Nyhetskollen #41

Långa uppehåll blir det, nu nästan två månader. Mitt nyhetskollande är i och för sig regelbundet men att skriva ner det i tankar som jag gör här, det funkar bara i perioder.

Nu är det dock dags igen för upplaga nummer 41:

Mein Schiff 3

Aftonbladet: Världens första “miljökryssare”
Kryssningsfartyget heter Mein Schiff 3 och gör just nu sin jungfrutur mellan Hamburg och Palma de Mallorca. Miljötänket har äntligen börjat att leta sig in bland dessa jättar på haven. Eller vad sägs om att allt vatten ombord renas och endast renat vatten släpps tillbaka i havet, svavelutsläppen är nästan lika med noll och övriga partiklar halveras.
Jag har ofta undrat hur våra hav orkar med all nedsmutsning och kanske kan detta vara ett litet hopp inför framtiden, eller är det redan försent?

 

Arbetarbladet: X-trafik slutar med tryckta tidtabeller
Att allt fler slutar upp med att per automatik trycka upp sina tidtabeller är någonting som inte är så konstigt. Numera gäller det även X-trafik i Gästrikland. Att äldre människor klagar också per automatik, det verkar liksom vara såsom det bara ska vara. Men och det är skillnaden i detta fall att med ett telefonsamtal så kan man få hem en tryckt version av tidtabellen. Är det någonting då att gnälla över, när möjligheten fortfarande finns? Lyft telefonen och beställ, Britta!

 

Ebolabekämpning i Västafrika

DN: Värsta ebolautbrottet någonsin
Med över 330 personer döda och en smitta utom all kontroll så betecknar Läkare utan gränser det senaste utbrottet av ebola som det värsta hittills. Det är Guinea, Sierra Leone och Liberia som drabbats värst och för första gången så har även huvudstaden i Liberia drabbats av det obotliga ebolaviruset.

 

Aftonbladet: Stäng inte ute muslimer från arbetsmarknaden
Det här är en svår men intressant debatt i dagens Sverige. Debatt och debatt förresten, det måste råda konsensus i åsikterna, annars så åker rasiststämpeln fram. Det är mina erfarenheter och därför så låter jag dig själv fundera på varför det är på detta viset i dagens Sverige? Varför är det svårare för vissa att få ett jobb än andra? Inte handlar det väl om att arbetsgivaren vill vara rasist med vilje, eller?

 

Skärmdump från Sundsvalls Tidning

Sundsvalls Tidning: Crux kom hem efter sju år
Tove har inte sett sin katt Crux på sju år. Hon trodde han var borta för alltid. Men ibland så händer det otroliga, Crux kom hem och nu har de två återförenats.

Själv så försvann Sotis för mig för många år sedan. Nu har jag flyttat så det är nog svårt för honom att göra samma sak som Crux, men hoppet är ju det sista som överger en.

 

Expressen: De tysta övergreppen börjar göra sig hörda
Är det klokt att det i Sverige år 2014 ens ska behöva skrivas om kvinnor som blir könsstympade!? Kvinnor som könsstympas beroende på religion och gamla sedvänjor, trots att de i vårt land är förbjudet sedan 1982! En hel klass i Norrköping har könsstympats!? Man tror ju inte det är sant när man läser om det.

En stor eloge till den media som nu börjat skriva om detta och att nu även Expressen och SvD fortsatt gräva i detta betyder mycket för framtiden.

 

Relaterat
Tidigare nyhetskollar