Mr. Nobody (2009)

Såg en mycket märklig film nu på morgonen.

Den heter Mr. Nobody (2009) och den visar parallella livsöden med samma person. Mycket tänkvärt och många skäl gav den att stanna upp i tanken. De val vi gör, hur viktiga de är. Tänk om man får välja om, hur blir det då? Tänk om man inte väljer, vad händer då?

Tre olika kvinnor, tre olika livsöden för huvudpersonen Nemo (Jared Leto). Allt flätas in i olika val och alla händer samtidigt.

“Det svåraste att veta huruvida jag fortfarande lever”.

Vad minns man och vad förtränger man? Fascinerande tanke av parallella liv. En handling av många i filmen är hur Nemo som liten pojke lever med sin mor och vad som då som händer och en annan handling hur det är när han lever med sin far. Båda lika relevanta och båda händer, eller?

Där jag själv är i mitt liv blir jag förvirrad av en sådan här film, samtidigt som jag fascineras och ber om en verklighet, åtminstone till viss del. Till flera val och chanser, andra möjligheter och någonting att fortsätta för. Egot tänker svek, det mer förnuftiga om val som ger känslan av svek. Men om man inte väljer, vad händer då?

Inom mig blir jag väldigt ledsen när jag tittar på den här filmen. Kanske just för att jag fastnat i det liv jag är i nu. Behöver jag fastna? Ta tag i allt igen? Gå mer inåt och förstå skeendena på ett mer andligt sätt? Varför det händer?

Mycket gammal minns Nemo tillbaka. Vad är vad? Verklighet, fantasi eller önskningar? Eller är allt bara ett? Samma fast olika sätt att vara med om det?

Varför tittar du på mig på det sättet? Du har alltid varit någon annanstans… Alla vägar är alltid riktiga vägar. Finns det liv efter döden? Inget existerar och ändå så andas vi.

“Jag vågar inte röra mig. Jag lever inte. Allt jag rör vid blir katastrofer.”

Vissa scener i filmen gav mig andnöd. Vem bestämmer? Ett 9-årigt barn blir symbolen för valen? Det enda draget, det blir att stå still. Vad händer då?

En mycket märklig film.