Tankar om upploppen

Har givetvis följt med i rapporteringen om de upplopp som för snart en vecka sedan startade i Husby. Har också följt med i kommentarer på sociala medier och även försökt att hängt med hur diskussionen går.

Det enda jag kan säga om allt detta är att något svart-vit lösning inte kommer att fungera. Å ena sidan kan man anklaga ungdomarna för att vara bortskämda, bete sig som offerkoftor och att helt enkelt vara kriminella, men det finns också ett stort utanförskap där man också måste se den höga ungdomsarbetslösheten som en orsak.

Att gå år ut och år in utan att få ett jobb, det tär och beroende på vem man är, så kommer frustrationen ut på något vis. Jag försvarar inte alls detta som pågår, men jag försöker att se varför det händer.

Ett jobb, med ett sammanhang, vänner och någon som behöver en, det är för många a och o i livet.

En som alltid har vettiga tankar om många saker är Sakine Madon och hon skriver om detta idag på ett nyanserat sätt; Ni som förstör borde skämmas.

På slutet av sin ledare så blir det intressant när Madon bland annat skriver om hederstänkande och föräldrarnas ansvar:

Ta ansvar för era barn. Många av er har fattat beslutet att komma till Sverige och får anpassa er till den nya tillvaron.

Småkillar som springer runt om nätterna och lär sig hur man sätter eld på bilar gör det för att de tillåts göra det. Lyssna mindre på skvaller om döttrar och heder, hederslös är den som bränner lokaler för barn och äldre. Svenska förorter är paradis jämfört med länder som vi har flytt ifrån, här är fullt av möjligheter.

Berätta det för barnen i stället för att låta det gå åt helvete både för dem och för andra förortsbor.

401 000 arbetssökande är just nu inskrivna hos arbetsförmedlingen. I april var 8,7% arbetslösa i Sverige. Oavsett politiskt ståndpunkt så måste man inse att nyckeln ligger i att få ner dessa siffror och att det viktiga är att få in människor i ett sammanhang.