EU-valet på söndag

Ni vet väl att det är EU-val på söndag?

Vet du vägen framåt?

Har väl aldrig känt mer uppgivenhet mot politiker och allt vad de står för. Det är som en cirkel att oavsett om de ligger vänster eller högerut är de som papegojor och bara rapar upp samma budskap likt en vinylskiva som fastnat.

Så tröttsamt och det är så illa att när vissa politiker visar sig på TV orkar jag helt enkelt inte höra deras skitsnack. De lever i en helt egen värld och pratar om saker och ting som de inte vet ett skit om. Många gånger handlar det om att behålla makten och då kan man säga vad som helst och helt tappa sin politiska och i vissa fall moraliska kompass.

Har gjort ett par valkompasser där jag i den ena ska rösta med Liberalerna, den andra Moderaterna och dess kandidat Tobias Tobé och den sista jag gjorde är jag moderat.

Tycker nog att valkompasserna väl speglar min uppfattning om sakernas tillstånd. Har dock aldrig röstat på något parti högerut tidigare, men känner mig alltmer tvingad att så göra eftersom de på vänstra sidan, enligt mitt tycke, alltmer lever i en verklighet som jag har svårt att känna igen och där makten går före verkligheten.

Människor, oavsett vem det är, som sköter sig och ställer upp på de värderingar som gäller i det land de lever i, de har jag inga som helst problem med. Det är när de själva sluter sig och exkluderar och ändå anser att landet ska ställa upp på deras värderingar, det är då jag anser att någonting är fel. I det ser jag ingen rasism eller att jag vill exkludera någon utan just tvärtom, för mig handlar det om att behålla det öppna samhället som vi så länge själva kämpat för. Det ska inte få finnas enklaver där helt andra regler gäller. Då är vi på ett sluttande plan mot någonting som ingen vet hur det kommer att sluta.

I vår iver att vara toleranta glömmer vi bort våra egna värderingar som ibland står stick i stäv med den grupp som växer sig allt starkare. Här tycker jag att partier, ju längre vänster ut vi kommer, blundar och vägrar att se den verklighet som alltmer får sitt fäste i många EU-länder. En verklighet av små samhällen som tillåts växa fram med helt andra sätt att se på människor där religionen styr på ett helt förödande sätt.

För mig är EU främst ett fredsprojekt och en garant för att ingen av medlemsstaterna hamnar i krig med något annat land. Jag tror att EU måste ta sig själv mer på allvar och stärka sina gränser och de värderingar som de står för. I det tror jag också att just samarbetet är en garant för detta, så för mig är ett större polis- och militärt samarbete någonting jag tror är bra för oss som är medborgare i EU.

Oavsett vad du tycker, gå och rösta på söndag! Det är många som kämpar hela liv för att kunna göra det.