet låg så nära. Att se tillbaka på juli är inte roligt. Hans kamp de sista veckorna kommer jag för alltid att bära med mig. Fina älskade Felix, jag saknar dig så.

Det växte sakta men säkert fram en längtan efter en ny katt, främst för att jag såg Majas ensamhet på ett sätt som inte kändes bra. Tanken var en Olle som jag såg en bild av på Instagram, men det slutade med en Igor när jag besökte kattkaféet i Stockholm den 17 september tillsammans med arbetskamrat. Han var så speciell på många sätt och jag föll pladask.

Fina Igor på 2019 års sista dag.

Igor kom till oss den 3 november från Java Whiskers i Stockholm, där han varit under några månader. Från början kommer han från Solgläntan i Vallentuna.

Igor är en mycket speciell katt, det har jag fått lära mig dessa månader. Att sitta och studera Igor är mycket intressant. Han är intelligent och väldigt speciell i sitt sätt, både mot mig, Maja och övriga familjen. Försiktig, full koll. Nyfiken men ängslig på samma gång.

Igor har sin egen gångstil där han vaggar fram på ett sätt jag aldrig sett, ibland likt en seriekatt och utseendet är helt underbart i dess ljuvliga variationer beroende på vilket humör han är på.

Av Linn och Jordan fick jag denna fina canvas av Igor.

Fick i julklapp en fin canvas på Igor som nu hänger i vardagsrummet bredvid de andra katterna. Det ska bli mycket spännande att följa Igor under 2020. Hans relation till Maja och den dagen då jag kommer att släppa ut honom för första gången. Det beslutet beror på att balansen att enbart ha honom som innekatt gör att balansen med Maja är rubbad och hon fräser mest åt honom när hon kommer in. Då är hon trött och vill vila, medan Igor har längtat efter henne och vill leka. När Igor också blir en utekatt i vår är jag säker på att deras förhållande kommer att förändras på ett positivt sätt.

Den 17 april släppte Madonna första smakprovet från sin nya platta ”Madame X”. ”Medellin” tillsammans med Maluma. Låten var ok, men i skenet av vad som sedan kom den 14 juni var detta ett av de bättre spåren. Detta album var efterlängtat (fyra år sedan sist) men tyvärr måste jag säga att jag nu i efterhand är besviken på de allra flesta låtarna, med ett par undantag.

Tyvärr är det också så att låtarna inte håller på lång sikt, som många av hennes tidigare alster gjort. Madonna går åt fel håll vad det gäller det musikaliska. Sen ska vi inte bara tala om det yttre. Vaxdocka och ingenting äkta på ett sätt som inte gör någon glad skrev jag om den 27 oktober. Det finns en sorg även i detta hos mig, även om det är på ett annat plan än när en kär katt dör eller en vän definitivt försvinner ut i mörkret.

Mötte ”mig själv” den 8 maj vid mitt ”inre rum”. En omtumlande och märkvärdig upplevelse som jag tror på många sätt, så här med facit i hand, skakade om mig. På vilket sätt kan jag bara spekulera,

Den 11 maj drabbades jag av njursten, vilket i sig var en upplevelse jag inte unnar någon annan. Början på maj blev tuff. Var på vippen att ställa in resan till England och Skottland just för att njurstenen påverkade mig så negativt, men beslutade mig efter att återigen varit på akuten dagen innan, att ändå åka efter konsultation med en läkare. Det ångrar jag inte, även om orken var begränsad. Linn och Jordans sällskap gjorde att jag orkade med det mesta trots allt och det var många fina stunder.

Edinburgh med Jordan och Linn.

Denna fina resa mellan den 27 maj och 3 juni i Storbritannien fyller mig fortfarande med stor tacksamhet. Många fina besök, upplevelser och gemenskap. Tack Linn och Jordan för dessa dagar!

Resten lämnar jag därhän av 2019. Finns inte mycket mer att sammanfatta som någon annan än jag själv kan vara intresserad av. Det är som det är och det jag har skrivit under augusti-december behöver inte upprepas här. Medvetandet och förskjutningar i detsamma går många gånger inte ens att sätta ord på samtidigt som det bara tråkar ut. Känner alltmer att jag behöver behålla det som pågår inom mig för mig själv. Att skrika ut hur jobbigt och illa men även härligt och bra allt är, det behovet har minskat betydligt den här hösten.

Så, återigen, ett gott nytt 2020 till dig som orkat ända hit!