Mitt 2013

JANUARI


32 år sedan…

Den första månaden var jobbig för mig. Slogs fortfarande mot de tankar som jag då inte hade lyckats komma ur. Dessutom så hade jag ett långvarigt giktanfall som höll mig i ett järngrepp över nyårsafton och några dagar in på det nya året.

Skrev om min mamma och att det var 32 år sedan hon dog den 3 januari.

Jag och Anna gick från en vecka till två i umgängesfabriken i början på 2013. Barnen är nu hos oss i två veckor i sträck istället för en.

En stor överraskning var ju att David Bowie efter 10 års tystnad helt plötsligt släppte en helt ny platta på sin födelsedag den 8 januari. Jag drogs med i glädjen tillsammans med Frida.

Den 11 januari skrev jag en post om att jag snart hade varit 30 år på jobbet. Ytterligare en kom ju sen i oktober.

 

FEBRUARI

gokboet1975
En scen ur Gökboet från 1975.

Vad vill JAG? frågade jag mig i början på februari. Melodifestivalen drog igång den 2 februari. Världens bästa film är Gökboet. 3 februari så listade jag de bästa filmerna jag vet.

Skrev om näthat den 7/2. 13 februari var jag och kollade på isfestivalen i Uppsala. Linn fick konto hos oss på jobbet och jag hade ett bra utvecklingssamtal med min chef den 15:e.

Att karmalagen är en realitet, det konstaterade jag i mitten på månaden. 24 februari så hade jag en liten uppgörelse med mig själv och min relation till mina barn i en post. Samma dag så deklarerade påven Benedictus XVI att han redan den 28 februari ska abdikera eftersom hans hälsa är dålig.

 

MARS

27  mars 2013
Planeringsdag med infogruppen i mars 2013.

Grubblar vidare och sover inget vidare i början på mars.

Den 10 mars såg jag och Elias finalen i melodifestivalen på plats i Friends Arena. Samtidigt så passade vi på att besöka min moster i Stockholm.

Agnetha Fältskog släppte en ny singel den 12 mars! En smäktande och väldigt fin låt When You Really Loved Someone vilket var första smakprovet från plattan A som kom i maj.

Tidigare Jorge Mario Bergoglio idag Franciskus I blev påve den 14/3. 14 mars så skaffade även jag Instagram. 249 bilder har det blivit till dags dato.

Flera nyanser om rasism försökte jag mig på att skriva om den 23 mars. Vet inte hur jag lyckades? 24 mars så firade vi Earth Hour, vilket numera är en fin tradition i familjen.

Infogruppen hade sin egna planeringsdag den 27 mars. På långfredagen så firade familjen påsk. Första sittningen på baksidan gjordes på mars sista dag.

 

APRIL

Cypern_april130417
En av de “söta” stunderna på Cypern. 17 april 2013.

Försökte mig på att med öppet sinne (som jag då tyckte att det var) diskutera islam i början på april, vilket slutade med att jag raderade allt efter många hårda ord. Det händer sällan att det blir på det sättet, men det kanske visar hur svårt just detta ämne är att prata om och få med alla vinklar utan att någon känner sig kränkt.

Den 12-19 april var jag Cypern med dubbel-L:en. En resa med både sött och salt.

Valborg firade jag med en hängig grabb och en frisk dotter. Vi gick ner till kasen [film] en snabbis.

Tvångsvårdas Alice Babs mot sin egen vilja? frågade jag mig den 30 april eftersom det kom allt fler signaler på att så var fallet.

 

MAJ

130515_minigolf
Minigolf med arbetslaget. 16 maj 2013.

Gick med i jobbets stegtävling men som vanligt så tog jag i för mycket och fick gångproblem den 8 maj.

Stor skillnad på budbärarna var en viktig text som jag fick ur mig den 11 maj. Samma dag så fick jag ur mig texten om den lilla pojken, en text som jag idag ser som ytterligare ett steg mot den inre befrielse som jag idag känner.

Den 16 maj hade vi teamdag med arbetslaget. Vi spelade minigolf och åt gott på kvällen.

Final i ESC 18/5 och vinnare blev som vi alla vet Danmark. Sverige tog VM-guld i ishockey den 19 maj. Inte lika stort som förr i min värld, men ändå värt att uppmärksammas.

Skriva för webb och intranät var en tvådagarskurs som jag var på den 21-22 maj. 25 maj var Frida och jag på Kulturernas Karneval [Film]. Anledningen. Det som berör 26/5. Om det viktiga.

27-29 maj så var Frida i Budapest med sin klass.

 

JUNI

5 juni 2013
Den 5 juni så tog Frida studenten.

