2014-06-06

För mig är det självklart att även Sverige ska ha en nationaldag. En dag då man reflekterar över det land man bor i. Sverige är ett bra land att leva i om man tittar ut över världen. Idag firar jag mer på ett reflekterande plan och tänker på mitt land lite extra.

Vi ska vara rädda om vårt öppna land. Det Sverige som är generöst och det Sverige som är tillåtande mot minoriteter och de människor som bor här. Mitt Sverige gör inte skillnad på folk, men det som gör mig orolig är polariseringen och uttrycken mot just denna öppenhet, oavsett från vilken politisk riktning de tankarna kommer.

Den nuvarande regeringsformen och riksdagsordningen antogs av riksdagen första gången den 6 juni 1973. Sedan 1983 är svenska flaggans dag – den 6 juni – officiellt Sveriges nationaldag och från och med 2005 även en helgdag. [Wikipedia]

Heja Sverige!
Du är ett bra land att bo i. Visst, ingen är perfekt och det finns alltid saker att förbättra. Men det är många gånger jag är stolt över att vara svensk när jag ser hur det ser ut i länder som inte ligger alltför långt bort ifrån oss. Vi ska vara rädda om det Sverige vi har idag.

Att skriva ner Sverige, tala om en betydelselös dag eller till med uppmana till skändning av vår flagga, det är för mig obehaglig retorik och väldigt provocerande just utifrån min uppfattning om att vi har mycket att fira och vara stolta över i vårt land.