Nyhetskollen #25

Kim Amb
Kim Amb – vårt nya spjuthopp.

Expressen: Kim Ambs skrällseger: “Det känns så grymt”
Det här tycker jag är så roligt. Killen är 22 år och heter Kim Amb. Minns inte när Sverige hade en världsstjärna i spjut senast, så att Kim Amb vann i Diamond League är inget annat än en stor skräll. Nu har vi ju helt plötsligt ett guldhopp i VM som startar snart…

GP: Så ofta tänker 97-åringar på döden
En ganska spännande studie av 269 97-åringar och deras syn på döden. Fast samtidigt är man så gammal så är man väl glad för varje extra dag man får, eller? (;-)

Aftonbladet: Barn till gaypar mår bättre än andra barn
Men vem är förvånad? För de flesta är det ett medvetet och allvarligt val att bli förälder och det känner barnen i dessa familjer. De är efterlängtade och som andra argument nämns ekonomi och stabila förhållanden. Könet har ingen betydelse och på det platser där det är ett problem, så beror det inte på gayfamiljen utan på omgivningens intolerans och sätt gentemot dem.

Norran: Håll koll på 1000-kronorssedlarna
Fyra miljoner 50-kronorssedlar och hela tolv miljoner 1000-kronorssedlar bli ogiltiga vid årsskiftet. Har du sådana sedlar UTAN folieband så är det hög tid att använda dem eller sätta in dem på ett bankkonto.

Radiotjänst

SvD: Här hånar norrmännen Sveriges tv-avgift för mobilen
En ny “svenskevits” har skapats och det kan vi tacka Radiotjänst för. Vi blir med rätta hånade för att TV-licens nu även krävs för mobiltelefoner.

Hela vårt licenssystem har blivit en parodi på sig självt och försöken att tvinga in världen i 1958 års regler ses med förvåning och skepsis av allt fler. Helt ologiskt enligt flera norrmän.

GP: Matkedja börjar sälja vin
Är det äntligen dags för oss svenskar att också få bli vuxna, som stora delar av övriga världen är? Hoppet finns ju nu när City Gross tar ett välbehövligt initiativ. Självklart så skriker nykterhetsivrarna rakt ut och på fullaste allvar så hävdar de att vi i Sverige inte klarar av detta. Jag tror precis tvärtom och hoppas att detta är början till slutet för det alkoholmonopol som råder i Sverige.

Relaterat
Tidigare nyhetskollar

7 svar till “Nyhetskollen #25”

 1. Jag skulle ju vilja se den utredningen innan någon klåpar-journalist på DN hade förvanskat den!

  Statistiken över dödsfall pga skrumplever säger allt…

 2. Ja (som svar på din fråga i första stycket), i alla fall enligt en undersökning från 2012: http://www.dn.se/livsstil/europa-toppar-suparligan/

  Det beror på HUR man dricker och där är vi i Norden sämst! Varför kan man ju undra? Råstatistik i alla ära, men det är hur drickandet sker och där börjar vi bli mer kontinentala, vilket faktiskt är bättre för vår hälsa rent generellt, vilket den här undersökningen från WHO och Europakommissionen visar.

 3. Fast klarar de andra länderna sin alkoholkonsumtion så bra då?

  Alkoholkonsumtion i liter ren alkohol per person:
  Danmark: 13,4 l
  Finland: 12,5 l
  Frankrike: 13,7 l
  Tyskland: 12,8 l
  Storbrit: 13,4 l
  Sverige: 10,3 l

  Dödsfall pga skrumplever per 100 000 invånare:
  Danmark: 22.1 st
  Finland: 18,1 st
  Frankrike: 21,3 st
  Tyskland: 27,3 st
  Storbrit: 13,2 st
  Sverige: 6,6 st (!)

  Heavy episodic drinkers 15-85 years:
  Danmark: 13,5%
  Finland: 16,5%
  Frankrike: 8,5%
  Tyskland: 13,6%
  Storbrit: —- (saknas statistik)
  Sverige: 2,6%

  …och så vidare!

  Visst, det kanske är ”vuxet” att köpa vin i en vanlig mataffär, men jag vet inte direkt om ovanstående siffror direkt tyder på något vuxet förhållande i övrigt till alkohol; och skall jag välja mellan att 4-5 gånger så många dör av skrumplever eller att jag måste gå till systembolaget så vet jag i alla fall vad jag väljer!

  Källa: http://www.who.int/substance_abuse/publications/global_alcohol_report/profiles/en/index.html

 4. Rexxie: Jag köper aldrig sådant någonstans så det är inte intressant för mig. Jag diskuterar vin och öl nu och tycker fortfarande att det är märkligt att vi måste gå till speciella butiker. Min uppfattning.

 5. Ja, och åker du till en del länder får du köpa hasch också; det betyder ju inte att vi måste införa det här.

 6. Men är det inte märkligt Rexxie, att när jag åker utomlands så får jag köpa en flaska vin i mataffärer men i Sverige inte? Vad gör att vi inte klarar av det?

  Tramselitrims för det, ”Flanders” ! (;-)

 7. Varför skulle svenskarna bli vuxnare bara för att de får beställa vinpaket om de samtidigt beställer matkassar via internet?

  Det är ju dessutom egentligen inget nytt, man har kunnat köpa vin på nätet lagligt sedan 2007 genom Rosengrensdomen, och alla leverantörer har olika paket som passar till olika sorters mat.

  Så: tramselitrams, som Flanders skulle ha sagt!

Kommentarsfunktionen är stängd.