Ladies Night – både för och emot

Eftersom jag är man och av fel kön så kommer jag aldrig att få se Ladies Night på riktigt så att säga. Det är inget jag sörjer, men när jag tänker på vad Arbetarbladet bestämt sig för, nämligen att helt bojkotta evenemanget så blir det hela intressant när jag problematiserar företeelsen en aning. För jag kan se på det från flera utsiktspunkter. Både för och emot.

Rent principiellt så är det ju galet att enbart utifrån kön ha ett förbud. I många andra sammanhang så skulle det vara omöjligt och tänk dig motsatsen, ett Mens Night där enbart kvinnor uppträder med mycket hud på scenen. Där kvinnor skulle vara portade. Det skulle ju aldrig fungera i dagens Sverige, men Ladies Night passerar med tystnad. Ja, förutom nu då när Arbetarbladet reagerar.

Fast samtidigt så kan jag ju också känna att vem bryr sig? Ladies Night är ju som det är, något där kvinnor får ha någonting gemensamt i en helkväll på deras villkor. Inga män som är med och styr och ställer. Förutom på scenen dårå… Varför ska man in och peta och ha total jämlikhet i allt? I detta tycker jag Ladies Night faktiskt på ett sätt kan kännas väldigt befriande. För vem är jag och vem är du att bestämma vad som är ok eller inte så länge ingen blir skadad eller någon gör saker och ting under tvång?

ladiesnight_beskrivning

Ett av argumenten som Arbetarbladet för fram får mig att fundera än mer. Nämligen “För att riktiga tjejkvällar inte arrangeras av män med vinstintresse.” Mannen vinner så att säga även här? Märkligt argument eftersom det liksom blir svårt att komma runt det om nu inte även alla producenter och de som anordnar galorna är kvinnor. De som går på detta gör väl förhoppningsvis det frivilligt och VET att det står män både framför och bakom scenen så att säga… hur långt ska man gå i ivern att allt och alla ska vara totalt jämställda?

För mig får Ladies Night gärna finnas kvar så länge kvinnor är beredda att betala för det och går dit av fri vilja. Men visst är det intressant att diskutera kring det hela och problematisera varför just detta evenemang kommer så lätt undan i diskussionen om jämställdhet. För helt rätt är det inte att just detta får komma undan alla andra jämställdhetsaspekter som vårt samhälle idag genomsyras av. Eller hur?

Relaterat:
Ann-Mari’s blogg – Ladies Night befäster stereotypa könsroller