Funbo kyrka

Jag och äldsta dottern tog bussen till Funbo kyrka för att gå på begravning.

Till sista vilan för moster Berit

Min moster Berit skulle få komma till ro och sista vilan.

Begravningen var väldigt fin och ljus. Prästen var bra och hennes ord om Berit var fina.

Jordbegravning

Detta var en jordbegravning vilket innebär att man bär ut kistan direkt till gravplatsen och sänks ner i jorden. Ingen kremering alltså och man tar ett sista farväl direkt vid graven. Jag har aldrig varit på en jordbegravning tidigare och 1999 var min senaste begravning då min mormor (moster Berits mamma) begravdes.

Jag filmade en bit när kistan bars till graven.

Berit till sista vilan

De var värdiga de sex äldre männen som bar kistan. De bockade och visade stor respekt.

En vit ros

Äldsta dottern och jag hade varsin stor fin vit ros. Min älskade dotter var ett stort stöd för mig.

Ett sista farväl

Kusin T och syster (min moster) Inger tar ett sista farväl av Berit.

Familjefoto

Släkten är liten. Här är alla samlade som var med på begravningen. Sen var det några grannar till Berit som också var med och tog ett sista farväl.

Farväl lilla Berit
2011-10-27
Fika på Landings

Berits favoritställe var Landings i Uppsala. Där var hon många gånger. Så det var naturligt att vi hade fikat där. Inger berättade många minnen från deras uppväxt och det var en fin stund tillsammans.

111027_11

Efter fikat så ville Inger visa oss hur Berit bodde och vi tog oss till hennes lägenhet i Uppsala. När vi kom dit så luktade det jättekonstigt och det tog ett tag innan vi förstod vad som hade hänt. Ett element hade helt plötsligt “gått sönder” och rostat hål i mitten och stora delar av köksgolvet var dränkt i vatten. Inger hade varit där en vecka tidigare och då hade hon inte märkt någonting. Så nu blev goda råd dyra, vi gjorde allt för att få tag i en rörmokare men det var väldigt svårt. Tillslut så kom det i alla fall någon och konstaterade att det hade gått igenom golv och ner till grannen.

Det var en mycket märkligt upplevelse det hela. Hur kan det gå hål i mitten på ett element? Förvirrade och förvånade är ett milt uttryck av det hela.

För samtidigt så ville Inger att vi skulle ta det vi ville av de saker som var kvar i lägenheten, för annars så skulle det kastas. Jag hade väldigt svårt för detta och det kände så konstigt att gå omkring där och titta efter sådant man ville ha. Men vi hittade några saker.

En mycket gammal micro

En mycket gammal micro från 1993 har äntligen gjort sitt i mitt hem.

111027_13

Vi fick Berits mikrovågsugn. Det var väldigt oväntat och snällt av dem.

111027_14

Äldsta dottern fick en väldigt fin klocka som vi tror att Berits man hade när han levde. Känns som en släktklenod och något som varit med väldigt länge.

En mindre tavla, en fin bordsklocka, en dalahäst och några prydnadssaker med kattmotiv fick vi också. Detta blir ju som minnen av Berit vilket känns väldigt bra.

Omvälvande dag med många känslor och något mer jobb blev det inte efter både begravning, trasiga element och all panik kring detta för att få hjälp för min del.

Vila i frid, Berit!