Mina tankar kring #val2014

Riksdagsvalet 2014 känns tyvärr väldigt ointressant och på förhand redan klart. Jag menar, i varenda undersökning så är vänstersidan långt före Alliansen. Vet inte riktigt vad som ska kunna vända på detta? Ser dock att Alliansen plockat in en del, men de är fortfarande nästan 9% efter och det tror jag är för mycket.

Rent generellt och oavsett hur man agerar så är det väldigt svårt att sitta i tre perioder efter varandra. Många vill ha ett skifte bara för skiftets skull och för att de helt enkelt är trötta på de som styr. I många andra demokratiska länder så är det väldigt ovanligt att samma partier styr tre mandatperioder i rad.

Dagens Industri

För mig så är stabiliteten klart viktigast och blir allt viktigare i en orolig och turbulent omvärld. Den betyder mer än man kan tro och har man dessutom så pass bra finanser och ett stabilt parlamentariskt läge som vi idag har, så gynnas så mycket annat bara av den vetskapen och landet Sverige står bättre rustat. För blir det oro även inrikespolitiskt och en minoritet som inte kommer sams, så blir det enligt min mening risk för försämringar på många håll inrikespolitiskt och då tror jag att det gnäll som varit de sista åren bara är en liten susning mot vad som komma skall. Det är mitt främsta skäl att låta Alliansen få fyra nya år. I det så har Alliansen en klar fördel anser jag.

Fast samtidigt så kan jag känna lite trötthet inför dem och de få visioner som finns. Det är ibland lite för andefattigt och lite för stor tro på att arbetslinjen ska fixa allt. Ibland så blundar de lite för länge för de problem som finns och det som drabbar de allra svagaste i samhället.

Men det är en balansgång detta för jag tror inte heller på att per automatik bara höja alla bidrag och sen tro att saker och ting ordnar sig. Det är en tro som det känns som vänsterblocket har och den kanske funkar till en början, men det måste finnas mer av innehåll till motivation än att höja skatter och bidrag rakt av.

Faktum är att trots de skattesänkningar som regeringen har gjort i flera steg, så ligger Sverige ändå i topp när det handlar om skattetryck för den vanlige medborgaren. Man undrar ju vart alla pengar tar vägen, när så många trots det vittnar om hur det ser ut på sina håll i det offentliga Sverige?! Ekonomifakta berättar om vart pengarna tar vägen och det är intressant läsning.

Det är ju så att förmågan att se sina egna tillkortakommanden i just våra bidragssystem och hur de medlen ska fördelas ibland varit lite väl hårt och tufft. I grunden så håller jag med om arbetslinjen och att det ska löna sig att jobba istället för att lyfta bidrag, men ibland så har obalansen för vissa drabbade varit ganska hård. Då ska man kunna justera och korrigera.

Men samtidigt så är exemplen på bidragssnyltare lång, vilket gör att man reagerar och vill ha tuffare tag och en vänsterregering har ju i alla fall förr varit lite väl generösa med våra skattepengar och istället för en arbetslinje så har många istället förtidspensionerats, många gånger för att bli av med problemen istället för att försöka göra någonting åt dem. Namnen är andra, men åtgärderna samma sak.

För min egen del så har jag tack vare den politik som förts med skattesänkningar på arbete kunnat bo där jag idag bor. Det hade inte varit möjligt om jag inte själv fått behålla mer av det jag tjänar, så ur ett personligt perspektiv så har Alliansen gynnat mig. Jag tänker inte be om ursäkt för det, utan det är ett konstaterande att jag själv fått styra mer själv över mina intjänade pengar. Trots detta så har vi alltså ändå ett av de högsta totala skattetrycken i världen!

Det ser ju ut att bli ett valkaos om de nu rådande opinionsundersökningarna stämmer. Dessutom så har Alliansen nu sagt att de inte kommer att stödja en rödgrön regering om de inte får igenom sin statsbudget, vilket bara då kommer att betyda kaos och troligtvis ett nyval inom en snar framtid.

val2014_lofvenSD

Stefan Löfven slår sitt huvud blodigt genom att gång efter annan anklaga Alliansen för att de kommer att söka stöd hos Sverigedemokraterna efter den 14 september. Jag bävar för detta och den turbulens som kommer efter valdagen. Det kommer inte att gynna någon om det parlamentariska läget blir utan en klar majoritet åt något håll.

