Stjärnorna på slottet – Özz Nûjen

Özz Nûjen

Det tredje programmet av Stjärnorna på slottet så var Özz Nûjen värd. En dag som verkligen lyfte årets upplaga med dramatik och var intressant ur flera aspekter.

De övriga stjärnorna i årets upplaga av Stjärnorna på slottet är Harriet Andersson, Helena Bergström, Örjan Ramberg och Rikard Wolff.

Han bjöd på en klassiskt kurdisk frukost och berättade om att han föddes i de kurdiska bergen efter en svår förlossning där en bykvinna räddade livet både på honom och mamman.

Den fantastiska utsikten i Kurdistan tänker han på både när han mår bra och dåligt. Han föddes 1975 och det var en tuff uppväxt. 1980 så tog en militärjunta över i Turkiet och allt blev hårdare. “Det var som att släcka en lampa”– tiotusentals dödades och försvann.

Pappan tillfångatogs och torterades i 70 dagar. Att se det när man är 5 år.. och sen se sin svårt torterade pappa, det måste ha satt spår. Mamman blev ensam med fem barn. Han berättade också om flykten från Turkiet. Den historien tog tag i en och var väldigt intressant att lyssna till.

Familjen återförenades i Syrien och tillslut kom de till Rinkeby i Sverige. För Özz Nûjen var det som att hamna i paradiset.

Han tog sedan deltagarna på en resa som handlade om “liv och död”. De fick själva uppleva flykten, där deltagarna fick gå över ett minfält i dagens aktivitet. Det var en märklig TV-upplevelse att se de gå två och två och verkligen väga sina steg noga. För Helena Bergström så blev upplevelsen väldigt stark när en mina “smällde” av. Hon började att stortjuta och jag kan förstå den reaktionen, för det var inga små smällar. En av de viktigaste och intressantaste aktiviteter i den här programseriens historia.

Under lunchen så berättade Nûjen vidare om skolan, lumpen han gjorde i Boden och att han önskade sig en “scen”. Han hade gett sig sjuttsingen på att lyckas som skådespelare. Han berättade så fint om sina föräldrar och vad de betytt för honom, även om de till en början var skeptiska till hans yrkesval.

I maj 1999 så började han att jobba som standupkomiker samtidig som han fick småroller i TV-serier. Morgonpasset i P3 och flera radioprogram samt två egna shower finns även på meritlistan.

När han berättar om sin relation till sin pappa, då blir det ännu en gång väldigt starkt. På slutet så berättar han även om sin skilsmässa och att tvåsamhet inte är någonting för honom. Han längtar heller inte efter barn och trivs bäst ensam.

“Jag är nog en alldeles för stor egoist för att skaffa barn” 

Bilden av Nûjen har förändrats hos mig efter dagens program. Starkt som fan på många sätt och vis. Årets klart bästa avsnitt!

 

Relaterat
Rikard Wolffs dag på slottet
Stjärnorna på slottet 2014

4 thoughts on “Stjärnorna på slottet – Özz Nûjen

  1. Ping: Harriets dag på slottet | jerryolsson.com

  2. Ping: Stjärnorna på slottet – Örjan Ramberg | jerryolsson.com

  3. Jerry Inläggets författare

    Tofflan: Nu får vi skärpa oss! Tyckt lika i tre program på raken?!! Det går ju inte för sig.. (;-)

Kommentarer inaktiverade.