Gunvor Pontén

När Jan Allan, Olle Holmquist, Leif Kronlund, Ragnvi Gylder, Peter Linde, Jan Malmsjö, Gert Palmcrantz, Gunvor Pontén (bilden), Ulf Schmidt och Lasse Zackrisson tillsammans väljer att skriva en debattartikel om sin vän med rubriken Var finns Alice Babs?, då är det väl verkligen någonting om inte stämmer. Det är rentutav anmärkningsvärt och visar på att någonting grundläggande i denna numera kända men tragiska historia är så totalt fel.

Vad gör att Titti Sjöblom och de andra barnen väljer att gömma sin mor för ALLA sina gamla vänner? Varför agerar det på ett sätt som helt uppenbart är totalt emot deras mors egen vilja? Så sent som i mars 2013 så varnade hon själv för detta och valde att på eget bevåg ta kontakt med journalisten Anna-Lena Lodenius för att tala ut och berätta om den situation som hon nu tyvärr befinner sig i.

AliceBabs_borta

För mig som utomstående är det uppseendeväckande att det får gå till på det här viset. Oavsett hur man mår och oavsett intentionen hos sina barn. Är det verkligen Alice Babs egen vilja som nu gäller? Eller har hon ingenting att säga till om längre?

En självgod och mycket osympatisk förvaltare (Lena Arenbjörk) och en mycket aggressiv och oförsonlig advokat (Thomas Bodström) förstärker bilden av att hon ska hållas ifrån sina gamla vänner till vilket pris som helst.

Man undrar ju varför?

De tio vännerna har inte ens kunnat gratulera henne på hennes 90-årsdag för att de inte vet vart hon finns! Alice Babs är gömd för vännerna. Ni hör väl själva hur det låter. Tänk er själva om er vän sedan lång tid helt plötsligt göms för er. Hur skulle ni då reagera?

Vännerna skriver bland annat i sin debattartikel:

Det är häpnadsväckande att Thomas Bodström på lösa grunder sprider anklagelser mot vissa av vännerna. Han hävdar att skälet till att Alice Babs inte får träffa dem är att det finns några som kan tänkas lura henne på pengar och få henne att skriva under ofördelaktiga avtal. Men detta är ju omöjligt eftersom hon har en förvaltare.

Jag har ju själv sett en del av intervjuerna med Bodström och slås över oförsonligheten och den jargong han har haft i det här ärendet. Anklagelser som vad jag förstår saknar all grund mot människor som inte har en chans att försvara sig, mer än att gå ut i media och berätta om deras sanning.

Ragnvi Gylder - gammal vän till Alice Babs

En av hennes bästa och äldsta vänner Ragnvi Gylder (bilden) hade under 60 år regelbunden kontakt med Alice Babs. Sen april 2013, då Titti Sjöblom och barnen införde besöksförbud så har hon inte sett sin gamla vän.

Gör man på det viset mot en sådan gammal vän till sin mamma? Frågan är befogad och det som skrämmer mig mest är hur många andra gamla i vårt land, som inte har ett känt namn, som får liknande behandlingar av sina nära och kära när man blir gammal och hänsyn tas till annat än måendet? Tanken svindlar…

Thomas Bodström verkar ju ha fått mandat att sprida en bild av Alice Babs där hon idag är gravt dement och inte kan skilja döda från levande. Det om något är väl att sprida en bild som passar vissa syften! Ju mer jag tänker på detta, ju mindre förstår jag Titti Sjöbloms och de andra barnens agerande. Vad är det vi inte vet och som gör att det nu blivit på det här viset?

Vännerna i debattartikeln fortsätter:

Filmen, som vi upplever som en saklig skildring av ett utbrett samhällsproblem, försöker Bodström förvandla till en privat vendetta mellan vänner och familj trots att familjen knappast nämns i filmen. Han söker sig bort från kärnfrågan: förvaltarskapet och dess konsekvenser för den enskilde.

Vi ser Thomas Bodströms agerande som förtal både av Alice Babs själv och av några av de personer som hon själv framhållit som nära och kära.

Visst är det så, att Titti Sjöblom och de andra barnen kan göra precis som de vill med sin gamla mor. De bestämmer uppenbarligen över allt numera och jag tycker faktiskt att deras agerande solkar ner bilden av dem på ett mycket negativt sätt. Detta hade kunnat undvikas bra mycket tidigare, genom att visa försonlighet mot Alice Babs gamla vänner och inte bara frysa ut dem utan att ens berätta vart hon befinner sig. Jag tycker det är ett mycket märkligt agerande och den här debattartikeln förstärker bara den bilden.

Sen som sagt, hur många andra gamla behandlas på liknande vis? Man blir som ett kolli där synen hos sina barn är avgörande för hur de sista åren i ens liv blir. Tanken svindlar och jag hoppas verkligen att detta också sätter fokus på hur våra gamla bara kan gömmas undan för vissa syftens skull, där gamla vänner bara försvinner för att det liksom är enklast så.

Var finns Alice Babs?

Relaterat
Mer om Alice Babs

Alzheimerföreningen – Frågan om Alice Babs kan ha en egen vilja
Sydsvenskan – Alice Babs öde kan drabba oss alla

Uppdaterat 140211
Expressen – Hovsångerskan Alice Babs, 90, har dött

Må hon få vila i frid!