För rörigt blir det oavsett om inte opinionen svänger kraftigt åt något håll. Faktiskt så föredrar jag en rödgrön majoritet före en minoritet oavsett. Att Sverige får en handlingskraftig och stabil regering ser jag som det viktigaste eftersom det är väldigt få skillnader mellan blocken i de stora frågorna. Då pratar jag inte om vänsterpartiet som jag inte alls kan se som ett trovärdigt parti i regeringsställning. De lever i en fantasivärld och verkar tro att det bara är att köra igång sedelpressen. Det gäller i än högre grad Feministiskt initiativ som jag bara inte kan ta på allvar. Miljöpartiet och dess tillväxtfientlighet är också svårt att ta på allvar, trots att media gör allt för att gynna dem och då speciellt SVT, som jag tappat allt förtroende för gällande den politiska bevakningen. Ställer de någonsin en kritisk fråga till Miljöpartiet?

Så vad jag föredrar, det kanske inte är så svårt att räkna ut?

Fredrik Reinfeldt vill att vi ska öppna våra hjärtan och acceptera att ytterligare 48 miljarder under en femårsperiod ska gå till flyktingar och invandringen. Ju mer jag har tänkt på det han sa, ju konstigare tycker jag att det uttalandet var. Det är precis som om han vill förbereda oss på att denna stora invandring kommer att fortsätta permanent under väldigt lång tid. Som om kostnaderna kommer att gå ut över andra grupper i vårt samhälle. Det är den känslan jag får i alla fall och de beskeden kommer ju bara att elda på de som vill minska invandringen.

Sverigedemokraternas intåg i riksdagen har paradoxalt nog gjort att det råder konsensus bland alla andra partier gällande invandrarfrågan och ett uns av kritik eller ifrågasättande så är man själv rasist eller sverigedemokrat. Det är en mycket märklig situation i Sverige när det gäller flykting- och invandrarfrågan år 2014. Lotta Gröning skriver mycket bra om detta.

Vågar man inte se att denna stora invandring kommer att fresta på vårt land på fler sätt än det ekonomiska, då blundar man. Det finns visst positiva sidor av invandring, men jag tror också att det finns en gräns där det istället kommer att bli motsättningar då kakan för alla grupper i vårt samhälle blir för liten. Sverige tar ju idag emot mest flyktingar i hela Europa! Sverige kan inte vara världens samvete för alla utan det måste fördelas mer jämt där andra länder tar sitt ansvar. Vet inte varför det blivit så svårt att diskutera detta utan att få stämplar på sig hit och dit?

Efter den 14 september så kommer den stabilitet som vi idag ser vara ett minne blott. Det är min övertygelse och många tycker uppenbarligen att det är bra. Jag delar inte den uppfattningen utan tror att skillnaderna mellan blocken inte är så stora oavsett vem som sitter vid makten. En del drömmer om svunna tider då folkhemmet delade allt rättvist, men jag tror att den tanken idag är en utopi, just för att vi är globaliserade och Sveriges befolkning på ett mycket snabbt sätt nu förändras. Det går inte att skruva klockan tillbaka.

Du som är osäker och inte vet vad du ska rösta på har ju ett antal olika valkompasser att testa och fylla i. SVT har den mest avancerade där du även kopplas till den riksdagskandidat du står närmast.

Här kommer några länkar:

SVT (Närmast mig Torkild Strandberg med 76%)
Aftonbladet
Expressen
Dagens Nyheter
Svenska Dagbladet

Avslutar med två intressanta krönikor av Jenny Madestam:

Därför ska du rösta på Alliansen
Därför ska du rösta på de rödgröna

Relaterat
Valmyndigheten

(Not! Kommentera gärna, men håll god ton. Accepterar inte hätska utfall, oförskämdheter eller direkta hånerier, sådant publiceras inte.)

