Melodifestivalen 2019 – finalen

Det är nu det börjar på allvar egentligen, årets melodifestival. Tolv bidrag klara för final och nu är äntligen alla delfinaler samt andra chansen avklarade.

Här kommer mina betyg på årets bidrag och som ni märker har jag ingen fullpoängare detta år. Har nog heller aldrig legat så långt ifrån vad jag själv tycker och vad oddsen säger. Kanske ett ålderstecken? (;-)

Jon Henrik Fjällgren har startnummer 1 i finalen den 9 mars.
Foto: http://politik.in2pic.com/

***
1. Jon Henrik Fjällgren – ”Norrsken”

Låtskrivare: Fredrik Kempe, David Kreuger, Niklas Carson Mattsson, Jon Henrik Fjällgren

Jon Henrik sjunger själv! Det är väl den största överraskningen i detta tredje försök att vinna melodifestivalen. Någonting saknas dock för ett överbetyg och nog känns tonerna igen sen förr. Helt ok låt, men den lyfter inte riktigt. Tror dock att han genom sitt sätt att uppträda kan nå topp 5.

***
2. Lisa Ajax – ”Torn”
Låtskrivare: Isa Molin

Hon sjunger ju så bra och vill så mycket. Det känns inte helt och fullt ärligt när hon försöker visa känslor. Med en riktigt bra melodi skulle hon vinna hela balunsen, men så blir det inte i år heller. För dålig melodi helt enkelt, men rösten ger henne en placering i mitten av fältet.

*
3. Mohombi – ”Hello”.

Låtskrivare: Alexandru Florin Cotoi, Thomas G:son, Mohombi Moupondo, Linnea Deb

Förstår inte hur en som sjunger så surt kan gå direkt till final?! För mig är sången katastrofal och sen spelar det ingen roll att melodin är helt ok. Jag tycker inte att han har någonting i finalen att göra, men uppenbarligen hör många någonting som jag inte hör (eller ser).

***
4. Lina Hedlund – ”Victorious”

Låtskrivare: Melanie Wehbe, Richard Edwards, Dino Medanhodzic, Johanna Jansson

Redig, säker i uppträdandet och borde ha alla förutsättning för att gå långt, men någonting saknas. Blir inte riktigt berörd. Kan inte riktigt sätta fingret på vad det är, men det är helt klart en kompetent kandidat till att komma bland de fem första.

***
5. Bishara Morad – ”On my own”

Låtskrivare: Markus Sepehrmanesh, Benjamin Ingrosso, Robert Habolin

Enda gången jag rös i någon deltävling var när jag hörde denna killes röst. Vilken pipa! Tyvärr är låten i sig medioker och lite väl sliskig för min smak, men sjunga kan han. Topp 3.

**
6. Anna Bergendahl – ”Ashes to ashes”
Låtskrivare: Thomas G:son, Bobby Ljunggren, Erik Bernholm, Anna Bergendahl

Hennes röst tilltalar mig inte. Den är för mörk och det här vibrerandet går mig på nerverna. Närr dessutom melodin inte berör, utan låter som vilken hissmusik som helst blir det underbetyg. Nedre halvan.

***
7. Nano – ”Chasing rivers”
Låtskrivare: Lise Cabble, Linnea Deb, Joy Deb, Thomas G:son, Nano Omar

Den här låten växer hos mig. Tyvärr mumlade han väldigt i sången i delfinalen. Det var något bättre i andra chansen, men han måste få till sången perfekt för att den ska komma på övre halvan. Han har ju känslan!

*
8. Liamoo och Hanna Ferm – ”Hold you”

Låtskrivare: Jimmy Jansson, Fredrik Sonefors, Hanna Ferm, Liam Pablito Cacatian Thomassen

Nej, det är skriker fejk lång väg. Har liksom ingen tyngd bakom ord och framträdande. Blir bara så fejk och tillgjort med plasten som flyger och den falska feelingen mellan de två som inte alls finns där. Melodin flyger förbi utan notis. Nedre halvan för mig, men tyvärr verkar många gilla detta tillgjorda bidrag.

*
9. Malou Prytz – ”I do me”

Låtskrivare: Isa Tengblad, Elvira Anderfjärd, Fanny Arnesson, Adéle Cechal

För gammal för att begripa. Blir bara stressad av att höra detta. Hittar liksom ingen refräng utan bara blippljud. Underbetyg, men bland de unga säkert en hög placering.

***
10. John Lundvik – ”Too late for love”
Låtskrivare: John Lundvik, Anderz Wrethov, Andreas ”Stone” Johansson

En gedigen artist som ger glädje att lyssna på. Han menar det han sjunger och när han dessutom går in i gospelzonen i refrängen tror jag på en hög placering. Melodin lyfter dock inte hela vägen, men ett gott hantverk är det för Lundvik som kommer att hamna högt. En favorit hos många.

**
11. Wiktoria – ”Not with me”
Låtskrivare: Joy Deb, Linnea Deb, Wiktoria Johansson

Inte ens vattnet över Wiktoria kan rädda detta beiga bidrag. Känner absolut ingenting när jag lyssnar på detta. Har inte detta gjorts massor av gånger tidigare? Var är hooken och det extra? Hon sjunger bra, men vad spelar det för roll när bidraget är så beige? Nedre halvan.

Arvingarna går ut sist av alla. Foto: http://politik.in2pic.com/

****
12. Arvingarna – ”I do”
Låtskrivare: Mikael Karlsson, Nanne Grönvall, Casper Jarnebrink, Thomas ”Plec” Johansson

Min favorit i år. En ”riktig” schlager med hook som har växt rejält hos mig. Blir glad och danssugen av låten och i år räcker det som sagt för att hos mig bli min favorit. Frågan är hur långt Arvingarna kan nå i år? Hos den internationella juryn lär det inte räcka långt, men hos svensken i stugan?

Så här vill jag att det ska gå:
1) Arvingarna – ”I do”.
2) Jon Henrik Fjällgren – ”Norrsken”
3) Lina Hedlund – ”Victorious”

Så här tror jag att det går:
1) John Lundvik – ”Too late for love”.
2) Bishara Morad – ”On my own”
3) Mohombi – ”Hello”

Relaterat
Kim M. da Costa – Schlagerfjollan tar ton: Melodifestivalen 2019 – finalen