2012 års final i Eurovision Song Contest är här! Azerbajdjan står ju som värd och arenan Crystal Hall i Baku är skådeplatsen.

Programledare är återigen Eldar Quasimov, Lejla Alijeva och Nargiz Birk-Pedersen. Måste tyvärr säga att de i de två semifinalerna inte varit bra, jag rentutav usla med dåligt manus och stelt agerande.

Däremot när det gäller bidragen så är det väldigt få kalkoner med i finalen i år. Många bidrag håller bra eller väldigt bra kvalité tycker jag. Jag klarar inte av att rangordna de 10 i topp nu efter semifinalerna och många bidrag känns som om de kan placera sig högt.

Bidragen i finalen:

01 Storbritannien
Engelbert HumperdinckLove Will Set You Free
Video
76 pannor ung och pipan håller bra ännu. Humperdinck sjunger med inlevelse och låten är inte så tokig tycker jag. Ganska fin och med en känslig tuch. Tror den kommer i den övre halvan i alla fall.
Betyg: ***

02 Ungern
Compact DiscoSound Of Our Hearts
Video
En av mina favoriter. Tycker melodin är underbar och refrängen sätter sig direkt. Den har en känsla som jag drabbades av direkt. Vill såklart att den ska placera sig högt, men får vara glad om den kommer på den övre halvan, det vill säga bland de 13 första.
Betyg: *****

03 Albanien
Rona NishliuSuus
Video
Är förvånad över att denna skrika tog sig till final. Visst, hon kan sjunga men melodin är svag och hon tar i alldeles för mycket, alldeles för ofta. Nedre halvan. 
Betyg: **

04 Litauen
Donny MontellLove Is Blind
Video
Att denna dänga tog sig hela vägen är också överraskande. Första halvan med ögonbindel är ju fjamsig och så övertydligt på något vis. Han är charmig och både dansar och sjunger med inlevelse, men låten minns man inte alls. Nedre halvan. 
Betyg: **

05 Bosnien & Herzegovina
Maya SarKorake ti znam
Video
Balkanballad utan finess. Helt ok och så, men ingen favorit hos mig. Kan inte tänka mig att den når en topplacering. Nedre halvan. 
Betyg: **

06 Ryssland
Buranovskiye BabushkiParty For Everybody
Video
Detta är ju så charmigt och när refrängen drar igång så kan man inte låta bli att tycka om det. Visst, det är ett billigt knep för att dra röster men jag tror att folk går på det. Hjärtat säger bland de fem bästa men hjärnan nedre halvan. 
Betyg: **

07 Island
Greta Salóme & JónsiNever Forget
Video
Pampig och fin inledning. Stråksvag som jag är så faller jag direkt. Refrängen något svagare, men det är helt klart en låt som funkar bra. De gjorde det också bra i semifinalen och jag tror på en placering i övre halvan. 
Betyg: ***

08 Cypern
Ivi AdamouLa La Love
Video
Tyvärr så misslyckades hon totalt med sången i semifinalen, men trots det så gick hon vidare. Hon måste sjunga bättre i finalen för att det ska bli en topp 10 placering. För låten i sig är bra och en av få riktiga danslåtar i år.
Betyg: ****

09 Frankrike
AnggunEcho (You And I)
Video
En ganska fartfylld låt med visslingar som gungar rätt bra. Bra pop. Tror att den kan nå ganska högt. Topp 10?
Betyg: ***

10 Italien
Nina ZilliL’Amore È Femmina (Out Of Love)
Video
Hon är ju ett riktigt kraftpaket på scen och på videon. Hon äger helt enkelt och sjunger bidraget med stor säkerhet. Älskart och för mig är hon en vinnare. Nu tror jag dock inte med hjärnan att hon går hela vägen, men topp 10 hoppas jag på. Fast hade inte Loreen varit i vägen så hade jag hoppats på Nina Zilli som vinnare i år!
Betyg: *****

11 Estland
Ott LeplandKuula
Video
Ytterligare en av mina favoriter i år. Måste ju bara komma topp 10! Han gjorde det bra i semifinalen men kan nog sjunga än bättre i finalen. En varm och älskvärd ballad.
Betyg: ****

12 Norge
ToojiStay
Video
Han överraskade positivt i semifinalen. Visst, lite surt här och var, men han är härlig på scen. Sådan eldighet och närvaro. För mig topp 10, men jag tror att når han övre halvan, dvs bättre än plats 13 så ska han vara mycket nöjd. 
Betyg: ***

13 Azerbajdzjan
Sabina BabayevaWhen The Music Dies
Video
En snyggt förpackad ballad från värdlandet. Lagom av allt ger medelbetyg. Oerhört svårbedömt men inte tror jag att Crystal Hall står som värd även nästa år.
Betyg: ***

