Nyhetskollen #21

Foto: Scanpix
Livets Ords grundare Ulf Ekman. 30 år av andlig våldtäkt, eller?

UNT: “Kan tala om andlig våldtäkt”
Livets Ord fyller 30 år och det uppmärksammas i lokalblaskan på olika sätt. Min egen relation till rörelsen är att de är allt för exkluderande och av bara den anledningen blir ointressant. Även om fernissan idag ser bättre ut, så är det i grunden samma budskap som är bärande.

De har hjälpt många människor, inte tu tal om det, men de har stjälpt en del också med sin kompromisslösa tro. Andréas Glandberger berättar bland annat om hur felsteg, ifrågasättande, tvivel eller ohälsa vänds mot den enskilde:

– Folk har blivit trampade på. Jag tycker man kan tala om andlig våldtäkt. Det är starkt, men jag tycker det. Det finns ju de som hatar pastorerna i dag.

– Det är KGB-stil och åsiktsregistrering. Man uppmanas att berätta och rapportera.

Ulf Ekman och ledningen har valt att aldrig se kritiken och har så fortsatt genom dessa 30 år och det är väl just det som är problemet med denna i mina ögon sektliknande rörelse.

DN: Föräldrarna satte stopp i Rosengård
De goda exemplen finns och ett sådant är från Rosengård i Malmö. 2008 så var det där liknande upplopp som vi nu ser i vissa förorter i Stockholm. När det var som värst i Rosengård så fick föräldrarna nog! Hundratals gick ut i området. De tog bort gömda bensindunkar, stenar och ammunition plockades bort.

Idag så finns det stadsdelsvärdar ute stora delar av dagen. De pratar med människor och försöker vara till hjälp vid problem. Ett gott exempel som i det stora hela verkar fungera riktigt bra.

appledator
Detta schabrak från 1976 är värd miljoner.

SvD: Gammal dator – för fyra miljoner
Den heter Apple 1 och tillverkades för hand av grundarna Steve Jobs och Steve Wozniak år 1976 i Jobs garage. 200 exemplar byggdes och idag finns det bara sex som fortfarande fungerar. För ett år sedan så såldes samma modell för 2,6 miljoner kronor. Värdet stiger alltså…

UppsalaTidningen: Så smutsig är luften i klimatstaden
Uppsala blev i år utsedd till årets svenska klimatstad, men det finns fortfarande mycket kvar att göra för att bland annat luften ska bli renare i de centrala delarna. Det allvarligaste är att gränsvärdena för kvävedioxider överskridits flera gånger och halterna av inandningsbara partiklar har också överskridits alltför många gånger, främst då på en av huvudgatorna.

Förbättras inte detta så kan EU utfärda mångmiljonbelopp i böter. Utredning är tillsatt av ansvariga politiker och förslag på förbättringar kommer i höst.


Så kallade smartphones kommer att bli än smartare.

SvD: Smarta mobiler bara början på nästa IT-explosion
Datorplattor, smarta mobiler, molntjänster och streamade tjänster över nätet är förändringar vi är mitt i. Men det är bara början och om 10 år kommer det se helt annorlunda ut. Det är bara att titta tillbaka några år för att se hur fort den tekniska utvecklingen går. Läs och förundras, bland annat över 3D-skrivare som både skrämmer och fascinerar.