På första junidagen så frågade jag mig Vem är jag att tycka något? och ni kan ju ana varför den frågan kom upp ånyo.

Min älskade dotter Frida tog studenten den 5 juni. En dag att minnas och bevara i hjärtat.

Förklarade i en politisk post vad det för MIG betyder att vara liberal den 8 juni. Hade också en text ånyo om min inre uppgörelse Mamma & pappa.

Ellet hade skolavslutning den 11 juni. Den 13 juni så träffade jag syrran efter flera år utan kontakt. En ny receptionsdisk uppfördes på jobbet under juni månad.

Min längtan skrev jag om ånyo den 19 juni. På midsommarafton så åkte vi till Disagården för att insupa lite äkta svenskt midsommarfirande [Film].

 

JULI

31 juli 2013
Elias firade 11 år den 31 juli 2013.

Var ganska tyst i början på juli. Inre uppgörelser som jag bara ville ha för mig själv pågick. Mitt mående var nere i botten denna period.

Fingerborgsblommorna på Dragarbunn fick sig en egen post 10/7 för att de är så giftiga. Reparationen i relationen med syster fortsatte. Den 13 juli så kom hon med sin familj på besök.

19 juli och en månad framåt så var det dags för semester för min del. En period som skulle betyda livsavgörande beslut för mig. Försökte gå igenom mina gamla fotoalbum med blandat resultat som jag skrev om den 23 juli.

Muslim & homosexuell var titeln på en viktig artikelserie som DN hade under sommaren 2013. Rysslands syn på HBT allt sämre var rubriken på ett inlägg den 27 juli med anledning av den väg Ryssland är på väg att gå.

27 juli så firade Madonna 30 år som artist! En trösterska av episka mått!

Den sista dagen i juli fyllde Elias 11 år. Det firade vi med att gå på bio tillsammans och sen firades han hemma hos sin mor.

 

AUGUSTI

130822_dramaten_jerry
Mitt första besök på Dramaten den 22 augusti 2013.

Carola uppträdde på Pride i början på augusti. För MIG var det stort som sjuttsingen och ett par poster i ämnet blev det. Men många, även inom HBT-världen, var kritiska som sjuttsingen och ville inte alls förlåta och se försoningen i detta. Jag såg det precis tvärtom…

Det som hände 3-4 augusti behåller jag för mig själv. Två dagar då allt vände. Då jag hade två val. Jag valde livet… mer kan jag inte skriva upp de upplevelser som jag då var med om. Först den 9:e så skrev jag om hur jag mådde och de beslut jag då hade tagit.

Mitt yngsta barn blev med mobil den 10 augusti och Felix & Maxi fyllde 9 år den 15 augusti och lite ågren hade jag över att jag inte kan ordna maffiga semesterresor till andra länder den 12:e.

Emma Green Tregaro och hennes nagelprotest skapade rubriker! Själv skrev jag om detta och lite till i debatten om homosexuella den 16 augusti.

Sista semesterdagen så reflekterade jag över ett och annat och några dagar tidigare så kände jag att nu kunde skriva lite om min inre resa.

Glöm aldrig Pela och Fadime Riksförening gick jag med i den 20 augusti. Det är så viktigt att de får stöd i sin viktiga kamp! Riksorganisationen mot hedersvåld behöver stöd!

22 augusti så var jag på Dramaten för första gången och såg Farliga förbindelser. Det var för mig ett uppvaknande på många plan. Nu i efterhand så ser jag hur mycket just denna resa betytt för mig och mitt sätt att se på saker och ting. Hela resan blev en resa i känslor och mod att våga känna och en härlig bekräftelse på att jag valt rätt väg.

Mitt mående blev bara bättre och bättre. Den 25:e så skrev jag en post om att bejaka istället för att bekymra.

 

SEPTEMBER

Den 4 september så var USA:s president Barack Obama i Sverige. För vårt land en stor och viktig händelse.

Kyrkovalet gick av stapeln den 15 september. Tyvärr så deltog endast 12,7% av de röstberättigade. Jag började att registrera dagen efter. Samma dag som valet pågick så firade vår kung 40 år på tronen!

Den 17 september så gick Kristian Gidlund över till Andra sidan. Dagen efter så skrev jag en post om den betydelse han haft för många människor.

Madonna presenterade sitt hemliga projekt den 25 september. Art for Freedom. Några dagar tidigare så kom hennes DVD från senaste turnén MDNA hem till mig. Lycka!

Art for Freedom
IT DOESN´T MATTER THE COLOR OF YOUR SKIN OR YOUR SEXUALITY…
.. IT´S ALL ABOUT THE LOVE YOU FEEL AND SPREAD !
Gustavo Shoner

Jag fortsatte att utmana mig själv. Vad är det värsta som kan hända? skrev jag om den 28:e när jag tänkte på vad som skulle komma i oktober.

