Nyhetskollen #37

DN: Män och kvinnor är lika som bär
I den psykologiska forskningen som bland annat bedrivs i USA så slås det fast att män och kvinnor är mer lika än vad många inte vill försöka att få det till. De talas till och med om överväldigande bevis på att det just är på det sättet. Själv är jag inte ett dugg förvånad utan det förstärker min tes och den känsla jag har haft inom mig under hela mitt liv.

En anledning till att jag inte är feminist är just detta. Jag är humanist! Det räcker längre! I de allra flesta egenskaper och beteenden är skillnaden mellan kvinnor och män liten eller obefintlig enligt denna kvinnliga forskare som artikeln berättar om! Det som gör detta än mer trovärdigt är att det är data från en mängd olika undersökningar som slagits ihop och som kommer från många års studier! Kulturella skillnader är t ex mycket mer avgörande än den mellan könen hur man blir som individ.

Läs artikeln och läs speciellt raderna om våra hjärnor! Så intressant och att istället dömas utifrån individ istället för kön är just vad en humanist förespråkar.

 

Aftonbladet: USA klimatsatsar – tillsammans med Kina
Detta är nödvändigt. Livsnödvändigt. Att USA och Kina samarbetar kring miljön. Barack Obama har varit väldigt passiv på den internationella arenan med positiva saker. Detta är dock bra. Väldigt bra till och med.

Barack Obama satsar också miljarden på miljöprojekt i det egna landet.

 

Ny Teknik: Googles solvärmeverk i full drift
14 miljarder är investerade i de 347 000 speglar som ska ge energi till 140 000 hushåll i Kalifornien. Google är med på ett hörn och har investerat 1 miljard i detta jätteprojekt ute i Mojaveöknen. Mycket intressant och positivt.

 

Resumé – Belinda slår tillbaka mot “Fittstim”-kritiken
Visst handlar det om folkförakt! Kritikerna tävlar i vem som kan vara den finaste feministen och förkastar alla andra världsbilder. Belinda Olssons programserie ”Fittstim – min kamp” var intressant och tanken var ju att problematisera den bild som idag är allena rådande gällande feminsmen. Hon lyckades med detta på ett bra sätt och programserien var nog mer till för folk som i vanliga fall inte ser sig som feministiska. Inte till de rabiata och de redan frälsta.

 

spicyredneck_korv
Crif Dogs på 113 Saint Marks Pl serverar bland annat Spicy red neck.

Metro: Hetast i New York: Korven
Nu är det tydligen korvar som gäller i The Big Apple! Sju ställen för den som vill vara inne och med i svängen. Missa inte korvkartan I New York. Här finns det korvar i alla dess former!

 

UppsalaTidningen – Uppsala storsatsar på ekologisk mat
Uppsalas förskolor, skolor och äldreomsorg ska servera ekologiskt käk till 100% år 2023. Staden ska också satsa stort på solenergi. År 2030 ska 100 MW effekt finnas i Uppsala och för att man ska lyckas med detta så ska alla större fastighetsägare i stan göra en systematisk inventering på alla tak och bygga flera anläggningar varje år. Detta är ett par av målen i kommunens nya miljö- och klimatprogram.

Relaterat
Tidigare nyhetskollar

5 svar till “Nyhetskollen #37”

 1. Jag har svårt att släppa det här med matematikprestationerna. Janet Shibley Hyde skriver bara om kinesiska/rumänska flickor och amerikanska pojkar. Hon påstår att flickornas prestationsförmåga upphör när de blir vuxna pga att de förväntas prestera sämre än män på högre nivå. Jag tycker spontant att det låter lite konstigt att alla kvinnor på hela jordklotet skulle bli lurade till att tro att de inte har lika goda förutsättningar som män inom området matematik. Vad är det för världsomspännande pedagogisk konspiration som tutar i alla kvinnor världen över en sådan sak? Jag undrar också varför flickorna/kvinnorna blir lurade först när de når tonåren? De är ju uppenbart inte blåsta som barn för då presterar de ju bättre än pojkarna enligt Hyde. Eller för att vara helt korrekt: Hyde påstår att de kinesiska och rumänska flickorna presterar bättre än de amerikanska pojkarna.
  Är det ens meningsfullt att jämföra kinesiska flickor med amerikanska pojkar i internationella matematiktävlingar? Det låter lite som att jämföra de svenska damkronorna i ishockey med Somalias herrlandslag i ishockey. Det är klart att damkronorna är bättre men inte fan har man därigenom bevisat att män och kvinnor har samma förutsättningar att bli duktiga på ishockey.

 2. ”- Men vid internationella matematiktävlingar är flickor från Rumänien och Kina helt överlägsna pojkar från USA. De kommer från samhällen som uppmuntrar även flickor att hålla på med matematik, säger Janet Shibley Hyde.”

  Mystiken tätnar. Vad är det för internationella matematiktävlingar som Janet Shibley Hyde babblar om? Om man tittar på de individuella resultaten från den främsta matematiktävlingen av dem alla, International Mathematical Olympiad, så ser man inte de samband som Hyde påstår förekommer i ”internationella matematiktävlingar”: http://www.imo-official.org/year_individual_r.aspx?year=2013
  Det är ju som att jämföra mäns och kvinnors resultat i längdskidor i ”internationella tävlingar” där man använder tapetklister istället för valla och sedan komma och påstå att kvinnorna åker snabbare än männen i OS i Sotchi. Det håller inte.
  Jag googlade lite på Janet Shibley Hyde och upptäckte att hon är feminist och forskar i ”feministisk psykologi”.

