ESC 2013 – semifinal 1

ESC2013_logga

Första semifinalen av årets Eurovision Song Contest. 10 av de 16 bidragen går vidare till finalen nu på lördag den 18 maj. Jag har tidigare tippat vilka jag vill ha till final och det är följande bidrag: Österrike, Slovenien, Danmark, Holland, Montenegro, Irland, Cypern, Belgien, Ukraina och Litauen. Då har jag alltså INTE sett på scenshowen eller hur de sjunger live.

Programledare: Petra Mede

Jag kommer under kvällen att LIVE-blogga, så sidan kommer att förändras mellan kl 21-23 ikväll en hel del och kanske tycker jag annorlunda efter semifinalen? Vem vet?

Inledningen med Loreen och barnen är helt ok, men jag tycker Loreen skulle få sjunga än mer och verkligen visa hur bra hennes röst är. Det blir för lite av henne.

Deltagare:

1. Österrike: "Shine" – Natália Kelly
Tycker om hennes röst även live, gillar låten även om den är lite söligare än jag vill ha den. En stark refräng. En av de som jag vill ha till final.
Betyg: ****

2. Estland: "Et uus saaks alguse" – Birgit Õigemeel
Börjar i svart-vitt i sakta mak. Snygg gardin hon har på sig. Låten är dock intetsägande och jag får ingen feeling alls. Precis som tidigare alltså. Svag låt.
Betyg: *

3. Slovenien: "Straight Into Love" – Hannah
Eurodisco möter modern house säger kommentatorn och jag måste nog ge henne lite rätt där. Tycker detta är ganska bra faktiskt. Byggs upp fint och är ganska bra. Dansarna ser ju ut att ha tegelväggar för ögonen, det var tur att de försvann efter en stund.
Betyg: ***

4. Kroatien: "Mižerja" – Klapa s Mora
Detta bryter ju av helt och det börjar ju mäktigt. Men sen? Nja, jag vet inte, forat känns inte riktigt rätt och det blir i för mig lite väl “körigt”. Versen bäst med refrängen har jag svårt för. Funkar dock bättre live tycker jag.
Betyg: **

5. Danmark: "Only Teardrops" – Emmelie de Forest
En bra låt som får igång publiken. Hon låter dock lite hesare än tidigare, men visst är det ett gediget bidrag som fungerar bra i dessa sammanhang. För mig är dock refrängen lite väl slät, där jag saknar “knorren”. Versuppbyggnaden mot refrängen är bäst. Frida gillar flöjten!
Betyg: ***

6. Ryssland: "What If" – Dina Garipova
Tycker hon har inlevelse och detta är ju bättre live. Utan tvekan. Skär och dan så tycker jag hon gör detta bra. Visst. refrängen är väl lite halvdan, men hon har “det” och för mig räcker det långt. Överbetyg!

Jag tror således att Ryssland går till final nu, frågan är vem jag måste plocka bort. Återkommer!
Betyg: ****

7. Ukraina: "Gravity" – Zlata Ognevich
Oj, vad hon gapar på i sitt fodral. Ingen styrsel på låten och för mig går detta bort ganska rejält. Jämför med Rysslands finstämda mot detta gapande. Nej, nej.. jag byter ut detta ylande bidrag mot Rysslands till final.
Betyg: *

8. Holland: "Birds" – Anouk
Helt unik röst och ett melankoliskt bidrag som jag gillar väldigt mycket. Det går rakt in i mig. Svårt att sätta fingret på vad det är… tidlöst vackert! Given i final för mig!
Betyg: ****

9. Montenegro: "Igranka – Who see
Rappande rymdgubbar drar igång takten. Sen byter låten helt skepnad med en kvinna som har en brilla och ett rör i skallen. Dånar och blir jobbigt att lyssna på live. Nej, detta går helt bort och jag tror inte att denna gå till final nu när jag sett den. Om man nu ska gå på musiken alltså och inte stödrösta. Man måste nog vara både döv och blind för att gilla detta. Vilket jag måste ha varit tidigare. Förvirrad.
Betyg: –