 

OKTOBER

Frida 19 år
Frida fyllde 19 år den 15 oktober 2013.

Åkte upp till stiftsgården i Undersvik den 2 oktober för att hjälpa dem med datorerna. Dagen efter och i två dagar sedan så var det kurs med stiftsinformatörerna som jag innan hade bävat en del inför. Det gick bra. Labyrintvandringen var höjdpunkten för mig och ytterligare en viktig pusselbit i mitt inre hittade sin plats.

Personaldagar på Wiks slott hade vi 7-8 oktober. Första dagen var det middag och andra dagen mer formellt arbete. Har jag någonsin haft så fina rosor i min trädgård och så sent på året?

Frida fyllde 19 år den 15 oktober och jag fick ta bilder på henne. Vilken lycka och vad bra de blev!

Den 15 oktober så valde Svenska kyrkan den första kvinnliga ärkebiskopen. Hon heter Antje Jackelén och tillträder sin post 14 juni 2014. Jag är stolt över att tillhöra Svenska kyrkan!

Mitt mående blev allt bättre. Mötet med de tre svarta katterna den 16 oktober var märkvärdigt för mig. 21 oktober lättade det lite inom mig när ett av dagens två möten gick bra.

Jag berättade om många känslor i och med min resa till stiftsgården i Undersvik den 26:e. [Bildspel]. Samma dag så firade jag 30 år på stiftet med en post om mitt jobb. En post som senare skulle ge en viss uppmärksamhet (se januari 2014).

Mitt andra besök på Dramaten den 27 oktober var tillsammans med Linn och hennes kompis.  Vi såg Other Desert Cities och jag satt på samma plats som förra gången. Inte samma magiska känsla som första gången, men helt ok var det.

Googlad räcker längst skrev jag den 28 oktober. Slut men nöjd trots allt.

 

NOVEMBER

Britta och jag
Min mormor Britta Pettersson och jag i mitten på 80-talet. Min mormor har nu, 14 år efter sin jordiska död, fått mig att vakna upp. Det som hände den 28 november kommer jag för alltid ha bevarat i mitt hjärta.

Skrev om ett annat liv den 2 november. Ser själv nu i efterhand att nyanserna är ljusare i mitt skrivande om man jämför med i början på 2013.

Dags för någonting nytt skrev jag den 10 november efter att ha varit på besök hos syster. En alldeles egen träningscykel skaffade jag mig den 16/11. Anna hjälpt mig att montera.

Den 18 november så kändes det som om jag fick en ny chans. De beskeden förstärkte mig och gav mig än mer kraft att fortsätta på den väg jag nu går.

John F Kennedy mördades för 50 år sedan den 22/11. 23 november så berättade jag om en parkeringsplats i Falun. En fin historia om mod och kärlek.

Österbybruk och Gammel Tammen var platsen för terminens teamdag den 27 november. Det var den bästa teamdagen hittills tycker jag.

28 november så fick jag en sådan stark bekräftelse på att jag är på rätt väg. Ett sådant budskap som inte kan misstolkas och som nog var det avgörande steget för mig. Som jag än idag har i mitt hjärta och som jag vet var det jag behövde för att bära själv. Allt känns efter detta bara så självklart. Går inte att förklara, bara att uppleva.

Redan i slutet på november så var alla julgrejor uppe. Lika bra, när det fanns energi och stöd i huset att bara köra på.

 

DECEMBER

Linn 21 år!

Den 3 december så fyllde Linn 21 år. Det firades dagen efter med tårta och paket.

När upphör en människans rätt att få bestämma över sitt liv? Det var ju den stora frågan i dokumentären om Alice Babs som sändes den 5 december.

Nelson Mandela

Nelson Mandela lämnade det jordiska livet den 5 december, 95 år gammal!

Den 7 december så blev jag intervjuad av en journalist och den 17:e så blev Claes och jag fotograferade för artikeln som kommer i januari. Medarbetarsamtal och jullunch på jobbet den 12:e.

Den 21 december så åkte jag hem till syrran och fikade. Det märks att vi börjar komma allt närmare varandra och den känslan är så fin och på kvällen så skrev jag om den mörkaste dagen som hos mig själv inte alls är så mörk och svår numera.

Julen firades hemma hos Anna med hela familjen. Det var fina och i stora delar harmoniska dagar. För egen del så har jag väl aldrig känt sådan inre frid och ro.

Så många människor glömmer bort sig själva. Om det skrev jag en text den 29 december.

2013 var mitt bästa år på länge! Läs min nyårskrönika!