Israel–Palestina rör alltid om

Nu bordas båten med namnet Estelle. Många är upprörda och fäller enligt mig krokodiltårar. Vad hade de väntat? Att Israel skulle låta båten åka in med sin last och leverera det som där fanns? Naivt så det förslår om du frågar mig.

Haft en intensiv twitterdiskussion med en vän som helt klart har en annan uppfattning än vad jag har. Jag försöker och har alltid försökt att se HELA bilden i denna ständiga konflikt. Jag är alltid misstänksam mot människor som trummar på med sina åsikter på ena sidan och inte kan se något annat. Så även idag.

För mig är det självklart att Israel försvarar sig och det som de tror på. Det är naivt att tro någonting annat. Men för den skull så tar jag inte parti för dem enbart utan jag försöker höja blicken och se hela frågan från ett högre perspektiv. Men att Israel skulle sitta still och inte reagera när Estelle tar sig in mot Gaza det är för mig jävligt naivt. Sen är det ju så att vi har olika uppfattningar om vad som är egalt och inte

Israel–Palestina rör alltid om. Min inställning i detta är typiskt mitt emellan, men om man vill att alla och då menar jag ALLA människor ska få chans till ett drägligt och bra liv, då finns det liksom inget alternativ. Man kan då inte bara propagera bara för en sida och sedan tro att alla tycker likadant. I Sverige anser jag att det allt som oftast tas parti för Palestina och deras sak. Att Israel och de attacker de utsätts för glöms bort och att ingenting skrivs om detta. Därav min twitteraktivitet idag.

Det finns en bloggare vid namn Kim Milrell som förtvivlat försöker få balans på detta. Tyvärr så blir det ju då så att han uppfattas som extrem åt andra hållet just för att han talar för det som ingen vill tala om. Men han vill berätta om en annan sida som svensk media aldrig skriver om. Varför kan inte media i Sverige berätta om HELA bilden?

Balans, varför är det så svårt med just balans? Varför måste det vara antingen eller? Svart eller vitt? Det är, oavsett vad vi tycker människor det handlar om.

3 svar till “Israel–Palestina rör alltid om”

  1. Hej Anders!
    Ditt sista stycket förstärker ju min bild av läget. De provocerar och vill skapa konflikt helt enkelt. Något som jag fördömer och inte alls delar. Ibland undrar jag faktiskt om dessa vill ha fred. Man måste också ge för att få så att säga.

  2. Blockaden är laglig (FN:s Palmer Report) och blockader får upprätthållas genom inspektion på internationellt vatten (FN, artikel 42). Det Israel gör mot Estelle är alltså helt korrekt i gällande internationell lagstiftning, och hel förenligt med FN:s regelverk. Sverige skulle agera likadant om det behövdes.

    Problemet är ju att Ship to Gaza-organisationen fått tillstånd från Israels regering att föra in förnödenheter landvägen till Gaza, men organisationen har inte gått med på detta. Istället har Ship to Gaza gått ut offentligt med uttalanden som att de skall “bryta” Israels sjöblockad – något som alltså inte är lagligt och dessutom en krigshandling.

Kommentarsfunktionen är stängd.