4 svar till “Mina tankar kring #val2014”

  1. Gunnar: Lite så känner jag också som du skriver på slutet att man röstar på det parti och block som man tycker minst illa om…

  2. Erfarenheten säger att skillnaden mellan blocken brukar minska under slutet av valspurten. Jag tror det blir så i det här valet också. De senaste opinionsmätningarna visar på det även om Alliansen så klart aldrig kommer att komma ikapp motståndarsidan innan valet. Jag tror att Alliansen kommer att knappa in några % på S+V+Mp så att SD blir vågmästare även 2014-2018. Jag tror inte S+V+Mp kommer att göra ett bättre jobb än Alliansen men samtidigt så är jag inte nöjd med Alliansens insatser 2006-2014. Du resonerar ungerfär som jag gör på den punkten Jerry. Alliansen har fört en omänsklig politik mot samhällets sjuka och svaga människor och Alliansens retorik ekar tomt. Det känns som att Alliansen har gett upp. Alliansen vann 2006 genom att gå till val på ett nytt frisk koncept. Nu jävlar ska det bli åka av, sa Alliansen. Med facit i hand så blev det inte så mycket åka av trots fina ord som arbetslinje, fria skolval, jobbskatteavdrag, ROT och RUT och jag vet inte allt som skulle få fart på Sverige. Nu är rollerna ombytta men med den skillnaden att S+V+Mp inte har ett nytt friskt koncept utan samma gamla vanliga bidragspolitik som vanligt. Lars Björklund skulle få ordning på skolan men Pisa-rapporten avslöjade att han misslyckades samma dag som han la fram sin första proposition som skolminister. Arbetslinjen skulle skapa arbetstillfällen men arbetslinjens upphovsman blev mer känd för sitt sexchattande än för att skapa just arbetstillfällen. Så här efter 8 år med Alliansen så blir man trött bara av att se Reinfeldt & Co. Det enda som talar för Alliansen är att om man blir trött av att se Alliansen så är det ingenting mot vad man blir när Löfvén börjar prata feminism. Dyker sedan Sjöstedt och Fridolin/Romson upp som grädde på moset så går man och lägger sig.

    Samtidigt så har den enskilt största andelen av väljarna i år och dar varit motståndare till en generös flykting- och invandringspolitik och det mångkulturella samhället. Detta har den politiska eliten från vänster till höger gett blanda fan i. Journalisterna har hängt på och skrivit folket på näsan om vad de ska tycka och tänka. Det är samma sak med feminismen. Flyktingpolitiken och feminismen är Sveriges svar på Indiens heliga kor.

    Jag vet inte jag. Ibland känner jag att det kanske är lika bra med en svag regering oavsett färg. Jag vill då inte se en stark S+V+Mp-regering men jag vill å andra sidan inte heller ha mer av Alliansens slicka-uppåt-sparka-neråt-politik. Jag har inte bestämt mig för hur jag ska rösta än men det lutar mot att jag gör som jag gjorde i förra valet d.v.s. röstar på det parti och det block som jag tycker minst illa om.

  3. Jontas: ROT har de inga problem med, men RUT är tydligen väldigt farligt. Jag håller med om att det håller den svarta sektorn mindre och skapar många vita jobb.
    Valfrihet är viktigt och ska så långt det går givetvis vara ett alternativ men sossarna i Göteborg har väl inte lyckats med mycket?

  4. Höjda skatter och ingen RUT. Jag förstår inte varför RUT skulle vara något negativt? Skapar arbete som inte är svartjobb. Förstår heller inte varför städjobb inte skulle vara ett värdigt arbete, utan man vill hellre att folk ska gå arbetslösa, ha AF-åtgärd men väldigt bra i ersättning. Och eftersom jag bor i S-ledd kommun så får jag inte valfrihet i hemtjänsten, utan tvingas ha något som jag inte kan påverka. Deras monopol gör att de kan kränka mig hur mycket som helst eftersom jag är i beroendeställning. Väldigt dyrt också, men kan inte ta RUT som alternativ i det här fallet eftersom det är begränsat per kalenderår hur mycket avdrag som kan göras. Och Veteranpoolen kan låta pensionärer fortsätta arbete tack vare RUT. De kan jag anlita till att byta glödlampor då hemtjänst inte får göra sådant ur ett säkerhetsperspektiv (?).

Kommentarsfunktionen är stängd.