Nyhetskollen #27

Sveriges Radio: Dagen som förändrade Norge
Terrorattentaten i Norge fredagen den 22 juli 2011 är något som för alltid etsat sig fast i mångas minne. 77 människor miste sina liv och händelsen har kallats för det värsta våldsdådet i Norden i modern tid. Idag har det gått 2 år.

GP: Ökande musikförsäljning under första halvåret
Den digitala försäljningen ökar och den fysiska minskar. Totalt så har musikförsäljningen ökat med 12% i Sverige under det första halvåret 2013. Den digitala försäljningen står numera för 75% av den totala försäljningen.

SvD: De vill bara anställa kvinnor
Ett indiskt flygbolag vill bara anställa kvinnor i fortsättningen. Detta för att de väger mindre än män och den vägen spara in på bränslekostnader. De tror sig spara tre miljoner per år genom denna åtgärd. Varför nöja sig med detta, varför inte bara anställa dvärgar så sparas det in än mer!

DN: Bakterier kan äta öar av plastskräp
10 miljoner ton plast dumpas i haven varje år! Plastpåsar har hittats på tusentals meters djup och återigen visar människan hur illa jorden behandlas. Den största ansamlingen av plast är lika stor som Texas. Som tur är så finns det forskare som försöker lösa detta enorma miljöproblem och det är, hur märkligt det än låter, levande bakterier som kan vara lösningen.

varg

SvD: Varghatare skrämmer mer än vargen

Jag är aldrig rädd nära vargar. Men på vägen från tjänstebilen in till kontoret kastar jag en blick över axeln

Så säger en tjänsteman på en av de länsstyrelser i landet som har hand om vargärenden. 13 av landets 21 länsstyrelser har eller har haft problem med hot eller trakasserier mot tjänstemän som jobbar med rovdjursfrågor. En mycket intressant artikel om balansgången och där samtal och kunskap oftast leder till ett mer nedtonat samtalsklimat i en komplex fråga.

Relaterat
Tidigare nyhetskollar