Nyhetskollen #32

Min kära nyhetskoll har ju ni som är uppmärksamma läsare på min blogg upphört sedan en tid tillbaka. Det handlar helt enkelt om försvunnen lusta och en del av tidsbrist. Men nu tänker jag köra en i dessa juletider.

Det blev faktiskt 31 st innan orken tog slut. Du hittar dem alla här i kronologisk ordning. Den första gjordes för nästan exakt ett år sedan. Vi får se om lustan återkommer efter denna?

*

GP: Våld mot kvinnor tar INTE julledigt
28 360 fall av misshandel mot kvinnor anmäldes under 2012. I 85% av fallen var förövaren en man. Inte ens i juletid så råder det kvinnofrid i vårt land. Över 200 barn väntas fira jul på en kvinnojour. De som jobbar frivilligt med att hjälpa dessa själar är änglar. Ingen ska behöva fira jul på en kvinnojour! Det gör så ont i mig att läsa om och tänka på både kvinnorna och barnen.

 

Skånskan.se: Fler handlar julklappen på nätet
43% köper numera sina julklappar på nätet. Tänk vilken skillnad det är mot bara för några år sedan?! Själv så köper jag det mesta via nätet numera och kompletterar bara i vanliga affärer. Utvecklingen kommer ju bara att fortsätta mot än mer näthandel.

 

Aftonbladet: Try, it you`ll like it!
Vet faktiskt inte om jag ska skratta eller gråta åt kulturchefen Åsa Linderborgs senaste drapa eller vad man ska kalla det för?! Är det för mycket julglögg eller vad är det som föranleder hennes pekpinne till vår kulturminister Lena Liljeroth Adelsohn?

Det är ju verkligen en patetisk krönika där hon, om du frågar mig, dessutom har helt fel. Att använda uttrycket knulla i andra sammanhang än vad det verkligen betyder, att ordet betyder att språket utvecklas och är ett alldeles utmärkt ord för lite allt möjligt, det blir ju bara ytterst pinsamt tycker jag för kulturchefen på Aftonbladet.

 

Petra Marklund Foto: SVT
Petra Marklund gör sitt första “Allsång på Skansen” som programledare i juni 2014.

SVT: Petra Marklund blir programledare för “Allsång på Skansen”
29-åriga Petra Marklund blir den första kvinnan som kommer att leda “Allsång på Skansen”. Ett överraskande men spännande val tycker jag. Hon gör sitt första program i juni 2014 och jag kommer att titta!

 

DN: Hon blev måltavla för hatet mot muslimer
Niklas Orrenius
långa artikel om islamofobin är intressant och visar på ett mångbottnat problem där hatet finns överallt oavsett vem och vad du tror på. Extremisterna möts i cirkeln oavsett politiskt inriktning och är sprungna ur både rädsla och okunskap. För det är ju så, även om det är svårt ibland att ta in det i stridens hetta när man är totalt oenig med någon och när man känner sig orättvist påhoppad, att samtal och försök till förståelse är den enda vägen framåt. Hat föder bara mer hat.

 

Uppsala kommun

UNT: Kommunens chefer saknar avtallskoll
Börjar faktiskt känna att det är dags för regeringsskifte i Uppsala och dess kommun. Det kommer oroande rapporter om rena Vilda Västern-klimat där ingenting verkar vara i ordning och där saker och ting sköts på ett mycket oprofessionellt sätt.

Senast i raden är att kommunens chefer har noll koll på vad som gäller i avtalsfrågor. Underlag slarvas bort och diarieföringen är dålig visar artikeln. Tidigare så ville de ju lägga ut hela IT-driften utan att ens ha gjort en ordentlig utredning på vilka ekonomiska konsekvenser det skulle få. Man tar sig för pannan och undrar vad moderaten Fredrik Ahlstedt sysslar med. Han ska ju (som det står på hemsidan deras) vara kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd på heltid med ansvar för ekonomi, finanser, övergripande styrning, samordning, näringsliv och ägarfrågor. Precis sådant som numera fallerar, åtminstone om man tror på det media skriver.

Relaterat
Tidigare nyhetskollar