Balanserad bild av Israel-Palestina?

Tidigare så har jag efterlyst någon som kan ge en balanserad bild av konflikten mellan Palestina och Israel, ja egentligen mellan Israel och alla de grannar som har islam som lära runtomkring, men ingen reagerade då och svarade.

Jag försöker igen. Finns det ingen sajt någonstans som på ett balanserat sätt berättar om det som sker i Israel, Palestina och länderna däromkring?

Eller är det på det viset att man blir snedseglare så fort man tar ställning för någon part i denna konflikt? Att det liksom tar över totalt? Vart finns balansen och modet att se båda sidor av konflikten? Kolla bara hur det ser ut på Wikipedia när konflikten ska beskrivas! Har också sökt en del på konflikten och ser då bara hårda ord och fördömanden hela tiden. Det är offerkoftor och alltid den andra partens fel och det liksom legitimerar ett fortsatt våldsamt agerande. År ut och år in.

Jag förstår att människor blir engagerade i frågan, men jag kan ändå inte låta bli att störa mig på att det svart-vita dominerar så fort det handlar om Israel-Palestina.

Min undran är alltså om det finns en balanserad bild av Israel-Palestina konflikten någonstans eller är jag mer än lovligt naiv i mitt sökande? Måste man ta ställning för någon part eller finns det plats för att kritisera både Israel och Palestina för hur de agerar i denna konflikt? Ibland undrar jag faktiskt…

Ge mig argument och länkar om motsatsen. Att det finns ett hopp och en framtid för BÅDE Israel och Palestina. För det är den enda vägen framåt. Ingen av parterna kommer någonsin att ge sig och då finns det liksom bara en väg framåt. Även om det tar hundratals år till…

Läs även andra bloggares åsikter om Palestina, mellanöstern, Israel, politik, intressant?

6 svar till “Balanserad bild av Israel-Palestina?”

 1. Jag har en del maskinproblem, ibland funkar länkar till http://hanavihehadash.blogspot.com bättre. Anyway, problemet med Morris är förstås, som sagt, att han nog är väldit ärlig, jobbar vidare, upptäcker nya fakta och ändrar sig hela tiden därmed. Det är alltså svårt att referera till honom och säga att ”han sa”…… Mellanöstern ÄR komplicerat och det är därför ingen lösning lär uppstå de närmsta 50 åren. Gör vissa grunder väldigt klara, från San Remobeslutet 1920 (fortfarande giltig internationell lag övertagen av FN) till Osloavtalen, så är det klarare än i de flesta massmedia. Förklara vad Hamas och Fatahs konstitution säger. Bry dej inte om vad folk sagt den senaste veckan.

 2. Hej, Jerry. Jag snubblade över din bloggpost när jag letade efter annat. Mitt förslag är den israeliske historikern Benny Morris. Han har skrivit flera bra böcker (tegelstenar), varav ”Righteous Victims” är den jag rekommenderar mest, eftersom den ger en översikt över hela konflikten.

  Han tillhör den skara som kallas ”new historians”, vilket var benämningen på de israeliska historiker som bröt med den tidigare rådande rosenskimrande beskrivningen av tiden kring Israels bildande. ”New historians” omfattar även en del renodlade propagandister, varav Ilan Pappé är skräckexemplet.

  Benny Morris gjordes till Palestinarörelsens gullgosse då han släppte sin bok The Birth of the Palestinian Refugee Problem, där han detaljerat beskriver hur palestinierna blev flyktingar. Anledningen var att han i den boken skrev att det mesta talade för att de fördrivningar som skedde (vilket bara gäller en del av dem som blev flyktingar, andra flydde av andra skäl) var planerade på central nivå, men att han inte kunde belägga detta eftersom han då inte hade tillgång till de de arkiv där eventuella bevis skulle finnas.

  Morris är dock inte längre Palestinarörelsens gullgosse, eftersom han skrev en andra utgåva av samma bok, efter att han fått tillgång till de nämnda arkiven. Arkiven visade att fördrivningarna inte var centralt planerade, och plötsligt var Morris inte poppis hos någon.

  Han letar fakta och sammanställer dem, som en historiker bör göra. Det finns en brist, vilket han själv nämner, och det är att araberna inte har öppna arkiv att tillgå på samma vis som Israel har, vilket gör att han i större utsträckning måste förlita sig på de israeliska källorna. Men med tanke på hur osmickrande för Israel bilden ibland blir, verkar det som att arkiven inte försökt dölja särskilt mycket.

  Om du inte orkar plöja tegelstenarna finns det många kortare artiklar tillgängliga på nätet, där han inte bara ger historiska översikter utan även analyser.

  Kort sagt verkar han för mig vara en uppriktig historiker som gör ett gott jobb utan att bry sig om hur han uppfattas av den ena eller den andra sidan.

  MVH
  Torbjörn

 3. Ralph Haglund: Dina länkar fungerar inte och då är det svårt för mig att prata med dig. Jag vill läsa om de positiva steg som tas i konflikten.

 4. Du får gärna berätta hur man ska balansera mellan en demokratisk stat och rena terroristgrupper som Fatah och Hamas. Se vad en lång rad av världens experter på internationell rätt säger, på http://israelisverige.info/?p=13098 Kolla en snabbversion av deras stadgar på http://israelisverige.info/?p=6995 Ingen talar om fred, utveckling av livet och gott liv för dem, enbart åt hur de ska bli av med varenda jude. Tyvärr existerar inte ett enda palewstinaarabiskt parti som handlar om välfärd och utveckling, som västvärlden kunde ge alla sina donationer åt.
  På min blogg har jag också ett antal positiva berättelser om individuellt samarbete mellan judar och palestinaaraber, en arabisk israelisk soldat berättar, och mycket annat – se innehållsförteckningen.
  Jag svarar på alla frågor och förklarar efter att noga ha följt det hela där med många besök, sedan slutet av 60-talet.

Kommentarsfunktionen är stängd.