Valanalys a la #valkaos

Val158 mandat för den rödgröna sidan och 142 för Alliansen. Sverigedemokraterna får 49. Det kan ju vem som helst se, att med denna mandatfördelning luktar det valkaos lång väg.

Nu är siffrorna preliminära, men det kan bara bli något mandats förskjutning åt något håll så i det stora hela är det detta vi får leva med nu ett tag framåt.

Man kan köra en massa scenarier hit och dit och frågan är ju om vi kommer att få en regering som får och kan regera under fyra år? Tillåt mig att tvivla.. Nyval nästa år? Kanske om prestigen som visades igår ligger kvar hos alla partier.

Själv tycker jag att det har varit en tung dag. Både Fredrik Reinfeldt och Anders Borg kastar in handduken. Ingenting gick åt rätt håll om du frågar mig. Tycker det är synd att vi dras in i oroligheter och troligtvis en mer instabil ekonomi. Ett läge som kommer att drabba alla och då främst de svaga i vårt samhälle.

Expressens långvariga kampanj mot SD tror jag var kontraproduktiv. Så vem gynnade den? Egentligen? Kan bara konstatera att den isolering som de andra partierna, men även viss media ägnat sig åt under dessa fyra år, den verkar ju ha gynnat dem en hel del.

Många moderater har gått till SD. Varför? En hel del sossar likaså.

val2014_regeringV

Regeringsfrågan blir ett rent helvete. På ren svenska. Stefan Löfven har redan uteslutit en besviken Jonas Sjöstedt. För att han tror att han ska kunna få en blocköverskridande överenskommelse med antingen centerpartiet eller folkpartiet. De har ju redan sagt att de inte kommer att välja Löfven oavsett vad han försöker erbjuda dem.

Vad händer då?

Nyval i början på nästa år?

2 svar till “Valanalys a la #valkaos”

  1. Gunnar: C och FP kommer inte heller att acceptera Löfven. De vill fortsätta som Alliansen även över valet 2018. Frågan är ju vad nya M-ledaren kommer att säga?
    De kommer att vägra och då får vi se vad som händer. Det blir spännande hurusom.

  2. Taktiskt helt rätt av Löfven att utesluta Sjöstedt. Socialdemokraterna måste söka stöd över blockgränsen och Centerpartiet och Folkpartiet kommer aldrig att acceptera Vänsterpartiet i regeringen. Samtidigt säger Sjöstedt att de kommer att acceptera en socialdemokratisk budget om de får igenom krav som har med vinster i välfärden att göra. Så får det bli. Sedan får Löfven träffa motsvarande överenskommelser med Centerpartiet och Folkpartiet. Jag tror vi får en regering som består av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Sedan backar Vänsterpartiet, Centerpartiet och Folkpartiet upp regeringen. Priset för samarbetet blir en stympad regering byggd på osäker grund.
    Det bästa hade nog varit om Alliansen hade fortsatt att regera med passivt stöd av SD. De hade fått stänga gränsen i 4 år, höja straffen och satsa på försvaret så hade nog SD varit nöjda med det. Jag förstår inte varför flyktingpolitiken är så jävla viktig att Alliansen försätter landet i den här situationen för att slippa dra ner på flyktingmottagandet. Reinfeldt och Alliansen tar inte ansvar för landet. Vad är det som är så heligt med flyktingpolitiken? Kunde Bildt styrda med passivt stöd från Ny Demokrati så kan väl Alliansen styra med passivt stöd från SD. Eller spelar Alliansen högt? Det kanske vägrar att samarbeta med Löfven och då vet de att bollen går över. Sedan styr de med passivt stöd från S, Mp eller SD? Det är mer klädsamt av Reinfeldt att avgå som statsminister och låta Löfven misslyckas med att bilda regering för att sedan återinträda som statminister än att säga att vi regerar en mandatperiod till redan på valnatten.

Kommentarsfunktionen är stängd.