Juholt hade inget val

Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Han hade inget val Håkan Juholt. Att han idag avgår med omedelbar verkan är ju rent snygghetsmässigt ett val han själv gör eftersom VU igår sade att de hade ett fortsatt förtroende för Juholt. Det var en rekordsnabb presskonferens på fyra minuter med en bestämd och tuff talare. [Hela hans avskedstal]

En lättnad säger en socialdemokrat om beslutet. Jag kan bara säga att jag tror att detta var den enda vägen fram för partiet och nu måste de få fram en kandidat som åtminstone sitter till nästa partikongress 2013. Ingen vågad gissning är att Carin Jämtin tar över tillfälligt.

Juholt kunde inte prata politik utan det handlade bara om hans misstag hela tiden. Trovärdigheten var redan förlorad i höstas, men han ville så gärna fortsätta. Halvlögner, svängningar hit och dit, det fungerar inte i längden.

Mikael Damberg har varit min kandidat sedan Mona Sahlin slutade. Han verkar påläst, kunnig och trygg i sin framtoning och har skolan som sin specialitet.

Läs även andra bloggares åsikter om Håkan Juholt, Carin Jämtin, Mikael Damberg, Mona Sahlin, avgång, intressant?