 3. ”När det gäller människor och apor så ser man ju tydligt skillnaderna med blotta ögat, språk och hur man agerar så den jämförelsen är lite knepig tycker jag.”

  Jag tycker mig även tydligt se skillnader mellan män och kvinnor med blotta ögat.

  ”Orden ”lika som bär” tolkar jag inte alls såsom du gör det och reser man utomlands så beror det ju också helt på vilken typ av regim och på vilket sätt jämställdheten hanterats i respektive land.”

  Vad jag menar är att om skillnaderna mellan män och kvinnor är så små som artikeln gör gällande så tycker jag det är märkligt att vi inte är mer jämställda än vi är. Det är ju inte bara i någon enstaka kultur som män och kvinnor lever skilda liv utan det är så det har sett ut genom hela världshistorien. Jag tycker det verkar osannolikt att män och kvinnor skulle leva så olika liv om de biologiska skillnaderna inte hade större betydelse.
  Det är något som är skumt med forskningen. Nyheten är för övrigt inte ens ny. DN publicerade samma artikel redan 2007: http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/man-och-kvinnor-ar-lika-som-bar%5C
  Varför återpublicerar DN artikeln? Råder det vetenskaplig nyhetstorka på redaktionen eller har det med att det är valår att göra? Jag känner feministerna alltför väl för att gå på den här blåsningen. Var och en får tro vad den vill men kom ihåg var du läste det först att det är något skumt med alltihop.

 4. Tomas Tvivlaren: Nu snackar du ju om biologin och självklart är det en skillnad där. Anledningen till att jag uppmärksammade denna artikel var just det där andra, där skillnaden oftast mer beror på kulturella saker än själva könet. Matematikkunskaperna i länder som Kina och Rumänien är till exempel intressant, där flickor fick samma möjligheter som grabbarna. När det gäller människor och apor så ser man ju tydligt skillnaderna med blotta ögat, språk och hur man agerar så den jämförelsen är lite knepig tycker jag. Jag gillade artikeln eftersom den påvisar att kulturella skillnader faktiskt kan vara en stor anledning till en del skillnader mellan könen.
  Feministiska fördumningsindustrin har betydligt klarare och tydligare förespråkare. Sådant ser jag inte i denna artikel. För mig var den intressant och påvisade spännande teorier om oss människor. Orden ”lika som bär” tolkar jag inte alls såsom du gör det och reser man utomlands så beror det ju också helt på vilken typ av regim och på vilket sätt jämställdheten hanterats i respektive land. Jag läser svensk media och drar mina egna slutsatser dessutom. Jag litar trots det på mitt eget omdöme. (;-)

 5. ”Enligt henne är det bara på några små begränsade områden som mäns och kvinnors hjärnor är olika, och skillnaderna är små: mellan fem och tio procent.
  Två personer av samma kön kan ha hjärnor som skiljer sig mer än så.”

  5-10 % utgör i sammanhanget en enorm skillnad och torde snarare påvisa en fundamental biologisk skillnad mellan mäns och kvinnors hjärnor. Att två individer kan skilja sig åt mer än så torde knappast komma som en överraskning. Vi torde alla känna till begrepp likt ”pojkflickor”.
  Värt att nämna i sammanhanget är att människans och schimpansens DNA är identiskt till ca. 95 %. Utifrån feministisk logik så torde skillnaden mellan människa och schimpans vara en social konstruktion. Tillåt mig att tvivla på att människan är en apa och tillåt mig att tvivla på att män och kvinnor är ”lika som bär”.
  Man bör också fråga sig varför män och kvinnor genom hela historien har levat och ännu i dag till stora delar lever olika liv i nästintill alla kulturer världen över om män och kvinnor är ”lika som bär”? Är förklaringen verkligen en kulturell missuppfattning gällande män och kvinnors skillnader? Som sagt. Tillåt mig att tvivla.
  Jag misstänker att Dagens Nyheters artikel är ett ovanligt väl underbyggt inlägg i den feministiska fördumningsindustrins strävan att pådyvla folket uppfattningen att kön enbart är en social konstruktion. Med ”väl underbyggt” menar jag att man för ovanlighetens skull åberopar internationell forskning och att uppfattningen inte enbart framförs av rabiata feministiska förståsigpåare.
  Jag rekommenderar bloggens läsare att ta allt som skrivs om män och kvinnor i svensk media med en nypa salt. Nyhetsrapporteringen i Sverige är för det mesta grovt genusvinklad med avsikten att understödja en politisk utveckling snarare än att beskriva verkligheten utifrån ett något så när objektivt perspektiv. Tag för vana att vända dig till utländsk media för en någorlunda seriös nyhetsrapportering om män och kvinnor.
  Lita till ert eget omdöme. Vad ser ni i er vardag? Vad ser ni när ni till exempel semestrar utomlands? Är män och kvinnor verkligen så ”lika som bär” är att man inte kan tala om generella skillnader mellan könen? Är skillnaden ni ser verkligen till största delen en social konstruktion?

Kommentarsfunktionen är stängd.