Nyhetskollen #3

Måste säga att det var svårt idag att hitta nyheter som intresserar mig. Men några blev det. Som vanligt i snabbformat:

GP: Thailand i topp
Flygresor.se berättar om vilket resmål som är mest eftersökt så här första veckan på det nya året. Att Thailand ligger i topp är ingenting som jag är förvånad över. Thailand har väl blivit som Mallorca var på 70-talet i Sverige. Det ställe som många i medelklassen väljer eftersom det inte är så dyrt men ändå känns ganska exotiskt. Gissning från min sida. Topp 3 är Bangkok, New York och Phuket. Fler listor hittar du hos Flygresor.se.


Själv så flög jag två gånger under 2012 utan att störta.

SvD: Rekordfå flygolyckor förra året
Att flyga är säkrare än någonsin. Trevlig läsning för mig som inte gillar detta med att vara tusentals meter upp i luften. Under 2012 så inträffade 23 olyckor där 475 människor dog. Det kan ju låta mycket, men då måste man betänka hur många plan som varje dag lyfter och landar runtom i världen. I Europa är det mer än 30 000 om dagen! Gamla öststatsländer, Afrika och i Sydostasien är de ställen som toppar statistiken. [Källa]

Brad Pitt 2012
Brad Pitt 2012.

Aftonbladet: Pitts rynkor förstör karriären
Skådespelaren Brad Pitt är 49 år gammal. De som tror att det är bara kvinnor som har krav på sig att se unga och rynkfria ut bör läsa den här artikeln. För den berättar om att karriären för Pitt kan vara i fara om han inte lägger sig under kniven. Ja, hans team är oroliga och de som gör filmer med honom och kanske är det befogat. Producenterna vid en filminspelning 2012 krävde nämligen att få använda en lins med mjukare fokus, just för att Pitt skulle se yngre och rynkfriare ut. Pitt vägrade och de hedrar honom. Frågan är ju bara när han, liksom många av hans kvinnliga skådespelarkollegor, faller för det osunda trycket att försöka få tiden att stanna. Jag hoppas så att han fortsätter att vägra.

NyTeknik: Nytt läkemedel biter på multiresistent tuberkulos
Läkemedelsmyndigheten FDA i USA godkänner för första gången på 50 år ett nytt läkemedel som biter på de tuberkulosbakterier som idag blivit resistenta. Läkemedlet heter Bedaquiline och ytterligare ett med namnet Delamanid väntas också bli godkänt inom kort.

Mycket goda nyheter eftersom en behandling mot multiresistent tuberkulos är ytterst långvarig och idag tar mer än två år. Dagliga injektioner under de första åtta månaderna och svåra biverkningar med psykoser och kroniskt illamående samt permanent dövhet kan alltså undvikas i och med detta nya läkemedel. 150 000 dödsfall globalt varje år talar sitt tydliga språk om vilken historisk milstolpe detta är.

Relaterat
Nyhetskollen #2
Nyhetskollen #1