Nyhetskollen #42 Valspecial

Valfläskeriet når nya oanade höjder… 14 dagar kvar till riksdagsvalet. Måste ju då bara köra en nyhetskoll som handlar om valet 2014.

Ett litet axplock och vi börjar i “min” stad:

UNT: Projekt för hemlösa stryks för andra gången
Alliansen har majoritet i Uppsala. Beslutet togs redan 2012 att Bostad först skulle införas i staden för att hjälpa de hemlösa, men nu stoppar Alliansen detta för andra gången. På sikt så får man tillbaka det man satsar, vilket undersökningar från liknande satsningar visar.

Finns bara en sak att säga: Svagt, Alliansen! Svagt!

Valfrågekollen

Dagens Nyheter: Valfrågekollen
Vad vill partierna göra med invandringen, miljön och jobben? En sammanställning för dig som fortfarande är osäker på vad du ska rösta på om 14 dagar.

 

NSD: Glöm inte sjukförsäkringen!
Alliansregeringen kör sin arbetslinje sedan 2006. Ibland kanske lite väl hårt och byråkratiskt? Olov Abrahamsson skriver bland annat:

Långtidssjuka behöver hjälp, stöd och rehabilitering för att kunna ta sig tillbaka till arbetslivet – inte stelbenta och byråkratiska tidsgränser. Vad vinner Sverige egentligen på att skicka sjuka människor till socialkontoren?

Svenska Dagbladet: Många tror på en koalitionsregering
36 procent av väljarna vill ha en blocköverskridande koalition, enligt en undersökning som Ipsos gjort åt Dagens Nyheter. 48 procent av FP-sympatisörerna är positiva till en blårödgrön regering. 

Östersundsposten: Två veckor kvar
Vad är intelligent valfläsk? Ett av två anledningar till att vinden ska vända enligt Marcus Persson. Tillåt mig tvivla… …många tror jag vill ha ett skifte, helt enkelt för att de är trötta på de som idag styr vårt land och då kan de agera på vilket sätt de vill. Det spelar liksom ingen roll…

 

Rödgrönt

GP: Våga pröva nytt
I Göteborg så har det inte gått så bra för de rödgröna under de år som de styrt, eller vad sägs om detta:

Det rödgröna fiaskot är väl dokumenterat. 2010 var den genomsnittliga kötiden för en hyresrätt 526 dagar. 2013 var motsvarande kötid hela 950 dagar. 2010 gick det i genomsnitt 715 sökande på varje ledig hyreslägenhet. 2013 anmälde sig i genomsnitt 816 sökande. 35 000 ungdomar saknar eget boende och var femte student bor kvar hemma.

Det kan inte vara lätt att vara rödgrön i den staden. För ytterligare en artikel i dagens GP berättar om hur långa vårdköerna är i Västra Götalands-regionen.

Blir det samma utfall i rikspolitiken, tro?

 

Arbetarbladet: Vi ber om ursäkt för att du riskerar mötas av annonser för Sverigedemokraterna på ledarsidan
På Arbetarbladet så är de inte ense om Sverigedemokraterna ska få annonsera eller inte. Den politiska redaktören Jenny Wennberg är helt klar med vad hon tycker:

Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti. På nyhetsplats i Arbetarbladet har detta epitet använts om partiet, med rätta. Trots det har chefredaktören för Arbetarbladet, Daniel Nordström, valt att upplåta annonsplats i Arbetarbladet åt Sverigedemokraterna.

Tidigare så har Nordström i sin blogg berättat om varför SD får annonsera hos Arbetarbladet. Där säger han bland annat:

Jag tror inte på generella förbud när det gäller annonser från Sverigedemokraterna. I en demokrati är det viktigt att ett ett demokratiskt valt riksdagsparti som Sverigedemokraterna också ges tillfälle att göra sin röst hörd. Därför betraktar jag annonser på samma sätt som till exempel insändare och debattartiklar. Så länge annonser, debattartiklar och insändare från demokratiskt valda riksdagspartier har relevans och inte strider mot pressetiken publiceras de i Arbetarbladet.

Gefle Dagblad: Fett löfte till sjuksköterskor
I Gävle så lovar oppositionen genom folkpartiet ett redigt valfläsk så här i elfte timmen:

5000 kronor mer i månaden till 170 nyinrättade förste specialistsjuksköterskor i Gävleborgs län. Staten står för finansieringen av 70 tjänster, de andra 100 lovar Folkpartiets kandidater till regionvalet att betala, förutsatt att vi får ett maktskifte.

Fan trot…

Relaterat
Tidigare nyhetskollar

2 svar till “Nyhetskollen #42 Valspecial”

  1. Gunnar: Jag lägger inte skulden på någon, men nog har de haft chansen i många år i Göteborg att komma tillrätta med både det ena och det andra? Jag vet inte om det ser bättre ut i andra städer, utan konstaterar bara vad som skrivs i artiklar och sådant som intresserar mig på nätet och där får inte de rödgröna i Göteborg mycket plus.

  2. Att bostadssituationen i Sveriges storstäder är milt sagt problematisk råder det väl inget snack om men frågan är vad som döljer sig bakom sifforna i Göteborg? Jag råkar av en tillfällighet känna till att Göteborg har en populär bostadssajt. Den har ökat i popularitet både hos bostadsbolagen och hos invånarna i staden på senare år. Det skulle kunna vara så enkelt att det är enklare att registrera sig som bostandssökande i Göteborg. Siffrorna kanske säger mer om samhällsservicen än om bostadssituationen? Vet du hur siffrorna ser ut i Stockholm och Malmö? Jag tycker att det är ganska ointressant hur bostadssituationen ser ut i Göteborg om man inte relaterar den till hur bostadssituationen ser ut i andra storstäder i Svergie. Särskilt om man som du försöker lägger skulden på det rödgröna styret i Göteborg. Ser det bättre ut i storstäder som styrs av Alliansen? Det kan ligga mycket bakom sådana här siffror och det enda vi med säkerhet vet det är att efterfrågan är större än utbudet.

    Det var allt bra snålt av Folkpartiet att utlova en löneökning på 5 000 kr/månad. Miljöpartiet vill satsa 10 000 kr/månad på varje lärare: http://www.dn.se/debatt/lonsamt-att-satsa-10-000-per-manad-pa-varje-larare/
    Det kallar jag valfläsk med extra fläsk!

Kommentarsfunktionen är stängd.