Minnet av Fadime Sahindal

Fadime Sahindal

Fadimedagarna 2014 är en stor satsning för att minnas Fadime Sahindal och den kamp hon förde innan hon tragiskt mördades av sin egen far den 21 januari 2002.

Med start idag och fyra dagar framåt så är det ett späckat program i Stockholm, Uppsala, Göteborg, Malmö, Örebro och Karlstad.

Glöm aldrig Pela och Fadime Riksförening står som arrangör:

Den 21 januari 2014 är det tolv år sedan Fadime Sahindal, 26 år gammal, blev brutalt hedersmördad av sin far i Uppsala. Fadime hade innan sin död framträtt i tv och hållit tal i riksdagen där hon lyft frågan om hedersrelaterat våld och förtryck.Fadime var en jämställdhetskämpe och vi kommer alltid att minnas och ära hennes kamp för frihet och mot hedersvåld och förtryck.

I Uppsala så besöks Fadimes grav på tisdag kl 12.00. Hennes tal som hon höll i riksdagen 2001 kommer att spelas upp. Landshövdingen i Uppsala län Peter Egardt och ordförande för GAPF Sara Mohammad lägger sedan en krans på Fadimes grav.

Det blir sedan en manifestation kl 17:00 vid Fadimes park i Uppsala. Den ligger vid hörnet av Bangårdsgatan och Östra Ågatan, mitt emot Hotell Gillet. Där hålls det flera tal.

Dagen avslutas sedan med ett seminarium kl 19:00 på Studieförbundet Vuxenskolan, Kungsängsgatan 12 i Uppsala. En föreläsning hålls av författaren Eduardo Grutzky och efter det blir det ett panelsamtal med rubriken: Hur kan samhället göra sitt bästa för utsatta av hedersrelaterat våld och förtryck?
Där deltar bland annat Carin Götblad som är regeringens nationella samordnare mot våld i nära relationer.

Övriga programmet i andra delar av landet.

Nu äger jag mitt hjärta och min kropp, Fadime! skriver samhällsdebattören Hanna Gadban som har ett inifrånperspektiv när det handlar om hedersdebatten:

I Sverige har hedersdebatten relativiserats till olika folkgrupper och normaliserats som en kulturrituell rättighet. Avsaknaden av att se problematiken i ett större perspektiv och i relation till vårt samhälle har resulterat i begränsningar och ineffektiva lösningar på problemet, något som lett till olika bedömningar av praxis där företeelsen praktiseras. Därför är det viktigt att övergå från att relativisera hederskulturen till att relationisera den.

På tisdag så deltar jag i minnet av Fadime för människans rätt att få älska vem de vill!

Relaterat
Fadimedagarna 2014 (Facebook)
Fadimes minne

12 år sedan mordet på Fadime Sahindal (Aftonbladet)

Läs även andra bloggares åsikter om Fadime Sahindal, Sara Mohammad, hedersmord, Glöm aldrig Pela och Fadime, intressant?

3 svar till “Minnet av Fadime Sahindal”

 1. Tofflan: Nu är ju hennes dödsdag på tisdag och det är ju aktiviteter även senare på kvällen. Det är svårt då att anpassa så att alla kan vara med. De som jobbar i och i närheten av Uppsala kan ju vara med.
  När det gäller graven så måste ni ha letat på fel ställe. Jag har varit där några gånger och en gång var den ”oansenlig” och lite svår att hitta. Men de andra gångerna så var det blommor och ljus som gjorde att det var enklare att hitta.

  Magnus: Din text är tänkvärd även en tredje gång när jag skriver om Fadime och hedersproblematiken.

 2. På Ulf Lundells skiva ”Högtryck” (2005) finns det en sång med titeln ”Den dummaste djäveln i världen” (finns på spotify). Titeln är enkel, rättfram och uppriktig. Det finns inga poetiskt förskönande element i titeln. Sången verkar ha fötts ur ilska och är – som jag ser det – en sång om svek. Ett obegripligt svek. Det handlar om ett svek mot kärleken och livet; i det här fallet en fars svek mot sin dotter. Mina tankar går till Fadime Sahindal som i januari 2002 sköts till döds av sin far i systerns lägenhet, men sången kan appliceras på andra kvinnor som också fallit offer för hederskulturen. Fadime har blivit en symbol för den frihetsälskande människan, hon som offrade allt – också sitt liv – för det hon älskade. En vacker, ung människa som utkämpade en heroisk kamp med sitt eget liv som insats. Lundell sjunger: ”Ingen är som hon/Ingen var som hon/så bra som hon/så sann som hon/så vacker som hon” Det oreserverade hyllandet av hennes egenskaper och skiftningen i tempus Är/Var får mig att ana att personen är död, men att hon kommit att inta rollen av ett slags modern kvinnlig martyr i sångarens ögon och därmed lever vidare. I slutet av sången sjunger Lundell att hon kanske gått till en annan (dimension?) eller att hon har gått ifrån en far (den biologiska) till en annan Fader(Gud?).
  Vad är det som får en man att döda sitt barn – för hederns skull? Är det överhuvudtaget möjligt att på djupet förstå en sådan handling? Ulf Lundell söker inte svaren, han vädjar sången igenom till lyssnarens ryggmärgsreflexer snarare än till intellektet. I sången lämnas det därför inget utrymme åt psykologiska förklaringsmodeller. Lundell drar istället paralleller till ett annat obegripligt svek, i ett historiskt bibliskt sammanhang genom textraden: ”Se hur hans inälvor gör sig klara att lämna hans meningslösa kropp” Sångtexten är tydligt inspirerad av Apostlagärningarna i bibeln och Judas Iscariots svek mot Jesus. I bibeln står det följande om Judas: ”Och med de penningar han hade fått såsom lön för sin ogärning förvärvade han sig en åker. Men han störtade framstupa ned, och hans kropp brast mitt itu, så att alla hans inälvor gåvo sig ut.” (Apg 1:18) Samma sak förväntas ske med mannen i sången som svek och mördade sin egen dotter. Sången är en anklagelseakt mot Fadimes far, men faktiskt också mot alla de män som direkt eller indirekt genom hederskulturen begått eller är beredda att begå liknande vidrigheter mot sina egna barn.
  Om man inte begriper att värdet på sin egen dotters liv är så mycket högre än hedern så är man dum. Om man dessutom går så långt som till att mörda sitt eget barn så är man också en djävul och kanske till och med den dummaste djäveln i världen.

 3. Märkligt att såna här manifestationer alltid ska ske på kontorstid. Vem kan delta? Inte vi som pendlar till jobbet i alla fall.

  Vid Allhelgona var vi och letade efter Fadimes grav. Vi hittade den inte. Är den väldigt oansenlig eller kanske letade vi på fel ställen..? Ja, det kan ju inte du svara på, mer än om den är oansenlig eller inte.

  Och Carin Götblad blir troligen ny polischef i Uppsala, för övrigt…
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=5734858

Kommentarsfunktionen är stängd.