En vecka till #val2014 – om att rösta

Om en vecka går vi till riksdagsval i Sverige.

Det allra viktigaste för alla demokratiskt sinnade människor, är att GÅ OCH RÖSTA! Vi måste värna vår demokrati och ju fler som går till valurnan, ju bättre!

Titta ut över världen! All oro och allt tjafsande på många ställen gör det än viktigare att vi i vårt land stöder den demokrati vi har idag. De antidemokratiska krafterna läser vi dagligen om i media och de som vill återinföra system som slår mot de svagaste, är det väldigt viktigt att motarbeta. Du kanske tycker det är konstigt att jag då drar paralleller med vår demokrati, men man vet aldrig vad som kommer att hända i framtiden. Saker och ting kan förändras väldigt fort i den turbulenta värld vi just nu upplever.

Du som tänker att det spelar ingen roll vad jag röstar på, du som helt enkelt struntar i det, fundera på varför du inte vill utnyttja din röst? Gör din plikt och värna den frihet du faktiskt har i ditt land. Ett land som är de bästa i världen att leva i om vi pratar om de rent basala behoven. Det är viktigt att värna detta genom att lägga sin röst den 14 september.

Det finns ingenting som irriterar mig mer än människor som inte röstar och sen som gnäller och gnatar på sitt liv om hur orättvist behandlade de är. GÅ OCH RÖSTA först och gnäll sen! En röst är början på en förändring, samtidigt som man står upp för ett system som är demokratiskt.

En del länder har röstplikt eller valplikt som det också kallas. Visste du att i Australien, Italien, Luxemburg, Belgien och Peru där MÅSTE man gå och rösta. Gör du inte det så får du böta. Vid en första tanke på ett sådant system så kan det låta galet, men faktum är att det också finns fördelar. Där ser de demokratin som en skyldighet istället för en rättighet att vara med i, även om det blir genom så kallad röstplikt.

För mig handlar det helt klart om en medborgerlig pliktkänsla. En plikt och en skyldighet jag har. Jag förtidsröstar aldrig, utan jag går alltid på valdagen. För mig är det lite högtidligt och faktum är att jag känner mig stolt att bo i ett land där jag får möjlighet att säga vad jag tycker. Det är så viktigt att värna om detta och att gå och rösta. Många människor skulle göra allt för att kunna får rösta, en del riskerar sina liv för det som vi ser som självklart. Många dör i striden för demokrati.

Allt om valet och hur du går tillväga finns på valmyndighetens hemsida. Läs och tänk över din ståndpunkt om du inte tänker rösta. En dag kanske du inte kan/får rösta. Glöm inte bort den aspekten av det hela!