Extravalet är inställt!

Stefan Löfven meddelade idag på förmiddagen att det inte blir något extraval i mars nästa år och att sex partier i riksdagen kommit överens om någonting som de kallar för decemberöverenskommelsen.

De har alltså bland annat kommit överens om att det regeringsunderlag som är störst är det som ska få styra. Det är ganska bra att vi får lugn och ro i den politiska röra som nu pågått en tid. Att komma överens är alltid bättre än motsatsen oavsett vilka politiska färger som kommer överens.


Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra under presskonferensen.

Snacket om att demokratin förlorat och att yttrandefriheten är hotat tycker jag inte stämmer. En del vill inte se att dessa som nu kommit överens faktiskt har en majoritet av folket bakom sig, i ett demokratiskt val som genomfördes i september 2014. Sen kan man tycka vad man vill om dessa som styr, men att det är ett hot mot demokrati, yttrandefrihet och jag vet inte allt, det är ju bara struntprat.

Vi har ju den regering vi förtjänar. Extraval för inget gott med sig anser jag, det skulle inte förändra maktbalansen nämnvärt utan samma tjafs skulle komma igen. Då är det bättre att en majoritet av riksdagens partier kommer överens om hur landet ska skötas fram till nästa val 2018.

Sen kan det ju bli en svekdebatt om vilka som har fått ge sig så att säga. Vilka har krypit till korset och vilka har backat? Min analys efter att ha lyssnat på presskonferensen är ju att minoritetsregeringar ska kunna regera i framtiden och att blockpolitiken är än mer cementerad. Så känns det i alla fall.

Det block som blir störst kommer att få regera och få igenom sin budget. Oavsett procent så att säga. Sen när Göran Hägglund sa att “decemberöverenskommelsen” kommer att gälla fram till 2022… det måste ju betyda att Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna blir de enda riktiga oppositionspartierna i vårt land.

Det är väl kontentan av presskonferensen.