Nyhetskollen #2

Andra upplagan av min egen lilla nyhetskoll i snabbformat. Nu kör vi:

DN: USA på väg mot budgetstupet
Var det inte likadant förra året vid den här tiden? Amerikanska politiker tjafsar om självklarheter enligt mitt sätt att se på saken. Att höja skatten för de 2 % rikaste skulle avvärja krisen, men inte då. Republikanerna ser skattehöjningar som röda skynken, även om det skulle få än värre konsekvenser för USA att låta bli.

Före den 2 januari så måste de komma överens och gör de inte det så blir det skattehöjningar och kraftiga nedskärningar per automatik för många i vilket fall men på ett helt annat sätt än republikanerna vill. Det kommer i sin tur att innebära att landet går in i en lågkonjunktur med en krympning av ekonomin på Greklandsnivå. Presidenten är så orolig att han avbrutit julledigheten för att försöka prata politikerna till sans.


Vi blir bara äldre och äldre.

SvD: Varannan nyfödd väntas bli 104 år
Vi blir allt äldre. Nu pratas det om att varannan som idag föds i Sverige kommer att bli mer än 104 år gammal?! Forskarna ser heller inget stopp utan tror att vi kommer att bli allt äldre. Bättre sjukvård, ökad social välfärd och en sundare livsstil är skälen. Stora genombrott i behandlingen av idag dödliga sjukdomar såsom cancer och hjärtsjukdomar finns också med i bilden.

I västvärlden så har kvinnors medellivslängd ökat med tre månader per år i 160 år och tidigare så trodde forskarna att det fanns ett tak. Idag är de inte lika säkra och en del tror att det idag finns människor som kommer att bli 200 år gamla! Intressant och ganska spännande måste jag säga och tyvärr kommer man ju av naturliga orsaker inte att få vara med och se om de får rätt. Idag blir en kvinna i Sverige nästan 84 år i snitt och en man 80.

Expressen: Frida Boisen skriver att Gina Dirawi är framtiden
Hon är chefredaktör för Göteborgs-Tidningen och skriver, jag vet inte om det är en krönika, nyhet eller vad det ska kallas en bisarr hyllningsartikel till Gina Dirawi på ett sätt som jag bara trodde de höll på med i Nordkorea i dessa dagar. Eller vad säger ni om detta:

För mig är Gina Dirawi inte bara en frihetskämpe utan också den nya svenska drömmen. En stjärna som vuxit fram ur den nya mediedemokratin. Gina Dirawi är en milstolpe i ett historiskt paradigmskifte – där makten tar ett gigantiskt kliv tillbaka till folket.

Så fortsätter det och beundran hos Boisen vet inga gränser. Orden ligger under nyheter i alla fall och vad som är av nyhetsvärde i denna märkliga hyllning, det undrar jag verkligen?!. Gina Dirawi är framtiden skriver hon. Ja, för vissa kanske men inte för alla, den saken är helt klar. Hennes antisemitiska tankar har inte kommit fram bara en gång utan flera och då är det i min värld rött kort för att till exempel vara programledare för Melodifestivalen. Det spelar då ingen roll hur duktig eller hur älskad man är av vissa, när man gör sådan skillnad på folk och folk på det sättet som jag anser att Dirawi har gjort. Visst, hon har ångrat sig och tagit tillbaka, åtminstone två gånger nu och skyller på naiv, dumhet och jag vet inte vad. Inte trovärdig efter senaste debaclet enligt mig i alla fall.

Totalt obegriplig hyllningsartikel är det i alla fall av Boisen och jag kan inte låta bli lite att undra över syftet med dessa ord just nu.

Carolina Neurath
Carolina Neurath

SvD Neuraths börsblogg: Bankers miljardskäl till slopade kontanter
Carolina Neurath som är börsreporter på SvD skriver i en bloggpost om bankernas dold agenda när det handlar om att få bort kontanterna från bankkontoren och överhuvudtaget. Hon skriver att argumenten officiellt är miljön, samhällskostnaderna rent generellt och rånrisken om man har kontanter. Men de pratar tyst om att ju fler som använder kort, ju mer tjänar bankerna. Ett exempel är SEB som bara på sin kortverksamhet drog in 4 miljarder extra under 2011. Förklaringen är en årlig kortavgift på ett par hundra och sen en liten avgift varje gång vi kunder drar våra kort (som handlarna får betala), allt från 80 öre och uppåt. Kreditkorten ger än mer till bankerna.

Färre kontanter att hantera, färre anställda och färre bankkontor. De intressanta är att Handelsbanken går emot bankströmmen och ska öppna FLER kontor. Handelsbanken har rätt inställning i detta tycker jag när de säger att ALLA deras kontor ska ha kontanter för att möta de kunder som av olika anledningar inte vill eller klarar av att använda sig av kort. Det handlar om service och de kunder som inte vill leva med kort kanske skulle ansluta sig till Handelsbanken i framtiden?

För jag tycker bankerna rusar på för fort med avskaffandet av kontanter. De äldre, som oftast har svårast för dessa förändringar, dör undan och tillslut så får vi människor som är vana och uppväxta med kort. Det behöver inte hetsas på såsom det nu gör. Handelsbanken är som sagt var ett föredöme i detta och hade jag något som helst problem själv med kort och kommers över nätet så hade den banken varit mitt givna val idag.

Relaterat
Nyhetskollen #1