Sista dagen i Umeå

Linn skulle gå i skolan den sista dagen jag var i Umeå. Så jag fick rå om mig själv och tur hade jag eftersom solen sken även idag.

2015-05-04 Umeå

Så det blev en stund på balkongen.

2015-05-04 Umeå Östra

Umeå har två tågstationer och jag valde Umeå Östra eftersom det ligger närmast där Linn bor när jag skulle kliva på mitt tåg mot Uppsala.

2015-05-04 Umeå

En kvart innan tåget skulle gå så kom Linn till stationen. Hon slutade tidigare i skolan och hann komma och ta farväl av sin fader, som blev väldigt glad över detta. Min fina dotter som med högsta betyg tog sig an farsans besök.

2015-05-04 Tågresa

Tågresan gick riktigt fort. Varför? Jo, jag lyssnade på poddradio och flera avsnitt av programmet “På minuten”. Satt och fnittrade för mig själv och tiden bara rusade iväg…

Önskar att jag kunde säga att det var skönt att komma hem… …men då skulle jag inte vara helt sanningsenlig eftersom det inte kändes så. Tråkigt att dagarna gick så fort och att jag nu måste tillbaka till verkligheten igen.

Vad tyckte jag då om Umeå?

Staden som började byggas 1622 har efter nästan fyra dagar givit mig positiva vibbar. Jag gillar det lilla jag sett och upplevt av Umeå! Behagligt, härliga strövområden och en lugnare puls som passar mig.

Umeå Rådhustorget
Rådhustorget i Umeå

Tycker det verkar lugnt, fridfullt och en lagom stor stad. Invånarantalet är 119 300 varav 36 700 av dem är studenter vid Umeå Universitet. Min dotter Linn är en av dem. Universitetet fyller för övrigt i september 50 år!

1992 så blev staden störst i Norrland, då de passerade Sundsvall i folkmängd.

3 000 björkar i centrum vittnar om just björkarnas stad. 1888 så brann stora delar av Umeå ner. För att skydda staden så planterades det björkar i de breda esplanaderna, så att det är så många björkar beror alltså på en tragisk händelse för mer än 100 år sedan.

Umeå 2015
Ume hotell och Väven till höger

Staden har ett rikt kulturliv och kanske påverkas det en hel del av att medelåldern ligger på 38 år? Pubar, restauranger, kaféer, dansställen och butiker finns det nämligen en hel del av. Staden känns öppen och tolerant. Besöket i Väven förstärkte den bilden hos mig.

Landskapet är Västerbotten, landskapsdjuret storspov och landskapsblomman heter Kung Karls spira.

Den som jag ska tacka mest för att dagarna blev så bra är min fina dotter. Hon tog verkligen hand om sin pappa och dagarna kommer jag att minnas länge länge.

(På grund av ett kabelbrott där jag bor så kommer denna text ut lite senare än planerat. Texten rör måndagen den 4 maj 2015, min sista dag i Umeå)

Ett svar till “Sista dagen i Umeå”

Kommentarsfunktionen är stängd.