Få äkta kommentarer

Tofflans blogg

Det är tur att jag har Tofflan som kommenterar på min blogg. Annars så vore det tyst och ödsligt här hos mig. Häromdagen så skrev jag en post med namnet Vem kramar du? och undrade:

Det vore kul att höra hur ni som läser här ser på kramar? Är det ok att krama vem som helst? Om inte, vart går era gränser? Vem kramar du?

328 tittade in på min blogg den dagen. En person svarade på min uppriktigt nyfikna fråga. Nu har jag inga föreställningar längre om att få kommentarer överhuvudtaget, men lite symptomatiskt är det tycker jag.

Med kommentarer menar jag givetvis sådana som inte fejkar och kommenterar via falska e-postadresser och anonyminiseringservrar (ja, jag ser sådant och det åker direkt ner i skräpposten). Men nog borde någon annan av de 326 som tittade in vara sig själv och kunna kommentera någon gång och då speciellt på en sådan okontroversiell fråga?

Eller är jag för krävande nu? Är det för mycket begärt att människor är sig själva och inte anonyma? Det är få äkta kommentarer. Visst, en del vill inte kommentera och det förstår jag, fast jag tror ju att det beror på annat i vissa fall, faktiskt.

För jag vet att kommenterandet har minskat drastiskt sedan Facebook, Twitter, Instagram och allt vad det heter slog genom på bred front. Man pratar där istället även om jag tycker det har minskat där också de sista året.

Det kanske är så att jag får fortsätta som apan, alla känner apan, men apan känner ingen, förutom Tofflan som är barmhärtig och skakar lite liv i denna borttynande och trötta blogg med sina ord då och då…

6 svar till “Få äkta kommentarer”

 1. Jontas: Fast jag är ju lika dålig på att kommentera hos dig. Ibland känns det som om det inte behövs ens.. (;-) Tack för kramförtroendet eller vad jag ska säga. Det värmde!

 2. Jobbigt! Läser i Feedreader, öppnar webbläsare för att kommentera öppnas istället någon märklig Office-IE, måste kopiera din url till vanlig webbläsare och sedan logga in på Google för att kommentera. Lite omständligt. Och… du är den enda jag kramar utan att känna mig ålagd beröring.

 3. Tofflan: Kanske är det för att allt ska gå så fort idag. Hets och hå och det påverkar möjligtvis människors tålamod med kommentarer. Ibland är det ju lite knixigt att kommentera, speciellt om det är första gången man gör det på en WP-blogg. Kram tillbaka!

 4. mirrefirre: Hej, hoppas allt är bra med dig? Jag blev bara lite förundrad därav mitt inlägg men inte ska du känna dig träffad, vi har alla olika förhållningssätt, både till kommentarer och kramar. (;-)
  Allt gott till Dig!

 5. Jag känner mig träffad. Läser men kommenterar inte. Det gäller flera bloggar, eller nog alla (inte många) bloggar jag följer.

  Jag är för övrigt inte alldeles bekväm med kramar, alls. Men jag kramas ändå.

 6. Jag är inte barmhärtig, jag kommenterar när dina texter berör – eller rör – mig på nåt sätt. Du skriver många såna texter och det är synd att folk inte vågar (?) kommentera dem. Jag ser också smygläsare på min blogg, såna som jag ”har gjort slut med” IRL. Men de kan inte låta bli att läsa min blogg. Nu vet jag inte om du har såna besökare, men… Folk är nyfikna, men få verkar våga tycka nåt om viktiga och intressanta saker. Såsom kramar… Dåligt! 😦

  En annan trend jag har märkt är att folk alltmer börjar klicka ”gilla” på blogginlägg och t o m kommentarer, ofta i stället för att kommentera nåt. Det är urtråkigt, tycker jag. På Twitter favoriserar man – varför då? Tycker man nåt är bra/intressant/uppseendeväckande etc retweetar man. Eller svarar/kommenterar! TYCKER JAG, är bäst att tillägga.

  Kram på dig! 😛

Kommentarsfunktionen är stängd.