Clinton vann i största delstaten Louisiana

Clinton 2016 Louisana

Med nästan fem miljoner invånare så var Louisana den viktigaste delstaten som Hillary Clinton vann i nattens primärval. Bernie Sanders vann visserligen två delstater Kansas och Nebraska, men de är små i sammanhanget och ger inte fler delegater än vad Clinton fick i Louisana (55-47).

I Louisana fick Clinton 71,1% mot Sanders 23,2. I Kansas och Nebraska var siffrorna 32,3 resp. 67.7 samt 43,6 resp. 56,4 procent.

I sammandraget ger det Hillary Clinton 1121 delegater mot Sanders 479. Clinton går hem hos minoriteterna mer än vad Sanders gör, vilket resultaten i de val som hittills hållits visar. Det är ett gott tecken inför det stora valet, dit allt tyder på att Clinton kommer att bli vald och bli demokraternas presidentkandidat.

Farsen på den republikanska sidan fortsätter med sjaskiga debattekniker och ord man bara trodde småungar hade när de kivades. Förhoppningsvis så förlorar de på detta krigande och tramsande gentemot varandra.

De hade fyra val, där resultatet kanske är på väg att tyda på en jämnare kamp mellan huvudkandidaterna. Det är som att välja mellan pest eller kolera, men ändå…

Donald Trump vann i Kentucky med 35.9%, Ted Cruz fick 31,6 och Marco Rubio 16,4%. Det är tyvärr nu kanske dags för Rubio att hoppa av eftersom han inte vann någon av nattens fem val och inte ens kom tvåa någonstans.

Den viktiga delstaten Louisana vann Trump med flera procentenheter gentemot Cruz, 41,4 mot 37.8. Rubio var långt efter med 11.2%.

Ted Cruz vann i Kansas där han fick 48,2% av rösterna, tvåa var Trump med 23,3%. Cruz tog även hem Maine före Trump, 45,9 mot 32,6%.

Totalt sett har nu Donald Trump 378 delegater med sig, medan Cruz har 295 och Marco Rubio 123. Mycket tyder nu alltså på att Rubio måste kasta in handduken.

Washington Post har alla resultat.