14 Rumänien
MandingaZaleilah
Video
Jag som vanligtvis avskyr säckpipor tycker att det här är en läcker inledning. En medryckande och glad låt med dragspel i refrängen. Ganska bra tycker jag. Svårplacerad men kanske 10-15 plats? 
Betyg: ***

15 Danmark
Soluna SamayShould’ve Known Better
Video
Hon var väl inte riktigt lika bra live som på skiva tycker jag. Eller så är det på det viset att jag börjat att tröttna på denna låt. Den är fin och snygg i sin förpackning, men kanske lite träig i längden. Nedre halvan känns mer troligt nu.
Betyg: ***

16 Grekland
Eleftheria EleftheriouAphrodisiac
Video
Varken eller. Hört detta många gånger förut. Scenframträdandet i semifinalen helt ok. Borde ju komma en bit ner i placering, men Grekland är Grekland och man vet aldrig hur folk röstar.
Betyg: **

17 Sverige
LoreenEuphoria
Video
Lite märklig sång i verserna under framträdandet i semifinalen. Men i refrängen så exploderar hon och blir bra sådär oerhört bra. Fast det finns lite att slipa på och får hon till det även i verserna så kan Sverige vinna för första gången sedan 1999. Kom igen nu, Loreen!
Betyg: *****

18 Turkiet
Can BonomoLove Me Back
Video
Hade det varit Schweiz eller Holland som framfört detta pajasbidrag så hade den inte gått vidare. Jag är helt säker på det. Nu är det Turkiet och då skulle de kunna skicka en mimare och bidraget går vidare i alla fall. Så är det och det är den lite tråkiga sidan av Eurovision och allt kompisröstande. För detta är en skitlåt. Punkt.
Betyg: *

19 Spanien
Pastora SolerQuédate Conmigo (Stay With Me)
Video
Väldigt mycket ballader i år och här kommer ännu en. Stark refräng dock som gör att den är aningen bättre än många andra i balladträsket. Tror att många gillar detta och nog blir det en hyfsad placering i alla fall?
Betyg: ***

20 Tyskland
Roman LobStanding Still
Video
Fin melodi och bra uppbyggnad. Han sjunger hängivet och refrängen fastnar ganska omgående. Riktigt bra från Tyskland. Topp 10.
Betyg: ****

 

21 Malta
Kurt CallejaThis Is The Night
Video
Var helt ok i semifinalen, men melodin är ju inget vidare. Han visar dock en sångglädje och rör sig fint på scenen. Sådant ger plus, men jag tror att han hamnar på nedre halvan. 
Betyg: **

22 Makedonien
KaliopiCrno E Belo
Video
Var ganska bra i semifinalen fast det känns som två låtar detta. Den första halvan lugn och halvdöd, känner ingenting. Sen stiger pulsen och tempot och den blir riktigt bra nu tycker jag. Fast inte räcker det till en topplacering detta? 
Betyg: ***

23 Irland
JedwardWaterline
Video
Koreografi och charm. Märkliga kläder och dusch. Allt för att distrahera oss över att låten faktiskt är ganska kass? Jag kände under semifinalen att låten kom bort i alla försök att synas extra med både kläder och spektakulärt framförande. Nja.. vet inte riktigt vart detta hamnar. Hjärnan säger nedre halvan men vi får se vad alla tonårstjejer tycker?
Betyg: **

24 Serbien
Željko JoksimovićNije Ljubav Stvar
Video
Var den enda jag röstade på i semifinalen! Lika bra live som på skiva. En mycket speciell känsla och finstämt. Eget sound vilket ger ett stort plus. Topp 5! 
Betyg: ****

 

25 Ukraina
GaitanaBe My Guest
Video
Var sämre live tycker jag. Kändes mer som en fotbollslåt och det blev lite floskligt tillslut. Har sjunkit lite hos mig. Känns påklistrat.
Betyg: **

26 Moldavien
Pasha ParfenyLăutar
Video
Sämre live och då sjunker betyget. Förstår mig inte riktigt på denna låt. Mer inhemsk på något sätt och varken bildligt eller musikaliskt så täcker han upp bidraget och det faller liksom bara platt allting.
Betyg: *

Mina 10 i topp innan semifinalerna hittar du här!

Mitt hjärta vill ju att Loreen och Sverige ska vinna! Inget snack om den saken efter semifinalerna. Men jag vet inte… topp 3 tror jag på i alla fall om jag ska vara realistisk. Jag gillar också Italien, Ungern, Serbien, Estland, Tyskland och Cypern väldigt mycket. Sen tror jag att Ryssland kommer högt, men det baserar jag inte på musiken utan mer på deras charmiga gummor. Är också lite svag för Norge och den eldige Tooji, det är något i det numret som tilltalar mig. Island tror jag också kan komma bland de tio. Ja, här har vi 10 länder som jag både tror och hoppas kommer i topp, men i vilken ordning? Väldigt svårt…

Vad tror du?