Slutdebatten #val2014

SVT körde sin slutdebatt, som nog fortfarande måste anses som debatternas debatt. Några ord fick jag ihop om varje partiledare, med ett liberalt färgat öga:

Stefan Löfven
Försvann då och då i debatten. Lugnare än igår men som vanligt ganska otydlig. Gillade honom bäst när han pratade om energin och tanken på blocköverskridande samarbete.

Fredrik Reinfeldt
Var också frånvarande i perioder. Kändes ganska lam och intrycket var att han givit upp. Imponerade inte ikväll. Kändes mer som en robot som gick på samma program kvällen igenom.

Gustav Fridolin
Har han gått i samma debattskola som Åsa Romson? Gapig och avbröt några gånger. Raljerande och på gränsen till mästrande ibland. Svårt att ta honom på allvar då. Snurrade till det rejält i energidiskussionen.

Jimmie Åkesson
Fick han inte prata ovanligt mycket ikväll? Fick sig en redig känga av Annie Lööf gällande integrationen där kvällens enda applåd kom. Offside en hel del eftersom det fortfarande handlar mycket om blocktänkande i diskussionerna. Men han var ändå ovanligt fokuserad med tanke på skriverierna bara några timmar innan debatten.

Jan Björklund
Varken eller. Kändes beige förutom när försvaret diskuterades. Har det svårt i diskussionen om skolan just för att han suttit som ansvarig i åtta år.

Foto: Regeringskansliet

Annie Lööf
Imponerar igen, även om hon inte var lika övertygande som i TV4:s debatt. Hon fick kvällens enda applåd när hon tvålade till Åkesson i integrationsfrågan. Saklig, tydlig och ett klart budskap. Trots allt bäst ikväll.

Göran Hägglund
Var överraskade stark i vissa ämnen och när han pratade om psykisk sjuka så fick han med sig både Sjöstedt och Åkesson. Sansad och saklig i stora delar.

Jonas Sjöstedt
Bra retoriker men ack så tjatig i vissa ämnen. Tydlig och klar i det han tycker, även om det många gånger är upprepningar i varje debatt. Gjorde ett klassiskt självmål i ett diskussionsutbyte med statsministern.

Mindre än två dygn kvar innan vi har ett regeringsskifte. För det finns ingenting som talar för att Alliansen kan vända detta och kvällens debatt gav ingen indikation åt det hållet. Det mest spännande nu är ju om F! kommer in och om SD får en vågmästarroll. Ett är säkert i alla fall och det är att det är valkaos och bra mycket rörigare på måndag!

Mitt tips är att Reinfeldt avgår efter den stora valförlusten på minst –8%, Schyman kommer in och Lööf plockar 2-3% till och stannar på närmare 9% tillslut. SD blir dessutom vågmästare och Löfven får under 30%.

Relaterat
Valprognos Demoskop
Valprognos Ipsos

5 svar till “Slutdebatten #val2014”

 1. ericr45: Det blir en rysare med F!, det tror jag… det kommer att hänga på målsnöret. Håller helt med om att väljarna är förlorarna.

 2. ”Tror inte eheller att I klara spärren”. Stavar illa gör jag också..
  Tror inte heller att FI klarar spärren ska det förstås vara..

 3. Tror inte eheller att I klara spärren, när det verkligen hettar till undrar jag om väljarna verkligen vill lägga sin röst på en (fd?) alkis med ego stort som Saturnus och ledande ett personligt-promotion-parti fyllt med stollar..
  Hur valet än går är förlorarna väljarna av alla färger och de arbetsamma som byggde Sverige!
  För mig var spiken i kistan Reinfeldts tal den 16 aug..
  Nu blir det sd trots att även det partiet har sina stollar..

 4. Jag tror inte att Fi klarar spärren. Det finns ingen opinionsundersökning de senaste månaderna som tyder på det. Tänk på att det är stor skillnad mellan att EU-val och ett riksdagsval. Att Fi kom in i Europaparlamentet säger inte mycket om hur det kommer att gå i riksdagsvalet. Se bara på Piratpartiet förra EU/riksdagsvalet. Det roliga med Fi är att de bidrar till att göra SD till vågmästare. Jag tror vi får en lam rödgrön regering som måste rensa friskt bland förslagen för att få igenom sin politik i riksdagen. De kommer att göra som Alliansen och strunta i att lägga förslag som de vet att oppositionen kommer att fälla. Det svider mindre än att gå på pumpen om och om igen inför öppen ridå. Vänsterpartiet och Miljöpartiet kan bara glömma att leva upp till sina vallöften om SD blir vågmästare. Löfven kommer att rent ut sagt få ett rent helvete med att hålla ihop en koalition som knappt ens klarar av att hålla ihop innan valet. Det värsta scenariot för Löfven är om Fi kommer in i riksdagen och SD blir vågmästare. Då snackar vi rödgrönrosa röra!

Kommentarsfunktionen är stängd.