10. Litauen: "Something" – Andrius Pojavis
Usel låt och ingen vidare bidrag, men jag tycker han är charmig och med honom så funkar det ändå hjälpligt och i brist på andra bra låtar så går det till final trots allt.
Betyg: **

11. Vitryssland: "Solayoh" – Alyona Lanskaya
Snott allt. Från Grekland. Så förutsägbart och jag hoppas inte att folk går på det igen. Ingen vidare sång heller. Svagt på något vis. Låter som någonting som man har hört många gånger förut. Hon är inte heller riktigt “där” tycker jag.
Betyg: *

12. Moldavien: "O mie" – Aliona Moon
Stirrar bara på klänningen och glömmer att lyssna på bidraget. Den bara växer och växer ju…
Kommer inte riktigt loss tycker jag. Ok på det mesta och då kan det bara bli en tvåa.
Betyg: **

13. Irland: "Only Love Survives" – Ryan Dolan
Nu snackar vi musik. Dansant och trevligt på alla sätt och vis. Vill upp och dansa och inte sitta här och skriva…uppbyggnaden på refrängen är lysande! Final direkt för mig!
Betyg: ****

14. Cypern: "An Me Thimáse" – Despina Olympiou
Den är så vacker och hon gör den så fint live. Växer och växer hos mig. Har en renhet som tilltalar mig. Final, ja tack!.
Betyg: ****

15. Belgien: "Love kills" – Roberto Bellarosa
Byggs upp väldigt fint. En urstark refräng och ett lite sämre stick live. Riktigt bra bidrag, även om jag måste inse att han är lite svajig i sången. Vill inte höra det ju..
Betyg: **** 

16. Serbien: "Ljubav je svuda" – Moje 3
Kläder och smink är ganska smaklöst om jag uttrycker mig milt, men nu är det musiken jag ska bedöma. De är för det första dåligt synkade i sången och sen så brakar det bara iväg allting och det liksom blir inget mer. Berör mig inte alls detta. Det händer absolut ingenting.
Betyg: *

Till final vill jag ha efter att ha sett bidragen live:
Österrike, Slovenien, Danmark, Ryssland, Holland, Litauen, Moldavien, Irland, Cypern och Belgien. Bort med Montenegro och Ukraina således och in med Ryssland och Moldavien.

De som gick till lördagens final:
Moldavien, Litauen, Irland, Estland, Vitryssland, Danmark, Ryssland, Belgien, Ukraina och Holland.

Missade Österrike, Slovenien och Cypern, men de andra sju är i final. Helt ok resultat!

God natt! Jag kör på torsdag med, tack till Tofflan och Gunilla L för att ni kommenterade!

55 svar till “ESC 2013 – semifinal 1”

  1. Skönt alla mina fyra gick vidare. Österrike borde också ha fått gå vidare.

  2. Nä, jag blev helt betagen av Cypern. Sen när Belgien kom somnade jag igen. Så tråkigt. Han står ju still och de där hopporna far omkring som jag vet inte vad. Irriterande!

  3. Belgien får också en röst från mig. Vilken jättebra sångare och låt.

  4. Men Moldaviens låt missar man ju helt – det går ju inte att låta bli att glo på frisyren och klänningen. Sången, vad är det, liksom?

  5. Belarus gillar jag. Låten tycker jag att jag har hört förr men dansant var det.

  6. Äntligen vill jag dansa -. dock inte i trasor. Men visst är Vitrysslands låt lite lik en av Nanne Grönwalls???????

  7. Tofflan: Ja, det var väldigt dåligt live, förstår inte hur jag kunde gilla detta tidigare? Förvirrad man är jag. Tur att du kommenterar… annars hade det varit dött här i afton. (;-)

  8. Tofflan: Ja, vi har INTE samma musiksmak, det är väl det enda vi kan var ense om ikväll? Hahahaha….

  9. Ikväll tror jag på Österrike, Slovenien, Kroatien, Danmark, Ryssland, Ukraina, Litauen, Vitryssland, Irland och Belgien. Min definitiva favorit är Danmark. Heja grannland!

Kommentarsfunktionen är stängd.