Nyhetskollen #24


En sajt som visar streamad film är Swefilmer.com

Sveriges Radio: Streamad piratfilm på nätet växer sig allt starkare
Å ena sidan så kallas det för piratstreaming, vilket i ordet borde betyda att det är förbjudet, men samtidigt så säger flera åklagare som utreder upphovsrättsbrott att de som idag tittar på film direkt på nätet, så kallad streaming, inte kan straffas och att de som sprider filmerna också är svåra att komma åt eftersom servrarna ligger utanför Sveriges gränser.

Så varför kallas det då för piratstreaming om det är tillåtet med rådande lagstiftning att titta på?

 

SvD: 20 miljoner radioapparater blir obrukbara
När FM-nätet släcks så kommer många radioapparater i Sverige inte att fungera längre. Men lugn, det är planerat först till år 2022, så du har lite tid på dig att byta ut, från analogt till digitalt.

 

Kristoffer Hari
Danmarks nya superlöfte i sprint, den 15-årige Kristoffer Hari.

Aftonbladet: Danska supertalangen nära världsrekordet
Han heter Kristoffer Hari och är 15 år. Han är dansk och springer som jag vet inte vad. Snabbare än Bolt i den åldern och bara en hundradel från världsrekordet för 15-åringar. 10,37 är en kanontid för denna lovande danska sprinter och många tror att han kommer att bli nästa stora sprinterstjärna. Så lägg namnet Kristoffer Hari på minnet.

 

Norran: Diabetiker lever längre
Forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg har kartlagt mer en tio miljoner personer i Kanada och Storbritannien. En klar trend är att diabetiker lever längre än förr och i Storbritannien har dödlighten halverats från 1996 till 2009. Minskningen gäller i alla grupper som undersöktes.

 


Elektriska stolen – ett sätt att avrätta dödsdömda i USA.

SvD: Texas förbereder 500:e avrättningen
I USA sitter 3 125 personer och väntar på att dödas av myndigheterna. Landet har tagit livet av 1 336 personer sedan 1976 då dödsstraff återigen började verkställas efter år av förbud. Värst är Texas där mer än en tredjedel av dödsdomarna har verkställts.

Landet har tvingats att frige 140 dödsdömda för att deras oskuld kunnat bevisas med DNA, vilket visar hur vanskligt det är att på detta sätt ta livet av sina egna medborgare när så många döms utan att vara skyldiga. Ändå är 63% av amerikanerna fortfarande för dödsstraffet. För mig är det obegripligt och jag kommer aldrig att förstå hur man som så kallad demokratiskt land kan använda sig av dessa metoder.

Relaterat
Tidigare nyhetskollar