Frida intervjuad och filmad av UNT

Förra veckan så var UNT hos mig och intervjuade min dotter Frida. Det filmade henne också och hon berättade om sin anmälan mot Uppsala kommun.

Placerades felaktigt i särskola är rubriken på UNT webbplats.

Intervju med Frida 141229

Hon filmades också och är med på deras nyhetskanal UNT24. Inslaget heter Hon gick i särskola i nio år trots att hon är normalbegåvad.

Återigen så blir jag väldigt rörd över min dotters kraft och styrka att stå upp för sig själv. Hon säger själv att hon drivs av ilska. I intervjun säger hon bland annat:

Jag skulle inte kunna leva med att inte göra något åt det här. Jag är förbannad och jag vill inte låta dem komma undan med det.

frida141229_03

När jag hör henne berätta om sin uppväxt och de upplevelser som hon hade, då drabbas jag av väldeliga samvetskval över de val vi gjorde.

Att vi inte ifrågasatte mer utan bara lyssnade på vad skolan och de så kallade experterna sa. Att vi inte såg signalerna hos Frida helt enkelt.

Den så kallade mjuka väg som vi valde, den har visat sig vara helt förödande för min dotter.

Idag gör jag allt för att stötta och stödja henne i de val som hon gör. För mig är hon alltid mitt barn och när det blev så fel i början av hennes liv, så ska jag nu göra allt det jag kan för att rätta till och finnas där när hon behöver mig.

UNT skriver också om att Uppsala kommun får hård kritik av Skolinspektionen. De skriver att utredningen kring Frida var undermålig. UNT sammanfattar det på ett mycket bra sätt:

Frida Olsson hann gå igenom hela sin grundskoletid i särskolan innan det gjordes en ordentlig utredning där det konstaterades att hon var normalbegåvad.

Skolinspektionen skriver i sitt beslut att den samlade utredningen av Fridas skolgång har varit undermålig. Och med tanke på skyldigheten att kontinuerligt följa upp elever i särskolan, och att det kom signaler från personal på skolan om att allt inte stod rätt till, ser Skolinspektionen allvarligt på att någon ny bedömning inte gjordes förrän 2010, när Frida var 15 år.

Skolinspektionen skriver att man bedömer att Uppsala kommun brutit också mot den gamla skollagen som gällde före juli 2011.

Nu är det återigen väntan som gäller för Frida. På vad kommunen ska säga och göra utifrån allt som min dotter varit med om under sin skoltid. Det är bara att hoppas att de tar sitt ansvar och hjälper henne vidare i livet.

Uppdaterat

frida141229_07
Cecilia Forss
(M) säger i artikeln Kommunen öppnar för skadestånd att det är rimligt att Frida Olsson får kompensation för att hon felaktigt sattes i särskola:

Jag ser inga som helst problem med att kommunen kompenserar för något som inte varit bra när det är engångsbelopp som inte är nivåhöjande. Men det måste avgöras i domstol eller en förlikning så att man håller ordning på nivåerna

 

Tidigare poster
Frida begär ersättning av Uppsala kommun (141117)
Skolinspektionen: Uppsala kommuns utredning om Frida “undermålig” (141128)
Uppsala kommun svarar Frida (140908)
Fridas anmälan mot Uppsala kommun (140719)
Anmälan till Skolinspektionen (140715)

Relaterat
UNT – Gick felaktigt i särskola (140815)
P4 Uppland – Hon gick nio år i särskola – utan att behöva det (140816)
SVT Uppland – Placerades felaktigt i särskola – i nio år (140816)
Uppsala Nyheter – Stämplades som begåvningshandikappad (140908)
UNT24 – Hon gick i särskola i nio år trots att hon är normalbegåvad (141229)
UNT – Placerades felaktigt i särskola (141229)
UNT – Uppsala kommun får hård kritik (141229)
UNT – Kommunen öppnar för skadestånd (141229)

Bloggar
Tofflan – Stämplades som begåvningshandikappad
Tofflan – Frida i media

3 svar till “Frida intervjuad och filmad av UNT”

Kommentarsfunktionen är stängd.