Löfvens inhämtning helt normal

Alliansen har 47,7% och oppositionspartierna 45,9% i Novus senaste väljarbarometer.

Stefan Löfven Att socialdemokraterna med nya partiledaren Stefan Löfven skulle hämta in en del efter totalkatastrofen Håkan Juholt är helt normalt.

Jag hade blivit förvånad om ingenting skulle hända efter Juholts avgång. Socialdemokraterna får nu stöd av 27,2% av väljarna vilket är en ökning med 4,3% på en månad. Ökningen är så kallad statistiskt säkerställd. Detta måste ju vara otroligt skönt för partiet efter förra årets ständiga tapp.

Moderaterna som slagit nya rekord två månader i rad går nu tillbaka en del, men stannar ändå på höga 32,5%. Betänk att partiet haft ledningen för landet sedan 2006 och det brukar oftast betyda minussiffror i opinionen, men inte för moderaterna.

Någon Annie Lööf effekt har det inte varit tal om. Centern kravlar fortfarande omkring farligt nära 4%-strecket. De får 5,6% och jag förstår väljarna. Lööf känns som fröken Perfekt och ler ständigt. Kristdemokraterna är än värre ute och får 4,1% i denna mätning.

Folkpartiet är lika illa ute de. 5,5% vilket för mig som liberal känns lite oroande. Moderaterna är lite för stora för att dynamiken i Alliansen ska finnas där på ett bra sätt.

Vänsterpartiet med Jonas Sjöstedt fortsätter att växa. 8,2% vittnar om att bytet på partiledarposten var bra för dem. Miljöpartiet tappar rejält och stannar på 10,5%.

Det är ett så kallat positivt flöde till de rödgröna partierna för första gången sedan i höstas. Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt är svaret på varför de nu vänt. För det är viktigt vilka personer som syns utåt, det tror jag få idag kan säga emot. För politiken har ju inte förändrats så mycket sedan förra året.

Sverigedemokraterna får 5,8%.

2000 personer intervjuades under perioden 24 januari – 20 februari.

Läs även andra bloggares åsikter om opinionsundersökning, Novus, Stefan Löfven, politik, intressant?