Finalen i Melodifestivalen 2013

Friends Arena i Solna

Ellet och jag åkte till Friends Arena i Solna och såg årets melodifestival live tillsammans med 28 000 andra förväntansfulla själar. Vi åkte nästan en timme tidigare än vi hade bestämt och var på plats strax efter klockan sex. Det var ett smart drag…

Ellet vid Friends Arena

Allt gick mycket smidigt och här ska vi precis ta oss in i jättearenan.

Första anblicken av arenan inifrån var hisnande. Enormt stort och ändå fick vi inte se hela arenan. De hade satt upp svarta väggar bakom scenen. Friends Arena kan ju ta upp till 65 000 personer och nu var vi 28 000.

Det var mycket folk i rörelse innan vi intog våra platser. Det fanns sponsorer som delade ut kassar med godis, och andra småsaker. Vi köpte lite popcorn, en chokladbit och dricka. Jag fick tag i två påsar med blandade saker i. Vi gick och tittade lite innan vi intog våra platser.

130309_05

Framme och på plats! Vi hade plats till vänster om scenen, allra längst ner på läktaren rad 1.

Ni kanske får ett hum om hur stort det var därinne?

Vi blev uppvärmda av Gina och Danny en stund innan sändningen började. Christer Björkman kom också in och pratade lite och vi fick alla sjunga Främling en gång…

Det var verkligen en speciell upplevelse detta att vara på plats. Kul och spännande!

En jättebanan

Tyvärr så hade vi en jättebanan framför vårt synfält mot scenen…

Här får ni kanske lite perspektiv på hur långt ifrån scenen vi satt. Ser ni pricken därborta? Det är Ulrik Munther som sjöng bidrag nr 1. Vi hade dock en bra skärm att titta på ganska nära oss, men förstår ni vad det då måste kosta att sitta på parkett? Jag hade alltså de bästa platserna man kan ha på läktaren, var så nära man kan vara och vi satt alltså på rad 1 och ändå är avståndet till scenen så pass långt…

Så när folk som satt på parkett reste sig upp och började vifta med sina ballonger (sådana fick inte vi) så såg vi inte mycket alls av scenen. Men det var ok ändå och fin stämning bland publiken.

Vi fick gröna ljusstavar!

Vi fick dock gröna ljusstavar som det skulle viftas med när Louise sjöng sitt bidrag. Både jag och Ellet lydde så fint så…

Vinnaren!

Robin Stjernberg framför sitt bidrag första gången. Då hade vi ingen känsla av att han skulle ta hem alltihopa. Min och Ellets favorit var Anton Ewald. Vi tyckte det var mest “tryck” i arenan när han sjöng.

En rusande banan

Det som var roligast var dock att när artisterna hade uppträtt så kom de och gick precis förbi oss… eller gick och gick… Sean Banan sprang och hejade bara på de som satt på parkett.

Robin hade också ganska bråttom, men han vinkade i alla fall även åt läktarpubliken. När Louise Hoffsten gick förbi stödd av en tjej på väg till green room så kunde jag inte vara tyst. Jag skrek “kom igen nu” och hon vinkade, det roliga var att jag fick det på film… (;-).

Loreen tyckte jag fick sjunga för lite och Carola filmade jag halva låten (vilket jag inte törs lägga ut) och sen njöt jag bara, så några bilder blev det inte på henne.

Internationella juryn ger poäng. Cypern började med att ge bananen en 12:a och då undrade vi stilla hur denna kväll kommer att sluta…

Vinnaren

… men det var ju den 22-åriga Robin Stjernberg som vann och nog tycker jag att det var en liten skräll. Han är ju den första från Andra chansen som går hela vägen. Bara det en bedrift! Jag fick intrycket av att han vann mycket på sin genuina glädje och sin oförställdhet. Han verkar väldigt ödmjukt och ärligt glad över sina framgångar på ett sätt som få artister visar. Kanske hjälpte det honom en bit eftersom jag personligen inte tycker att låten är något vidare. Visst, det blir lite bättre för varje gång som jag lyssnar på den, men sådana låtar brukar ju ha svårt i dessa sammanhang… ja ja… det var kul för HANS skull att han vann.

SVT har alla siffror om finalen!


På väg ut från arenan…

Intrycket är dock positivt av hela upplevelsen. Det var kul att för en gång skull få vara på plats även om vi var en bit från scenen. Men man märker att detta främst är en TV-produktion, anpassad för TV-rutan. Jag kollade lite idag på SVT Play och vissa saker kommer ju fram bättre i rutan, helt klart. Samtidigt så missar man ju hur de verkligen jobbar och sliter för att få bort saker inför varje bidrag.. sådant man aldrig får se på TV:n. Sen är det ju faktiskt en speciell känsla att få vara på plats och att få en vink av fina Louise till exempel… (;-) Det hade ju inte skett hemma i soffan inte.

Mer bilder finns på mitt nystartade Instagramkonto. Tog inte så många där eftersom det var lite pyssligt bland alla intryck och allt som hände… men några blev det i alla fall.

4 svar till “Finalen i Melodifestivalen 2013”

Kommentarsfunktionen är stängd.