#Hillary2016 för USA & världen

I den här videon med namnet Equal talar Hillary Clinton klarspråk om det självklara. Det självklara i den värld jag vill leva i. Det självklara som borde vara självklart även i de delar av världen där vi idag möts av tystnad när USA igår beslutade om att kärleken inte har några gränser. Kärleken går inte att villkora, begränsa eller sätta religiösa bojor på.

Det som också gjorde mig verkligen glad och varm inombords var denna tweet från ärkebiskop Antje Jackelén:

Min dröm är att andra kyrkoledare runtom i världen också säger dessa ord. Religiösa människor som faktiskt borde vara de som ser människan och inte vem hon älskar. Ibland undrar jag vilka det är som dras till religion om vi blickar utåt över vår värld.

Svenska kyrkan är i minoritet i synen på kärleken och att även homosexuella ska inkluderas. Är inte det märkligt egentligen?

Det gör mig både ledsen, orolig och upprörd att människor fortfarande förnekas och även på sina håll fängslas och till och med döms till döden för att de fått förmågan att älska människor oavsett kön. I skenet av det så är beslutet i USA så viktigt för världen och synen på just detta.

För mig är det än viktigare när debatten polariseras och andra krafter vinner alltmer mark, både i vårt land och runtom i världen att stå upp för de värden som för många är självklara i västvärlden (kulturer med europeiskt ursprung). Att då ha Sveriges ärkebiskop med sig är viktigt.

Vissa debatter oroar mig och när det västerland som är förutsättningen för just denna syn på kärlek och människors frihet ifrågasätts och diskussionen förskjuts på ett obehagligt sätt, då reagerar jag. Bilan OsmanExpressen skriver bland annat om en annan debatt på följande sätt:

När jag det senaste året har följt hur medierna bevakar den här aktionen kan jag inte släppa känslan av att det finns en obehaglig västerländsk blick på den.

Hon säger också att den västerländska blicken talar på ett speciellt sätt och ifrågasätter intentionen hos de som ser saker och ting på ett annat sätt än vad hon gör och som är fostrade i västerlandet.

En kvinna i dagens Sverige uttrycker detta och det får hon självklart göra, men tänker man lite djupare så är orden märkliga och väldigt oroande. För när hon ser på västerlandet med obehag och att det finns någonting i blicken som hon uppenbarligen inte tycker om särskilt mycket, då är förskjutningen i synsättet helt klart oroande.

USA och många länder i västvärlden står alltså för den där blicken, den som igår tillät alla vuxna medborgare i USA att få gifta sig med vem de vill, oavsett kön.

När får vi en krönika om detta fantastiska som nu skett i ett västerländskt land? Det känns som om världen polariseras och då speciellt om man ser hur det är för homosexuella i stora delar av Asien och Afrika. Ibland känns det som om det går bakåt i vissa länder där man med hjälp av vantolkningar genom religionen förtrycker och till och med dödar människor. Synen på homosexuella är en bra måttstock rent generellt för hur man ser på människor.

homesexuell i världen
Mörkblått = Äktenskap ok. Blått = Partnerskap. Ljusblått = Utländska samkönade äktenskap erkänns. Ljusbrunt = Begränsningar av yttrandefriheten. Grått = Inget erkännande av par av samma kön. Gult = Straff som inte verkställs. Orange = Fängelse. Mörkorange = Fängelse upp till livstid. Mörkrött = Fängelse & dödsstraff

I en del delar av vår värld fängslas man och till och med avrättas om man är homosexuell. Så ser det ut idag och ibland undrar jag när dessa länder ska börja se människor med utgångspunkt från kärleken och tolerans och inte tro att kärlek går att styra utifrån exkluderande tolkningar av religiösa skrifter?

När religion står över mänskliga värden (som borde vara A och O för övrigt i en religion) och när tolkningarna blir människofientliga, då är det någonting som är fundamentalt fel. Människor får visst tro på vad de vill och agera precis som de vill, men då ska de också låta andra få leva på de sätt som de vill, så länge det sker på frivillig basis och mellan två vuxna människor.

Borde inte det vara självklart i HELA vår värld?

History Clinton

hillary2016Tillbaka till Hillary Clinton och varför det är så viktigt att hon vinner presidentvalet i USA nästa år. Hon är en garant för att detta beslut kommer att vara kvar, för det är ju så att även i USA finns det krafter fortfarande (även om de blir svagare för varje år) som inte vill tillåta samkönade äktenskap och samma regler för alla medborgare.

Var Clinton står gällande jämställdhet, medborgerliga rättigheter och att inte göra skillnad på människor oavsett vem de älskar är helt klart och den garanten behöver inte bara USA, utan hela vår värld i dessa orostider.

#Hillary2016 för USA & världen

Avslutar med en film som fick mig att gråta igår. En film från YouTube som jag önskar att alla människor ska se och en film som jag hoppas att de som tvivlar kan ta till sig i djupet av sitt hjärta.

Att se att alla vi människor behöver kärlek och känna sig älskade. Att jag, du och alla själva ska få välja vem vi vill älska. Det borde ju vara en självklarhet.

#LoveWins

Ett svar till “#Hillary2016 för USA & världen”

Kommentarsfunktionen är stängd.