Skolinspektionen: Uppsala kommuns utredning om Frida “undermålig”

Beslutet frånskolinspektionen  gällande Fridas anmälan mot Uppsala kommun har nu kommit.

Beslutet inleds med:

Skolinspektionen förelägger Uppsala kommun att senast den 1 mars 2015 vidta åtgärder så att kommunen säkerställer att elevers mottagande i grundsärskola sker enligt bestämmelserna.

Beslutet fortsätter sedan med att förklara bakgrunden och sedan det svar som Uppsala kommun gav.

Bakgrunden är att min dotter Frida anmälde Uppsala kommun till Skolinspektionen tidigare i år för att hon felaktigt placerades i särskola.

Skolinspektionens bedömning om hur Uppsala kommuns utredning angående Frida skötts genom åren beskrivs inte i särskilt positiva ordalag:

Skolinspektionen tar inte ställning till om eleven tillhört särskolans målgrupp eller inte då det ligger utanför ramen för myndighetens uppdrag. Skolinspektionen bedömer endast om huvudmannen vid beslutet att placera Frida i grundsärskolan har följt författningens krav.

Utifrån utredningen i ärendet konstaterar Skolinspektionen brister i det beslutsunderlag som låg till grund för placeringen av Frida i grundsärskolan. Till grund för beslutet låg ansökan från vårdnadshavare samt psykologutredning. Varken pedagogisk, medicinsk eller social utredning har dock företagits inför beslutet, varför den samlade utredningen bedöms vara undermålig.

Skolinspektionen skriver också att de ser allvarligt på att någon ny bedömning inte gjordes förrän 2010:

Med beaktande av skyldigheten att kontinuerligt följa upp att eleverna i grundsärskolan är mottagna i rätt skolform och det faktum att signaler kom från personal vid grundsärskolan om behovet av en förnyad utredning ser Skolinspektionen allvarligt på att någon ny bedömning inte gjordes innan 2010.

Mot denna bakgrund bedömer Skolinspektionen att Uppsala kommun inte har följt bestämmelserna om mottagande av en elev i grundsärskolan.

De skriver tillslut att de förelägger Uppsala kommun att vidta åtgärder så att kommunen säkerställer att elever som tas emot i grundsärskolan tillhör målgruppen för särskolan.

Frida får alltså inte någon uttrycklig vägledning eller specifik hjälp av Skolinspektionen över hur hon nu ska gå vidare, när de nu kommit med beslutet, utan de uttalar sig mer i allmänna ordalag och om hur kommunen ska agera i framtiden.

Jag tolkar det också som att Skolinspektionen håller med Frida i sak och stödjer henne i uppfattningen att hon blivit felbehandlad av Uppsala kommun. Så vad nästa steg är för att få upprättelse från kommunen, det vet jag faktiskt inte mer än att detta måste ses som en framgång för min dotter.

Hur går man vidare? Är det att stämma Uppsala kommun och begära skadestånd? Den möjligheten borde ju ha förstärkts nu när Skolinspektionen går på Fridas linje i sitt beslut.

Hon skulle behöva få hjälp med en handlingsplan av Uppsala kommun och ett stöd för att kunna ta igen det hon har missat. Det minsta man kan begära är väl att kommunen ställer upp på detta och skräddarsyr en utbildningsplan för henne.

Det som nu kommer att krävas är än mer kraft och styrka för min dotter för att orka gå vidare i detta så att hon får en genuin ursäkt och riktad hjälp från Uppsala kommun. Jag kommer givetvis att stödja henne allt jag kan i detta.

 

Tidigare poster
Uppsala kommun svarar Frida (140908)
Fridas anmälan mot Uppsala kommun (140719)
Anmälan till Skolinspektionen (140715)

Relaterat
UNT – Gick felaktigt i särskola (140815)
P4 Uppland – Hon gick nio år i särskola – utan att behöva det (140816)
SVT Uppland – Placerades felaktigt i särskola – i nio år (140816)
Uppsala Nyheter – Stämplades som begåvningshandikappad (140908)

Tofflan – Stämplades som begåvningshandikappad

17 svar till “Skolinspektionen: Uppsala kommuns utredning om Frida “undermålig””

 1. Självklart måste personen det gäller bestämma och sköta detta! Det har du rätt i. Ni har iallafall fått bra råd att gå vidare med här har jag sett. Så ni kan ta er vidare i detta om ni vill, utan yttre hjälp och det snart om man önskar. Det vet jag andra som gjort, som ej vågat gå mot kommunen/skolan.

  Sedan tycker jag personligen också att kommunen borde ta sitt ansvar!! All lycka till!

  Gb

 2. Det var liksom andemeningen av mina kommentarer, att det är Frida som styr. Tipsade bara om Centrumet som är lite på just nu.

 3. fruhatt: Bollen ligger ju nu hos kommunen, helt klart. Blir det helt tyst ifrån dem och de inte tar sitt ansvar, då kommer jag i alla fall att föreslå att Frida ska gå vidare med detta. Men som sagt, det är hon som styr och bestämmer vad som ska hända härnäst.
  Jättesnällt att du sprider detta och berätta gärna för din vän om henne. Hon kanske har lite tips om hur vi kan gå vidare?

 4. gstvb: Som jag sa till Tofflan i förra kommentaren så är det Frida själv som styr vad som nu kommer att ske. Jag kommer att prata med henne och berätta om vad ni föreslår.

 5. Tofflan: Det är Frida som styr vad som kommer att ske i fortsättningen. Jag ska prata med henne om detta när hon kommer hem igen.

 6. Det här är skandal !
  Frida ska ha en hanndlingsplan .Kommunen ska ta sitt ansvar och hjälpa henne . Och ett skadestånd. Jag blir så upprörd att det inte har hänt mer än såhärså jag öppnar bloggen och delar. Har en vän som är jurist . Ska genast kontakta henne.

 7. Diskutera fram en handlingsplan och hur lägga upp studier, och även vet de om regelverk och instanser, kan kommunens studievägledare hjälpa till med! Helt gratis. Boka in ett möte för längre mötestid.
  Har mycket goda erfarenheter av dessa. Kunniga, och inriktade på lösningar och att hjälpa just dig!

  För vuxna gäller detta i Uppsala http://www.uppsala.se/sv/Utbildningbarnomsorg/Vuxenutbildning/Komvux/Studie–och-yrkesvagledning/

  För barn så ska varje skola ha egna SYV.

 8. Men kanske de kan tänka sig Fridas fall ifall de inte har testat nåt liknande tidigare? Kanske för att skaffa sig kompetens på området, om inte annat.

  Men det låter klokt att vänta på Frida och diskutera med henne. Det är ju hon själv som i slutänden måste agera, inte pappa eller bonusmorsan… 😉

 9. Vi får vänta och se vad som händer. Måste prata med Frida om detta och sen tror jag det är bra om hon själv tar kontakt med kommunen för att diskutera stöd. Vill de inte, så kanske enda utvägen är att stämma dem. Det har ju fungerat på andra håll i landet.

  Har kollat in sidan lite, men det verkar inte vända sig till det som Frida har råkat ut för. Hittar inget fall som liknar hennes i alla fall…

 10. En handlingsplan och en skräddarsydd utbildnings dito är det minsta Uppsala kommun kan göra för Frida. Inte vet jag hur hon ska gå vidare, men om ingen på Uppsala kommun reagerar får hon väl stämma kommunen. Kanske Centrum för rättvisa, som jag skrev om i ett inlägg igår, kan vara till nytta? De lyckades i alla fall vinna dokusåpamålet..?

  http://centrumforrattvisa.se/

Kommentarsfunktionen är stängd.