Djävulsdansen har premiär den 23 september

Sanna Lundell och Ann Söderlund är programledare i SVT:s nya dokumentärserie Djävulsdansen som drar igång den 23 september.

Såg ett inslag på Aktuellt om detta och många tankar drogs igång inom mig. Var givetvis tvungen att läsa mer om detta och historien om Simon som i serien konfronterar sin far för första gången berör mig starkt. Tror att detta är en mycket stark och tuff serie att kolla på om man själv har erfarenhet av missbrukande föräldrar.

Simon fick hjälp i tid och är nu på rätt köl. För många maskrosbarn har det aldrig funnits någon hjälp, man har fått klara sig vind för våg. Många har fallit i samma mönster som sina föräldrar och en del dras med ärr och problem under hela sina liv.

Att vara medberoende är en erfarenhet som många av oss har. Jag har varit på Lindormsnäs där medberoende och deras missbrukande föräldrar deltog, min pappa vägrade dock att delta i programmet vilket gjorde mer ont än jag vill erkänna. Det var för mig så viktiga men väldigt jobbiga dagar och det gjorde att jag tillslut tappade masken. Hur jag själv påverkats i mitt liv, det vet jag idag och en del saker fungerar ok för mig, medans annat fortfarande är en kamp.

Serien är väldigt intressant eftersom den ska ge en inblick i vad medberoende handlar om. Det som ger tyngd åt serien är att båda programledarna själva har erfarenhet av ämnet.

Idag är det så att få barn till missbrukare får stöd. En undersökning visar att knappt 25% av barnen får hjälp, vilket inte förvånar mig. Själv kan jag bara prata om hur det var i mitten på 70-talet och visst försökte myndigheterna att hjälpa oss, men metoderna då var okänsliga och väldigt ojämna. Ibland hände ingenting under lång tid, för att sedan helt plötsligt bli körd till barnhem akut och på ett sätt som i alla fall hos mig finns kvar som ett mycket negativt minne.

Ett medberoende berör så många och kan variera väldigt i intensitet och under hur lång tid det pågår, men för de allra flesta så finns ärren kvar. P4 Extra intervjuade programledarna för några dagar sedan om programmet.