Nyhetskollen #1

Måste testa lite nya grejor, och vad är inte bättre att kolla in nyheter som jag är intresserad av och där jag tycker om att tycka någonting. Dock i snabbformat. OK? Då kör vi…


Sveriges Radio i blåsväder.

DN: Lyssnarna åsikter sparas i gömd databas
Sveriges Radios program Ring P1 spar väldigt mycket uppgifter om de som ringer in till programmet. Uppgifter om namn, telefonnummer, politisk hemvist, sjukdomar och religions­tillhörighet sparas i ”telefondatabasen”. Min första tanke blir ju att vad ska de med detta till? Vad är liksom syftet med att spara allt detta? Det ska användas som ett verktyg, till vad? Nya direktiv från programledningen skriver DN. Vilka är det då? Personal i hela Sverige som jobbar för Sveriges Radio, kan komma åt uppgifterna och de skyddas inte ens med lösenord!

Det namn som nämns är Erica Hedin, projektledare och ansvarig för ”Ring P 1. Hon försöker givetvis bagatellisera det hela, men frågan är ju hur hon skulle reagera om hon själv blev registrerad på det här viset? Nu verkar det dock bli fart på SR och systemet ska ses över. Bra det!

SvD: “Jorden går inte under”
Maya-prästen Leticia Velasquez Zapeta de Caal är säker på sin sak. Inte går jorden under idag, det är dessutom fel datum. Maya har 20 olika kalendrar och datumet som sägs vara den 21 december är egentligen om flera år. Skiftet sker inte på en dag utan pågår hela tiden med klimatförändringar och ekonomiska problem globalt. Hon säger dessutom att förändringen leder till en bättre värld!

Så alla konspirationsgalningar och “hetsare” därute borde skämmas! Att skrämma folk så till den milda grad att de säljer allt de har eller till och med tar livet av sig för att de verkligen tror att jorden går under, på sådana borde det vara fängelsestraff! Jorden kan inte gå under.

Expressen: Dödshotad för sin granskning
Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg är kontroversiell och har många gånger åsikter som står långt ifrån mig. Det är inte en gång utan flera som jag verkligen undrat hur hon tänkte i det hon uttalar sig om. Så långt är allt ok, men att utsätta en meningsmotståndare för dödshot är aldrig ok. Att tysta det man inte gillar med hot och grova förolämpningar gagnar ju ingen. Det är väl mångfald och diskussion vi vill ha? Så ser jag i alla fall på saken och jag hoppas verkligen att de som hotar och hånar henne tillslut växer upp och förstår allvaret. Att hon nu får ett sådant stort stöd är viktigt. Sådant här ska inte tystas ner.


Centerpartiets ledare Annie Lööf, ligger hon på risen nu?

Aftonbladet: Internt uppror i Centerpartiet
Centerpartiet har nyss släppt ett idéprogram som många äldre partikamrater inte alls gillar. De rasar mot nyliberalismen och förslaget om fri invandring. Förslaget är också plattare skatt, slopad skolplikt och förminskad stat. Att våga någonting nytt kan ibland vara väldigt bra men det kan också slå tillbaka stenhårt. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om det jag läst om detta. Tanken med fri invandring har ju fått många att gå igång och jag inte låta bli att roas av det. Modigt är det i alla fall att ens komma med tanken i dagens debattklimat.
Det är ju så att om de gamla uvarna lämnar partiet för något annat så måste det ju fyllas på av andra som gillar den nyliberala andan. Frågan är ju om partiet lyckas med det?

disneydockan
Den mörka dockan i Disneyklassiker blir strax stämplad.

UNT: 2012 – året då vi fick nog
Lokaltidningen publicerar en artikel om det vi diskuterade under 2012 och drar slutsatser som jag inte alls delar. För hur jag än vrider och vänder på det så skaver det hos mig en del när vi diskuterar rasismen och de figurer som censurerats bort under den senaste tiden. Tidningen skriver att dessa debatter satte ljuset på våra fördomar och det gemensamma budskapet var att nu får det vara nog. Jag delar inte den analysen fullt ut och vill nästan vända på resonemanget. Många fick nog av att bli knäppta på näsan om vad man SKA tycka och reagerade utifrån det. I många fall så tror jag inte har ett dugg med dold rasism eller fördomar att göra, utan just detta att vi gång efter annan ska veta från högre ort vad vi får och ska tycka.

Det skaver hos mig som sagt denna diskussion som nu pågått ett tag. Jag har ju inte tolkningsföreträde i detta om jag känner mig kränkt och ur den aspekten så är det inte fel att vissa saker försvinner, men det är liksom sättet det sagts på som retar mig och att alla som inte håller med rakt av är rasister och till och med fascister. Sen finns det så mycket stereotypa saker i mediabruset och när blir det liksom för mycket av censur och kontroll? När går det överstyr? Jag föredrar så stor öppenhet som det bara går och sen diskussion utifrån det. Att liksom den vägen förändra och få till tolerantare tankar och tyckanden i vårt samhälle. Det blir kontraproduktivt detta klappande på huvudet och att allt bara ska försvinna och “tas bort”.

Sen blir jag också lite irriterad på att många nu säger att det var ett missförstånd att inte killen i Laxå inte fick vara pepparkaksgubbe. Var det verkligen så? Jag går tillbaka och läser den första artikeln igen och läser vad mamman säger när hon ringer till läraren:

Då gick jag i taket och ringde till läraren och frågade om det var sant. Jo, de hade tagit bort det. För att det inte skulle stöta någon.

Vad är missförståndet i detta? Sen att skolledningen ändrar beslutet och säger att det var ett missförstånd, det är liksom en annan sak. Det var och är inget missförstånd från läraren (mamman fick även ett SMS med samma ord) och just detta menar jag är ett tydligt tecken på den ängslan som numera finns i vårt samhälle över att stöta sig med någon. Det klart att sådana tendenser retar människor. Att just ha den utgångspunkten för att inte göra saker som gjorts tidigare.

Ja, diskussionen i media och bland bloggar skaver hos mig och kanske skulle någon kalla mig en medelålders vit man med undermedvetna fördomar och rasistiska drag? Inte vet jag, men jag måste ju våga stå för det jag tycker och inte fortsätta vara tyst i frågor som är kontroversiella och inte så självklara. Men det är ju märkligt att öppenhet och icke-censur kan tolkas på det sättet. För mig handlar det om helt andra saker.

2 svar till “Nyhetskollen #1”

Kommentarsfunktionen är stängd.