Nyhetskollen #31

Sveriges Radio: Nya grupper att rösta på i kyrkovalet
Söndagen den 15 september så är det val i Sverige. Då kan du som är medlem i Svenska kyrkan bestämma hur densamma ska styras under de närmaste fyra åren. Nya grupper dyker upp, en del har inga kopplingar alls till de politiska partierna medans andra bara byter namn men ändå är en del av de traditionella partigrupperna.

Rösta den 15 september för en stark svensk kyrka!

 

UNT: Han vill fördjupa bilden av islam
Uppsalaprofessorn Mohammad Fazlhashemi forskar om de många islamtolkningar som finns, och vilka av dem det är vi kommer i kontakt med i samhället. Sedan november 2012 är han Sveriges förste och ende professor i islamsk teologi, vid Uppsala universitet.

 

Erna Solberg
Blir Erna Solberg Norges nya statsminister?

DN: Norge går till val
På måndag så går vårt grannland Norge till val. Nuvarande statsminister Jens Stoltenberg och hans Arbeiderparti har, precis som Alliansen i Sverige kommer att göra när vi går till val 2014, suttit vid makten i 8 år och många är lite trötta på dem. Det ligger liksom i demokratins natur att, nästan oavsett hur man agerar, så blir den största anledningen till ett skifte, just för att man är trött på de som styr. Så det ser ut som om det blir ett regeringsskifte i Norge och en kvinnlig statsminister vid namn Erna Solberg. Hon är ledare för Høyre. På måndagskvällen så får vi svar.

 

GP: Elbilen bättre än sitt rykte
Batteriet har blivit bättre, priset har sjunkit och räckvidden har ökat markant. Problemen finns fortfarande, men elbilen är idag bättre än sitt rykte. Trots detta så finns det bara 2 500 registrerade elbilar i landet.

 

Barack Obama och Vladimir Putin 2013
En ganska talande bild…

DN: Putin och Obama i samtal om Syrien
De samtalade enskilt trots allt, USA:s president Barack Obama och Rysslands president Vladimir Putin. De sägs att samtalen fördes i god ton, men överens blev de inte. De hade både presskonferens efteråt och det som fastnade hos mig var Obamas ord om ingenting görs, att ingen reagerar på Syriens kemvapenattack:

Om vi inte gör något, vad säger det om oss?

SvD: USA får stöd i Ryssland-kritik
Det är mycket om Syrien nu av förklarliga skäl. 11 länder har nu skrivit en gemensam kommuniké om nödvändigheten av att agera gentemot Syrien. De länderna är Australien, Kanada, Frankrike, Italien, Japan, Sydkorea, Saudiarabien, Spanien, Turkiet, Storbritannien och USA.

De skriver bland annat:

Världen kan inte vänta på ändlösa misslyckade processer som bara leder till ökat lidande i Syrien och instabilitet i regionen. Vi stödjer de åtgärder som USA och andra länder gör för att förstärka förbudet att använda kemiska vapen.

Här kan du läsa skrivelsen i sin helhet (på engelska) 

 

SVT-bild

Metro: Älgkött kan göra dig dummare
Svenska jägare anser att det räcker att skära bort fem centimeter runt skottskadan när man skjutit en älg. I Norge rekommenderar jägarna hela 30 centimeter. Blyresterna kvar i de svenska älgarna måste ju då vara högre och vad är då den logiska slutsatsen att dra av detta?

 

Amelia: 22 tecken på att du går på 5:2-dieten
En bonusgrej den här veckan. Kan inte låta bli att delge er dessa roliga och rörliga bilder på alla dessa katter. Underbart!

Relaterat
Tidigare nyhetskollar